Skip to main content

Διεθνή χρηματιστήρια: Τρεις παράγοντες-κλειδιά κρίνουν την πορεία των μετοχών

Το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε η αγορά ομολόγων -με την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων- η στροφή 180 μοιρών από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες και οι έντονες ανησυχίες μήπως η εμπορική διένεξη γονατίσει την παγκόσμια ανάπτυξη έβαλαν φρένο στο ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου. Με το τοπίο θολό, είναι δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία για το τι επιφυλάσσει το υπόλοιπο του 2019 για τις αγορές μετοχών. Το σίγουρο όμως είναι ότι η πορεία των διεθνών μετοχών εξαρτάται από τους παραπάνω παράγοντες.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύθηκε 12,2% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις της τελευταίας τετραετίας, ενώ στη Wall Street, o S&P 500 έχει τα καλύτερα κέρδη σχεδόν δεκαετίας.

Η ανάκαμψη ήταν αναμενόμενη, έπειτα από τις έντονες αναταράξεις προς τα τέλη του 2018. Ελάχιστοι όμως επενδυτές είχαν καταφέρει να προβλέψουν το μέγεθος της ανάκαμψης ή την απότομη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, με την υποστηρικτική νομισματική πολιτική να προσφέρει στήριγμα στα χρηματιστήρια.

Η πλειονότητα των κερδών ήταν τον Ιανουάριο -μεταξύ 6% και 8%- χάρη στη στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, που άφησε να εννοηθεί ότι οδεύει προς ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης επιτοκίων, αλλά και στα μέτρα στήριξης από τις αρχές του Πεκίνου. Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας περιόρισε τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τον Μάρτιο, τα κέρδη περιορίσθηκαν στο 1%, καθώς η ευφορία για λιγότερες επιτοκιακές αυξήσεις έδωσε τη θέση της στις ανησυχίες για τα μηνύματα που στέλνουν Fed και ΕΚΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Το εύλογο ερώτημα που γεννάται αφορά το εάν το ράλι έχει περιθώρια για μεγαλύτερα κέρδη ή εάν η οικονομική επιβράδυνση θα συμπαρασύρει και τις αγορές μετοχών. «Οι επενδυτές διερωτώνται εάν έχουν χάσει το ράλι και στη συνέχεια σκέφτονται ότι δεν έχει νόημα να επενδύσουν όταν η καμπύλη ομολογιακών αποδόσεων είναι αντετραμμένη και η οικονομία κατεβάζει ταχύτητα», αναφέρει σε ανάλυση του Reuters ο Βίλεμ Σελς, αναλυτής στην HSBC Private Banking. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι διεθνείς μετοχές έχουν περιθώρια για άνοδο 5% με 7%.