Σε ένα κλίμα ευνοϊκό για τις μετοχές, το ΧΑ μετά από εβδομάδες κατάφερε να συντονιστεί με τις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης, γιατί η Ελλάδα αποτέλεσε, στα σχόλια του ξένου τύπου τα σχετικά με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, αιτία για την άνοδο των μετοχών. Παρά ταύτα οι μεγάλοι ξένοι οίκοι επιμένουν ότι συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη ζώνη του ευρώ ειδικότερα, αλλά δεν δίνουν στην περίπτωση της την ισχύ που απαιτείται για έναν εκτροχιασμό στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.
Οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας των τελευταίων ημερών θα κριθεί σε ένα Eurogroup μέσα στη βδομάδα. Λαμβάνοντας υπόψη, την επανάληψη των εκροών των τραπεζικών καταθέσεων, τα απογοητευτικά δεδομένα των δημόσιων οικονομικών και την ελάχιστη πρόοδο των διαπραγματεύσεων, από την Barclays τονίζουν τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι μπορεί να εφαρμοστούν σύντομα έλεγχοι επί των πληρωμών, ειδικά εάν οι ελληνικές αρχές δεν παραδώσουν, μετά την πρόσφατη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού, ένα συγκεκριμένο και ειδικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων εντός των προσεχών ημερών.
Ο δείκτης επενδυτικού φόβου της Wall Street είναι ο VIX, ο αντίστοιχος για το ΧΑ λέγεται αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων. Και αυτές, στις 24 Φεβρουαρίου πέρασαν κάτω από το 9%. Με το ΓΔ να σκαρφαλώνει στις 940 μονάδες. Από τότε ο δείκτης άρχισε να πέφτει για να φθάσει στις 723,7 την Πέμπτη, ενώ ανέβαινε παράλληλα η απόδοση του δεκαετούς, φθάνοντας στο 11,99%. Την Παρασκευή χτύπησε το 12% και έχασε κατόπιν 65 μονάδες βάσης, κλείνοντας στο 11,35% με ημερήσια μεταβολή -5,4%, με τον τραπεζικό δείκτη στο +11% και τον ΓΔ στο +2,9%. Οι αποδόσεις του 10ετούς θα παραμείνουν οδηγός και ένδειξη αν θα «ξεχάσουν» στα ομόλογα την επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων και προσδοκήσουν ότι σύντομα θα ικανοποιηθούν έστω και μερικώς οι εταίροι και πιστωτές.
Σήμερα έχουμε τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ και την πρώτη μέρα που κυρίαρχες σειρές στα προϊόντα του 25άρη θα είναι αυτές του Απριλίου. Ενώ στα ΣΜΕ επί μετοχών έχουμε τις σειρές Ιουνίου, που είναι αρκετά μακριά η εκπνοή τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρχικά έντονο συναλλακτικό ενδιαφέρον.
Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δεν τελειώνουν αυτή την εβδομάδα, καθώς η επόμενη έχει ένα υπόλοιπο δύο ημερών από το Μάρτιο, όπου συνήθως η πλειοψηφία των εισηγμένων ανακοινώνει αποτελέσματα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις η Εθνική Τράπεζα αναμένεται σήμερα το απόγευμα Δευτέρα 23/3, ενώ η Aegean και η Lamda Development ανακοινώνουν την Πέμπτη 26/3.
