Skip to main content

Με «καυτή» ατζέντα μεταρρυθμίσεων η 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση τους προηγούμενες μήνες και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να χαιρετίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της προσεχούς Δευτέρας. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο ενημέρωσης για την συνεδρίαση του Εurogrpoup, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας και αυτό αναμένεται να επισημανθεί, όπως είπε, τη Δευτέρα από τους εταίρους, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ένατης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

Αναφορικά με τη δέκατη αξιολόγηση, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα εστιαστεί σε μια σειρά από τομείς, όπου θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος, όπως το πλαίσιο της αφερεγγυότητας και της καθυστέρησης σε σχέση με τους πλειστηριασμούς, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, την αδειοδότηση επενδύσεων και άλλα ζητήματα. Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει στην ανάγκη να εργαστούν για την επιτυχία προόδου στους παραπάνω τομείς, τόνισε, ενώ υπενθύμισε ότι η δέκατη αξιολόγηση συνδέεται και με την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

 Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και το κατά πόσο αποτελεί προαπαιτούμενο της δέκατης αξιολόγησης για την επιστροφή των κερδών στην Ελλάδα, τόνισε ότι σε αυτά τα θέματα η απόφαση δεν λαμβάνεται σε τεχνοκρατικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο, όπου λαμβάνεται υπόψη και η γενικότερη κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, οι υπουργοί θα εξετάσουν τις μέχρι τώρα επιπτώσεις της πανδημίας σε διαφόρους κλάδους. Ωστόσο, στην παρούσα φάση και με δεδομένη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε ότι η γενική στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστεί σε όλες τις χώρες, γιατί όλοι πιστεύουν ότι μια πρόωρη έξοδος από τα μέτρα θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο κόστος για την οικονομία από τη συνέχισή τους. Πάντως, αναγνώρισε ότι η πορεία των εμβολιασμών και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού θα έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Υπέρ αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας ο Τζεντιλόνι

Υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωζώνης τάσσεται ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αυξήσουν το χρέος τους υπέρ των δημοσίων επενδύσεων.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία για νέους κοινούς κανόνες εν όψει των νέων προκλήσεων. Θα είναι δύσκολες οι συζητήσεις. Ή (θα γίνουν όμως) τώρα ή ποτέ, (διότι) η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη», είπε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στα χθεσινά φύλλα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ σήμερα έχουν πολύ υψηλότερο χρέος, κατά μέσο όρο το χρέος έχει αυξηθεί στο 102% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, το ποσοστό αυτό του συνολικού εθνικού χρέους θα πρέπει να ανέρχεται στο 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Πριν από την κρίση του κορονοϊού, το μερίδιο των δημόσιων καθαρών επενδύσεων επί της οικονομικής παραγωγής ήταν μόνο 0,1%, δηλαδή σχεδόν μηδέν. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχίσουμε χωρίς δημόσιες επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μείνουμε πίσω από άλλες μεγάλες οικονομικές δυνάμεις», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

«Η αντίληψή μας για το εθνικό χρέος είναι διαφορετική σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος της μόνιμης υπέρβασης των δαπανών», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας: «Αφού μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε και γι’ αυτούς», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο Ιταλός επίτροπος προειδοποίησε τις χώρες της Ε.Ε. «να μη μειώσουν πολύ γρήγορα τις ισχυρά αυξημένες δαπάνες τους στην κρίση του κορονοϊού. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη της οικονομικής κρίσης. Τότε, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν πολύ σύντομα και προκάλεσαν διπλή ύφεση. Τώρα ο κανόνας πρέπει να είναι: καλύτερα να μειώσουμε την υποστήριξη του προϋπολογισμού πολύ αργά, παρά πολύ νωρίς», κατέληξε ο Τζεντιλόνι.