Skip to main content

Θρίλερ με την α’ κατοικία και σίριαλ αξιολογήσεων

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Πριν προλάβει να κλείσει τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση -οι εξελίξεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ανεξάρτητα από την ψήφιση της τροπολογίας για την πρώτη κατοικία στη Βουλή- το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλείται να ασχοληθεί και με την 3η.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναμένεται να βρεθούν τη Δευτέρα στην Αθήνα για έναν πρώτο γύρο διαβουλεύσεων ο οποίος θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ημέρες, ενώ εκκρεμεί να οριστούν οι συναντήσεις και με τους επικεφαλής των θεσμών.

Έτσι, η διαπραγματευτική μάχη θα εξελιχθεί από βδομάδα σε δύο επίπεδα. Από τη μία θα επιχειρηθεί να κλείσει και η τελευταία εκκρεμότητα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, με προφανή στόχο την αποδέσμευση του ενός δισ. ευρώ, και από την άλλη θα ξεκινήσει να «χτίζει» την ατζέντα της 3ης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει από την κατάθεση και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής στη Βουλή μέχρι την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, την οριστικοποίηση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Αναδρομικές διεκδικήσεις

Ειδικά στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο -το οποίο θα καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι και το 2023- αναμένεται να ανοίξει και το θέμα των αναδρομικών διεκδικήσεων μισθωτών του Δημοσίου και συνταξιούχων μέσω της δικαστικής οδού. Ακόμη και αν δεν ενταχθεί στην «επίσημη ατζέντα» της 3ης αξιολόγησης, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση, καθώς η δημοσιονομική αντιμετώπιση των διεκδικήσεων είναι πολύ πιθανό ότι θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς και των επόμενων τεσσάρων ετών.

Για το οικονομικό επιτελείο το κλείσιμο της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup του Βουκουρεστίου παραμένει κεντρικός στόχος, καθώς η απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ θα εκληφθεί ως ένα μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και τήρησης των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.

«Η δευτερογενής νομοθεσία»

Η ψήφιση της τροπολογίας για την πρώτη κατοικία -με τις τροποποιήσεις που έγιναν χθες ειδικά σε ό,τι αφορά την περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα επιχειρηματικά δάνεια, με τη μείωση του ορίου στις 100.000 ευρώ από τις 130.000 ευρώ που προβλεπόταν για τα υπόλοιπα δάνεια- φαίνεται ότι δεν θα είναι αρκετή, καθώς από τους θεσμούς πέφτει πολύ μεγάλο βάρος και στη «δευτερογενή νομοθεσία», δηλαδή στις υπουργικές αποφάσεις που παραπέμπει ο νόμος και οι οποίες καθορίζουν κρίσιμες πτυχές του νέου πλαισίου. Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση θα πρέπει να καθοριστούν:

1. Οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις, οι προσφερόμενες λειτουργίες και εφαρμογές και οι τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες αποτελούν τις λειτουργικές προδιαγραφές της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

2. Το περιεχόμενο της αίτησης για υπαγωγή στην πλατφόρμα.

3. Ο κατάλογος των δικαιολογητικών που συνυποβάλλονται μαζί με την αίτησή του ή ανακτώνται από την πλατφόρμα.

4. Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας συναινετικής ρύθμισης.

5. Ο τρόπος προσδιορισμού του ακριβούς ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου, το όργανο που είναι αρμόδιο να αποφασίζει για τη συνεισφορά του Δημοσίου, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικά με τη συνεισφορά του Δημοσίου. «Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου πρέπει να συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων» αναφέρει η τροπολογία, κάτι που με τη σειρά του παραπέμπει και στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6. Ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας των μεταφορικών μέσων, προκειμένου να ελέγχεται το κριτήριο επιλεξιμότητας (σ.σ.: από την αξία των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης μπορεί να κρίνεται και η ένταξή του στην πλατφόρμα ή όχι). Ειδικά η απόφαση που καθορίζει τη συμμετοχή του Δημοσίου θα πρέπει να συμφωνηθεί πλήρως με τους θεσμούς.