Στο τέλος της εβδομάδας η Moody’s αναμένεται να διατυπώσει την άποψη της για την πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Fed και ΕΚΤ επηρεάζουν το δολάριο το πετρέλαιο και τις αγορές
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν από τις καλύτερες για τις αγορές μετοχών και αυτό που σφράγισε το κλίμα των συναλλαγών ήταν ο αντίκτυπος από την απόφαση της FOMC της επιτροπής της Fed για τη νομισματική της πολιτική. Από αυτήν οι επενδυτές έβγαλαν συμπεράσματα που δεν ήταν σύμφωνα με όσα είχαν επικρατήσει μεταξύ των αγοραίων δυνάμεων τις προηγούμενες εβδομάδες. Με αυτά όμως είχε ισχυροποιηθεί το δολάριο έναντι όλων των υπολοίπων νομισμάτων. Διότι οι αγορές, αφού οι συναλλασσόμενοι, κατά πλειοψηφία, περίμεναν να ξεκινήσει η άνοδος των βασικών επιτοκίων τον Ιούνιο, οδήγησαν ψηλότερα τις αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ και αυτές με τη σειρά τους ωθούσαν τους επενδυτές να αγοράσουν δολάρια πιέζοντας τα υπόλοιπα νομίσματα.
Η Fed δεν βιάζεται
Η Τζάνετ Γιέλεν παρουσίασε μια δήλωση της Fed στην οποία απουσιάζει η φράση «υπομονετικοί», σχετικά με το πότε θα αρχίσει η πολιτική σύσφιξης που σημαίνει πως θα γίνει σίγουρα μέσα στο τρέχον έτος. Αλλά κατά την περιγραφή της τρέχουσας εικόνας και στις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη έδειξε να έχει ακόμα επιφυλάξεις. Έτσι ακόμα και μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που φέτος υποστήριξαν ότι τον Ιούνιο αρχίζει η σταδιακή άνοδος των βασικών επιτοκίων της Fed, άλλαξαν τις προσδοκίες τους. Η Barclays δηλώνει: «Έχουμε αλλάξει την άποψή μας για την πολιτική της Fed και αναμένουμε τώρα η έναρξη της ανύψωσης των επιτοκίων να λάβει χώρα το Σεπτέμβριο μετά από τη σημείωση της FOMC για τη συνεχιζόμενη υποτονικότητα στην αγορά εργασίας. Αφού υποβαθμίσαμε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψει μας για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και την Κίνα, οι προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2015 είναι τώρα επίσης χαμηλότερα, στο 2,7%, κάτω 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας». Η S&P σημείωνε συμπληρωματικά: «Οι δράσεις της Fed φέτος είναι απίθανο να έχουν σημαντική επίδραση στην αγορά της δομημένης πιστωτικής χρηματοδότησης». Δηλαδή στις αγορές ομολόγων κάθε τύπου.
Αυτή η ανατροπή της «κανονικότητας» στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία που είχαν καθορίσει οι προσδοκίες των επενδυτών για την νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας με τη μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές του πλανήτη έφερε άνοδο στα χρηματιστήρια.
Ο μοχλός της ανόδου για τα κατά τόπους χρηματιστήρια διέφερε αλλά σαν βάση ήταν η εξασθένιση του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της FOMC. Αυτή με την σειρά της προκάλεσε άνοδο στην τιμή των πρώτων υλών και στα νομίσματα των χωρών που παράγουν βασικά αγαθά που ανέβασαν την τιμή των μετοχών των εταιριών που σχετίζονται με αυτά. Για αυτό τη μεγαλύτερη βδομαδιάτικη άνοδο είχε ο Bovespa της Βραζιλίας, από την εκτίναξη της μετοχής της Vale που είναι εταιρία εξόρυξης μεταλλευμάτων.
