Από την έντυπη έκδοση
Σήμα κινδύνου για τις καταστροφικές επιπτώσεις της παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας, που έχει φέρει την πραγματική οικονομία στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας πενταετίας, εκπέμπει η αγορά της Θεσσαλονίκης.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, εν όψει της πασχαλινής περιόδου, τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης όσο και οι επικεφαλής των Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς περιέγραψαν με δραματικό τρόπο τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά της πόλης.
«Η αγορά είναι τελειωμένη. Η παρατεταμένη ανησυχία για την επόμενη μέρα της χώρας αποτρέπει τον καταναλωτή από το να ξοδέψει ακόμα και τα λίγα χρήματα που διαθέτει. Πηγαίνουμε από Eurogroup σε Eurogroup, ακούμε μόνο δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Η αγορά δεν μπορεί να ορθοποδήσει όταν κάθε μέρα οι πολίτες ακούν ότι μπορεί να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή ότι μπορεί να πάμε σε Grexit» είπε ο πρόεδρος του ΕΕΘ.
Φαύλος κύκλος
Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις είναι θετική, αλλά πλέον, όπως υπογράμμισε, το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσει τους ιδιώτες για να μη δημιουργηθεί ένας νέος φαύλος κύκλος, όπου ενώ θα εξοφλούνται παλαιά χρέη, θα δημιουργούνται παράλληλα νέα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης σημείωσε ότι η αρνητική πορεία της αγοράς, που είχε ξεκινήσει με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, κορυφώθηκε στους δύο τελευταίους μήνες, μετά τις εκλογές.
«Υπάρχουν καταστήματα στις περιφερειακές αγορές της πόλης που μπορεί να μην κάνουν ούτε ένα ευρώ τζίρο τη μέρα ή άλλα στο κέντρο που γράφουν τζίρο μόλις 100 ευρώ την ημέρα. Η κατάσταση είναι τραγική, πρέπει να μπει τέλος στην αβεβαιότητα» τόνισε ο ίδιος.
Για μείωση στην κατανάλωση κρέατος τουλάχιστον κατά 20% έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Δημήτρης Γκαρμπούνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η κρίση στρέφει τους καταναλωτές σε φθηνές επιλογές, αγνώστου προελεύσεως, για τον πασχαλινό οβελία. Σε ό,τι αφορά τις φετινές τιμές του οβελία, ο ίδιος απέφυγε να τοποθετηθεί, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να κινηθούν αυξητικά σε σχέση με πέρυσι (10 ευρώ το κιλό), καθώς λόγω του καταρροϊκού πυρετού θανατώθηκαν πολλά αμνοερίφια.
Συμπερασματικά, οι προσδοκίες της αγοράς της Θεσσαλονίκης από την κίνηση της πασχαλινής περιόδου είναι εξαιρετικά περιορισμένες και οι εκπρόσωποι των φορέων καλούν τους καταναλωτές να επιλέγουν τις ελληνικές επιχειρήσεις για τις αγορές τους, μήπως και μειωθούν οι απώλειες. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΕΘ έχει ξεκινήσει καμπάνια στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών της πόλης.
Κόβονται τα ταξίδια
Ενδεικτικό της αρνητικής διάθεσης των πολιτών είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις των Bορειοελλα-διτών για εκδρομές την περίοδο του Πάσχα, εντός και εκτός της χώρας, είναι λιγότερες κατά 70% σε σχέση με πέρυσι, πτώση που βάζει ένα μεγαλοπρεπές χειρόφρενο στην ανάκαμψη του κλάδου κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Ζορπίδης, ιδιοκτήτης του φερώνυμου τουριστικού ομίλου, του μεγαλύτερου στη Βόρεια Ελλάδα, η εταιρεία του έχει κρατήσεις για εκδρομές 1.000 ατόμων, έναντι 3.000 ατόμων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Το πρόβλημα είναι η ανασφάλεια που νιώθει ο κόσμος. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μικρό και αυτό αφορά τις πολύ φθηνές οδικές εκδρομές» είπε χαρακτηριστικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΔΗΣ – [email protected]