Skip to main content

Goldman για χρυσό: Ήλθε η ώρα για τοποθετήσεις στο «ύστατο νόμισμα»

Με τις αγορές να συμπεριφέρονται σαν «τρενάκι του τρόμου» και την παγκόσμια οικονομία να οδεύει προς την ύφεση, ο κορωνοϊός δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για τον χρυσό, με το πολύτιμο μέταλλο να αναδεικνύεται στο ύστατο νόμισμα,  σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs.

«Εδώ και καιρό υποστηρίζουμε ότι ο χρυσός αποτελεί το απόλυτο καταφύγιο, λειτουργώντας ως αντιστάθμισμα(hedge) μπροστά στον κίνδυνο συναλλαγματικών υποτιμήσεων,  όταν οι αρχές νομισματικής πολιτικής αναλαμβάνουν δράση για το μετριασμό των σοκ, όπως αυτό που βιώνουμε τώρα», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Τζέφρι Κάρι.

Παρότι οι επιδόσεις του πολυτίμου μετάλλου είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες ενεργητικού την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε έντονες πιέσεις. Οι αναλυτές της Goldman, με 12μηνη τιμή-στόχο για τον χρυσό στα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά, θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις της FED και ειδικότερα το επιθετικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αλλάζουν τα δεδομένα. Tη Δευτέρα και την Τρίτη, ο χρυσός επιδόθηκε σε ράλι, με άνοδο πάνω από 3%.

Οι αναλυτές της Goldman επισημαίνουν ότι η ανάγκη για δολάρια ήταν ο βασικός παράγοντας που πίεζε τις τιμές του πολυτίμου μετάλλου, πυροδοτώντας πωλήσεις εύκολα ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού, όπως ο χρυσός.

Η καθοδική πορεία του πετρελαίου, καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε νέες μειώσεις παραγωγής, συνέβαλε στη δημιουργία ελλείψεων σε δολάρια για τις οικονομίες αναδυομένων αγορών, κάτι που ενδεχομένως να πυροδότησε και πωλήσεις χρυσού από τη Ρωσία, σύμφωνα με την Goldman.

Το 2008, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman, η ανακοίνωση του Νοεμβρίου για την ποσοτική χαλάρωση αποδείχθηκε σημείο καμπής.

«Αρχίζουμε να παρατηρούμε παρόμοιο μοτίβο, καθώς οι τιμές του χρυσού άρχισαν να σταθεροποιούνται την προηγούμενη εβδομάδα και επιδόθηκαν σε ράλι τη Δευτέρα, αφότου η FED ανακοίνωσε τις νέες “ενέσεις” ρευστότητας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Goldman.

Με τη FED να χαλαρώνει τις συνθήκες χρηματοδοτικής ασφυξίας, η προσοχή θα στραφεί στο μεγάλο μέγεθος του ισολογισμού της, την αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και στις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. «Πιστεύουμε ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ανησυχίες υποτίμησης, παρόμοιες με τις ανησυχίες που επικρατούσαν την εποχή μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», αναφέρουν.

naftemporiki.gr