Στην ευρωζώνη συνεχίστηκε η αλυσίδα των ανοδικών εβδομάδων με κέρδη για τα μεγάλα χρηματιστήρια από +1% ως +2%. Στη βδομάδα πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις αφομοίωσης των νέων υψηλών που προκάλεσε η άνοδος που στηρίζεται στο QE made in eurozone. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η απολογία επί του προϋπολογισμού που δεν διέφερε από το σχέδιο που κατατέθηκε το φθινόπωρο, αποτέλεσε την «κήρυξη του προεκλογικού αγώνα» και έδωσε στον FTSE 100 μεγάλα κέρδη. Ενώ στις ΗΠΑ, το καθοδικό σερί έσπασε και οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν σε πέντε συνεδρίες κέρδη πάνω από +2%. Την παράσταση έκλεψε ο Nasdaq, που πέρασε πάνω από τις 5.000 μονάδες απέχοντας οριακά πια από την κορυφή του Μαρτίου του 2000. Οι ασιατικές αγορές επωφελήθηκαν του θετικού παγκόσμιου κλίματος και μόνο το χρηματιστήριο της Ινδίας εμφάνισε αρνητική εβδομαδιαία απόδοση.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Ο S&P500 είχε επίδοση εβδομάδας +2,66% και στο 2015 +1,258%, ενώ ο Dow κέρδισε +2,13% και πλέον αποδίδει +0,78% στο 2015. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε +3,25% με επίδοση +4,79% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, ανέβηκε κατά +2,78% με επίδοση έτους +5,12%. Ο δε Nasdaq100 εκτινάχθηκε 3,17%, με κέρδη για το 2015 +4,92%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά 2% στα 1181,70 δολάρια.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,59% και η ετήσια επίδοσή του είναι +12,09%. Ο γερμανικός δείκτης DAX κέρδισε +1,16% με απόδοση το 2015 +22,78% και ο CAC ανέβηκε +1,54% με απόδοση φέτος +19,83%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +3,50% και στο τρέχον έτος κερδίζει 11,09%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +2,04%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε -3,34% και στο τρέχον έτος αποδίδει -9,90%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν ανοδική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε 6,94%, με κέρδη το τρέχον έτος +3,92%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού υποχώρησε οριακά -0,08%, το 2015 αποδίδει +1,91%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +2,59% με επίδοση για φέτος +6,35%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -0,85%, κερδίζοντας +3,30%, το 2015. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύθηκε +2,32% και το 2015 κερδίζει +3,26%.
Μερίδα αναλυτών ειδοποιεί πως η ξεγνοιασιά των επενδυτών της Wall Street δεν θα τους βγει σε καλό. Ο εφησυχασμός τους απεικονίζεται κύρια στην τιμή του VIX, του δείκτη που επιμετρά τον επενδυτικό φόβο. Δηλαδή μετρά το πόσα επιθυμούν να πληρώσουν οι επενδυτές για τα δικαιώματα προαίρεσης του S&P500 και άρα πόσο ανησυχούν για μια σοβαρή διόρθωση. Ο δείκτης την Πέμπτη ήταν στο 14, επίπεδο πολύ κάτω από την κλασική – παραδοσιακή μέση τιμή του που είναι στο 20. Έτσι ο Russell 2000 έκλεισε σε ιστορικό υψηλό σε μια αγορά από το 2009 ανεβαίνει. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής. Όντως ο S&P 500 έχει τριπλασιαστεί από το 2009 και πολλοί θεωρούν απερισκεψία το ότι δεν εκλαμβάνεται, αυτή η επίδοση, σαν ένδειξη ότι υπάρχει φούσκα στην αγορά μετοχών. Καθώς από το 1800 και μετά, η περίοδος από τον Μάρτιο 2009 μέχρι Μάρτιο 2015 κατατάσσεται στο 5% με τις κορυφαίες αποδόσεις επί του συνόλου των κυλιόμενων περιόδων έξι ετών.
Αλλά από το 2007, ο S&P 500 έχει φέρει ετησίως κέρδη μόλις 3%, μετά τον υπολογισμό του πληθωρισμού. Αυτή δε η απόδοση κατατάσσεται ανάμεσα στο 33% εκ του συνόλου από τις κυλιόμενες περιόδους οκτώ ετών, με το κατώτερο επίπεδο απόδοσης από τον 19ο αιώνα.
