Skip to main content

Με εταιρικά καύσιμα η εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στα εταιρικά και τραπεζικά αποτελέσματα στρέφεται το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αφήνουν στο περιθώριο, έστω και πρόσκαιρα, το φλέγον ζήτημα της διαπραγμάτευσης.  

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,29% στις 642,66 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,13% στις 1.717,05 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,52 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 22 ενισχύονται, επτά υποχωρούν και 11 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,65% στις 522,11 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 2,35%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,67%, η Eurobank κατά 2,00% και η Alpha Bank κατά 2,52%. Από την πλευρά της, η Attica Bank διατηρείται σταθερή στα 0,038 ευρώ/μετοχή.

Στο ταμπλό, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται άνω του 1% ενώ πέριξ του 0,90% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Ελλάκτορα, Μotor Oil και Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα διολισθαίνει κατά 1,30% και της Grivalia Properties κατά 0,93%

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, κινούμενες στο τεχνικό όριο του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 7,411% ενώ του 2ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 8,464%.

Οι επενδυτές στρέφονται, έστω και πρόσκαιρα, στα εταιρικά και τραπεζικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των επόμενων ημερών. Σήμερα, θα δημοσιευθούν τα ετήσια μεγέθη της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., ενώ αύριο είναι η σειρά του Μυτιληναίου και την Τετάρτη, του ΟΠΑΠ.

Τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι τράπεζες, με τη Eurobank την Τετάρτη, τις Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank την Πέμπτη και την Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το δ’ τρίμηνο αναμένεται να είναι θετικό για τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όσον αφορά το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, άγνωστος εξακολουθεί να παραμένει ο ακριβής χρόνος επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, γεγονός το οποίο παγιώνει το αίσθημα αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία.

Ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Xρηματιστηριακή, σχολιάζει σχετικά, τα εξής: «Χωρίς την είδηση από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και θεσμών, που θα λύσει την αναμονή των επενδυτών, ολοκληρώθηκε και η προτελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, σε ένα σίριαλ που ήδη μετράει τέσσερις μήνες αναμονής.

»Ο χρονικός ορίζοντας παραμένει ασαφής και οι δηλώσεις που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας περισσότερο επιτείνουν τη σύγχυση που επικρατεί ως προς το “πότε” και το “πώς”, παρά συμβάλλουν στο να προσδιοριστεί ένας οριστικός οδικός χάρτης».

naftemporiki.gr