Το δολάριο ως «μαύρος κύκνος»
Παρατηρήσεις κόντρα στο επενδυτικό εφησυχασμό κάνουν και εκείνοι που θεωρούν την ισχυροποίηση του δολαρίου πιθανό «μαύρο κύκνο». Ο Nassim Taleb έχει περιγράψει τα τρία βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τον εντοπισμό ενός Black Swan:
“Κατ’ αρχή, είναι κάτι ακραίο, καθώς βρίσκεται έξω από τη σφαίρα των τακτικών προσδοκιών, γιατί τίποτα από το παρελθόν δεν μπορεί πειστικά να αναδείξει τη πιθανότητα να συμβεί. Δεύτερον, θα επιφέρει ακραίες συνέπειες. Τρίτον, παρά την ακραία κατάσταση που αντιπροσωπεύει, η ανθρώπινη φύση μας κάνει να ετοιμάζουμε εξηγήσεις για την εμφάνισή του μετά το γεγονός, καθιστώντας το εξηγήσιμο και προβλέψιμο». Ο Charlie Bilello της Pension Partners πιάνοντας το κάθε χαρακτηριστικό θέλε να αποδείξει πως το δολάριο μπορεί να γίνει ένας Black Swan. Ως προς το ακραίο του φαινομένου υποστηρίζει ότι αν και τον Μάρτιο το δολάριο κλείσει με κέρδη για τον δείκτη του, τότε θα εμφανίσει την μακρύτερη στην ιστορία αλυσίδα με 9 ανοδικούς μήνες. Έτσι κι αλλιώς με το σερί των 8 συνεχόμενων μηνών έχει ρεκόρ μοναδικό, αφού η αμέσως επόμενη αλυσίδα είναι με 6 μήνες. Παράλληλα τα κέρδη του στο εννεάμηνο είναι πάνω από 25%.
Ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει, δεν θεωρείται λίγο το ότι ισχυροποίηση του νομίσματος, έχει οδηγήσει τις τιμές των commodities στα χαμηλά των τελευταίων 12 ετών. Το αργό πετρέλαιο στους τελευταίους εννιά μήνες έχει χάσει 60% που είναι μια από τις μεγαλύτερες βουτιές στην ιστορία του. Επίσης επηρέασε τα κέρδη των εταιριών του S&P 500, που υποχώρησαν κατά 14% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Αυτή ήταν η χειρότερη επιδείνωση στην κερδοφορία τριμήνου από την έναρξη της ανόδου το 2009. Τέλος παραδοσιακά στις περιόδους με ισχυρό δολάριο οι εταιρίες των αναδυόμενων αγορών με δάνεια σε δολάρια επηρεάζονται αρνητικά από τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους και γενικότερα αυξάνεται ο αριθμός των πτωχεύσεων.
Το τρίτο χαρακτηριστικό που είναι η «δυνατότητα εξήγησης κατόπιν εορτής» ο Bilello υπογραμμίζει πως το ισχυρό δολάριο θεωρήθηκε αποτέλεσμα της διαφοροποίησης της πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών. Η Fed επιλέγει τη σύσφιξη σταδιακά ενώ οι υπόλοιπες κρατούν ή διευρύνουν τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης. Αλλά ενώ από πέρυσι οι θεσμικοί και οι αναλυτές γνώριζαν και την κατεύθυνση της Fed αλλά πιθανολογούσαν και το QE για την Ευρωζώνη, ποιος έβλεπε ότι το ρούβλι σε ένα χρόνο θα έχανε -41% απέναντι στο δολάριο, το ευρώ -24%, η Τουρκική λίρα -15%, το γιεν -16%, η Λίρα του Εν Βασιλείου -12%, το δολάριο Καναδά -10%. Με το κατώτερο 52 εβδομάδων να σημειώνεται για όλα τα νομίσματα που αναφέραμε από τις 13 ως τις 17 του φετινού Μαρτίου, εκτός από το ρούβλι (στις 16/12/2014).
ΧΑ
Με ανατροπή στο τέλος, η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου
Η πτώση στη βδομάδα εκπνοής των σειρών Μαρτίου δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι επενδυτές του ΧΑ γνώριζαν ότι η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των ΥΠΟΙΚ Γερμανίας και Ελλάδας είχε κορυφωθεί επιτείνοντας τα αδιέξοδα που προέκυψαν σχεδόν αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Παράλληλα ο χρόνος, όπως τον παρουσίαζαν οι εταίροι και δανειστές, στένευε λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων του Κράτους σε ρευστό. Μόνη διέξοδος ήταν η Σύνοδος Κορυφής και το ραντεβού της Δευτέρας 23/3 του πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ, για να φανεί αν υπήρχε πιθανότητα να συνεχιστεί η στήριξη της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη και τους μηχανισμούς της. Προέκυψε όμως η πρόταση του πρωθυπουργού, για μια συνάντηση παράλληλα με τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ με τους άμεσα εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Από αυτή επήλθε αλλαγή στο κλίμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις Μέρκελ, Γιούνγκερ και Τσίπρα στις Βρυξέλλες, αλλά και από τη βουτιά κατά 65 μονάδες βάσης της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Αυτή βέβαια, από το 9,55% στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου έφθασε την Παρασκευή το πρωί στο 12,10%, αλλά κατέληξε 65 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 11,35%. Οι θεσμικοί στο ΧΑ την ίδια μέρα, με τζίρο που για πρώτη φορά στη βδομάδα ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ, έδωσαν κέρδη στις τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο δείκτης τους να περάσει το +11%. Οι δε ΓΔ και 25άρης, αν και στον Μάρτιο είχαν τουλάχιστον 4 ανοδικά κλεισίματα, την Παρασκευή 20/3 εμφάνισαν τα μεγαλύτερα κέρδη, όχι μόνο στο μήνα, αλλά στην περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά. Από τότε άρχισε η τελευταία κατηφόρα που σταμάτησε την περασμένη Πέμπτη.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με πτώση που «ειδοποίησε» για την σφοδρότητα των πιέσεων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν. Αφού ο 25άρης ξεκίνησε από τις 227 μονάδες, το κλείσιμο στις 13/3, και το ελάχιστο εβδομάδας σημειώθηκε την Πέμπτη και ήταν οι 214,1 μονάδες, αλλά από τη Δευτέρα το ελάχιστο μέρας ήταν στις 218. Φάνηκε πως θα μπορούσε να χάσει πολλά σε μια μέρα το ΧΑ στην πρώτη συνεδρίαση, αλλά τα κέρδη στις Τράπεζες, κύρια από την εκτόξευση της ΕΤΕ, έδωσαν στους βασικούς δείκτες μικρές πτωτικές μεταβολές. Αν και πάνω από -3% έχασαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -4,44% Κοινής Ωφέλειας -3,75% Τηλεπικοινωνιών -3,49% και Χρ/μικών Υπηρεσιών -3,20% με τζίρο κάτω από 65 εκατ. ευρώ.
Την Τρίτη πάλι οι τράπεζες έδωσαν τόνο αφού από σημαντικά κέρδη στην πρώτη ώρα οι περισσότερες έκλεισαν επίπεδα τη μέρα αλλά βοήθησαν στο να είναι λίγοι οι πτωτικοί κλάδοι. Ο τζίρος ήταν πάνω από τα 70 εκατ. ευρώ και συνέχισαν ανοδικά οι εταιρίες Πρώτων Υλών +3,30% Ταξίδια Αναψυχή +3,05% Κατασκευές Υλικά +2,71% Τηλεπικοινωνιών +2,53% και Κοινής Ωφέλειας +2,51%.
Την Τετάρτη ήταν η μέρα της μεγαλύτερης βουτιάς για τη βδομάδα και με το μεγαλύτερο ως τότε τζίρο αφού ξεπέρασε τα 95 εκατ. ευρώ. Διασώθηκε μόνο ο κλάδος των Τροφίμων Ποτών που έκλεισε ανοδικά και οι βασικοί δείκτες έγραψαν πτώση της τάξης του -4% ενώ πάνω από τόσο έχασαν εταιρίες Υγείας -10,56%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -9,10%, Τραπεζών -8,26%, Πρώτων Υλών -6,02%, στα Ταξίδια Αναψυχή -5,78%, στις Κατασκευές Υλικά -5,25%, των Χρ/μικών Υπηρεσιών -4,73% και της Κοινής Ωφέλειας -4,35%.
Σαν να μην ήταν αρκετή η υποχώρηση στο μέσο της εβδομάδας, την Πέμπτη, με ακόμα μεγαλύτερο τζίρο, πάνω από 115 εκατ. ευρώ, η αγορά έχασε περίπου -2% και σημειώθηκαν τα ελάχιστά της σε μετοχές και δείκτες. Ήταν η μέρα που από τις Βρυξέλλες θα ερχόντουσαν πολλές σημαντικές εξελίξεις αλλά μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης. Εκφράστηκαν οι θεσμικοί με πιέσεις, επιτρέποντας αξιόλογα κέρδη μόνο σε εταιρίες Υγείας +2,78% και Τροφίμων Ποτών +2,27%. Στον αντίποδα πάνω από την πτώση των δεικτών εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τηλεπικοινωνιών -4,71%, Κατασκευές Υλικά -3,64%, Βιομηχανικών Προϊόντων -3,47%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,32%, Ακίνητης Περιουσίας -3,00%, Πετρελαίου Αερίου -2,73% και Τραπεζών -2,45%.
Η Παρασκευή αφιερώθηκε στην έκφραση θετικών προσδοκιών μετά το αποτέλεσμα των κινήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 204,563 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 662,078 εκατ. τεμάχια. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,87% και έφθασε στις 744,42 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 222,01 με μεταβολή +3,60%.
Παρά ταύτα ο ΓΔ στη βδομάδα έχασε -3,34% ο 25άρης -2,21% και ο FTSEM -3,37%. Στατιστικά τα χαμηλά εβδομάδας έγιναν και χαμηλά τελευταίων 30 ημερών για όλους τους δείκτες πλην Τροφίμων Ποτών, για όλες τις μετοχές του 25άρη πλην ΕΕΕ και για τις 16 από τις 20 μετοχές του FTSEM. Για τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, το χαμηλό εβδομάδας έγινε και χαμηλό τελευταίων 12 μηνών. Συνεπώς, χωρίς την ανατροπή της Παρασκευής, που αφορούσε στην πολιτική σκηνή, θα λέγαμε ότι το ΧΑ διατήρησε τη σφραγίδα της αγοράς «ειδικού τύπου» και μόνο στην τελευταία συνεδρία συντονίστηκε, μετά από μέρες, με τις αγορές της ευρωζώνης
Τεχνική ανάλυση
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Ο Γενικός Δείκτης μετά από ισχυρή πίεση αντέδρασε τεχνικά από τα χαμηλά των 723 μονάδων στο τέλος της εβδομάδας, κίνηση η οποία θα χρειαστεί σταθερά υψηλό τζίρο για να εδραιώσει την δυναμική της και να εξελιχθεί σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση.
Από τις 25 Φεβρουαρίου και μετά την καταγραφή των υψηλών του 2015, ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα στενό πλαγιοκαθοδικό κανάλι όπου τα συνεχόμενα “μαύρα σώματα” δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ερμηνείας για το ποιος έχει το “πάνω χέρι” στην Αγορά. Τα συστηματικά κλεισίματα στα χαμηλά ημέρας έχουν οδηγήσει τον MACD σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ το διάγραμμα προσομοιάζει με την υποχώρηση που σημειώθηκε από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου του 2014.
Τα τεχνικά δεδομένα θα παραμείνουν απαισιόδοξα, όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα των 800 μονάδων, από εκεί και πέρα, ωστόσο, εκτιμούμε ότι ο Γενικός Δείκτης, λόγω της κοντινής χρονικά μνήμης τιμών που υπάρχει, θα αποκτήσει επιτάχυνση προς τα υψηλά έτους.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα σε μια ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα μετά από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ που βοήθησε στη δημιουργία στερεών κερδών στη Wall Street. Το δολάριο στις ασιατικές συναλλαγές πήρε πίσω ένα κομμάτι του χαμένου εδάφους, με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται ως 0,1% περίπου στις 98,024 μονάδες, και απομακρύνθηκε από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας από 96.628.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στο πρώτο μέρος ενισχύθηκε περίπου 0,4%. Μετοχές της Αυστραλίας εμφάνισαν απώλειες, με το δείκτη να φθάνει για πρώτη φορά σε επτά χρόνια στην κορυφή του επιπέδου των 6.000, πριν από την πτώση, που ήρθε γιατί οι επενδυτές πήραν τα κέρδη.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχοντας κέρδη από την άνοδο κατά 1,1% στις 19.769,71 μονάδες μέχρι το τέλος της πρωινής συνεδρίασης, ανανεώνοντας την εγγραφή σε ένα υψηλό 15 ετών και φαίνεται να κλείνει σε επίπεδα ορόσημο των 20.000.
Το δολάριο είχε ενισχυθεί κατά τους τελευταίους μήνες από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος. Η δύναμή του προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών, έτσι ώστε η αδυναμία του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας βοήθησε στην κυριαρχία των αγοραστών και στα κέρδη της Παρασκευής σε μετοχές των ΗΠΑ.
Το δολάριο βυθίστηκε την Τετάρτη αφού η Fed μείωσε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό και την προβλεπόμενη ανάπτυξή.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,0789 δολάρια κάτω περίπου 0,3% και πολύ πάνω από το χαμηλό 12 ετών στα 1,0457 δολάρια πριν από μία εβδομάδα, αλλά μετά η δήλωση της Fed βοήθησε να σημειωθεί η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος έναντι του δολαρίου μέσα σε τρία χρόνια.
Οι ανησυχίες για τα συνεχιζόμενα δημοσιονομικά δεινά της Ελλάδας ήταν πιθανό να λειτουργήσει ως οροφή στην άνοδο του ευρώ σύμφωνα με ξένους αναλυτές.
Τα νομίσματα των χωρών που παράγουν commodities επωφελήθηκαν από την παύση στο ράλι του δολαρίου. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα, μετά τα σημαντικά κέρδη στην προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς επωφελήθηκε από την κάθοδο του δολαρίου. Η Σαουδική Αραβία δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα μειώσει μονομερώς την παραγωγή της για να υπερασπιστεί τις τιμές.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με πρωταγωνίστριες στη πτώση και αυτή τη φορά τις Τραπεζικές μετοχές.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε το δεύτερο χαμηλότερο κλείσιμο έτους στη χθεσινή συνεδρίαση, σχεδόν δεκαπέντε μονάδες μόνο υψηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό.
Η μίνι Σύνοδος των Κορυφής, χθες το βράδυ και η απόφαση να δοθεί ο χρόνος στην Ελληνική Κυβέρνηση να παρουσιάσει τις δικές της συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που αν εγκριθούν σε επόμενο Eurogroup (πιθανότατα την άλλη Παρασκευή) θα οδηγήσει σε εκταμίευση έστω και μερικώς της επόμενης δόσης, ήταν ιδιαίτερα θετική και δεν είχε προεξοφληθεί από την Αγορά.
Το Χρηματιστήριο αντέδρασε ανοδικά την Παρασκευή, αλλά χωρίς υπερβολές, με τους επενδυτές να περιμένουν να γίνει συγκεκριμένο και κοστολογημένο το πακέτο μεταρρυθμίσεων, για να προχωρήσουν σε αύξηση των τοποθετήσεων τους.
Η Ελλάδα έχει μία τελευταία ευκαιρία να αρχίσει να ξεφεύγει από την πιστωτική ασφυξία, από το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας και να αρχίσει να λειτουργεί η Οικονομία. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, συγκεκριμένα μέτρα και αντιμετώπιση των εσωκομματικών αντιθέσεων που θα προκύψουν.
Ο Γενικός Δείκτης ως πρώτο σημείο αντίστασης έχει να αντιμετωπίσει το “gap” στις 769,77 μονάδες και στη συνέχεια τη περιοχή των 800 μονάδων, πριν αναμετρηθεί με την περιοχή των 850 μονάδων που είναι ο πρώτος σημαντικός στόχος, σε περίπτωση που έχουμε θετικές εξελίξεις και την πρώτη εκταμίευση από τους Εταίρους.
Σε περίπτωση που απογοητεύσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι κατανοητό ότι θα κινηθούμε σε νέα χαμηλά έτους, ενώ λόγω της έλλειψης ρευστότητας οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες αφού ο χρόνος πια είναι πιεστικός.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Ιδιαίτερα κρίσιμη η Δευτέρα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, αλλά τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Υπουργείο οικονομικών και στα μέτρα που θα προτείνει. Ως τα τέλη του μήνα περιμένουμε επίσης και την αξιολόγηση του οίκου FTSE για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα στην ερχόμενη Παρασκευή και με ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός έκτακτου Eurogroup, έκλεισε μια άκρως νευρική, χρηματιστηριακά, εβδομάδα.
Οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις έπαιξαν και πάλι το ρόλο τους, αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας, φέρνοντας την Αγορά πολύ κοντά στα φετινά χαμηλά και εκτοξεύοντας, παράλληλα, τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα του τέλους του 2012.
Η δυσοίωνη αυτή εικόνα είχε και πάλι την βάση της στην μείωση της διαθέσιμης ρευστότητας, καθώς οι εναλλακτικές επιλογές της Κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της αρχίζουν να εξαντλούνται.
Η συνάντηση του κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής αποφόρτισε μερικά το κλίμα, ωστόσο η πορεία έως την ερχόμενη Παρασκευή μοιάζει με “τελική ευθεία”, δεδομένων των πολύ στενών χρονικών και χρηματικών ορίων.
Την ίδια στιγμή και μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έχει χαμηλώσει αισθητά το κόστος δανεισμού των άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, με αποτέλεσμα η ψαλίδα αποτιμήσεων και αποδόσεων μεταξύ των Ελληνικών αξιόγραφων να έχει ανοίξει σημαντικά.
Αυτές οι αποκλίσεις ίσως να αποτελούν μια άκρως δελεαστική εικόνα στις οθόνες των ξένων διαχειριστών και μια αφορμή για ένα πολύ δυνατό ράλι τιμών, εάν και εφόσον αποκατασταθούν οι συνθήκες ρευστότητας στην Οικονομία και αντιστραφεί η εικόνα εκροών στα Τραπεζικά γκισέ. Προϋπόθεση για την παραπάνω εξέλιξη, είναι το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους Εταίρους και η αποδοχή των Ελληνικών προτάσεων από τους Θεσμούς, εξελίξεις που από ότι φαίνεται θα κριθούν στην διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η Fed πιστή στην πολιτική διατήρησης της νομισματικής χαλάρωσης
Έχουμε αλλάξει την άποψή μας για την πολιτική της Fed και τώρα αναμένουμε η έναρξη της ανύψωσης των επιτοκίων να λάβει χώρα το Σεπτέμβριο μετά από τη σημείωση της FOMC για τη συνεχιζόμενη υποτονικότητα στην αγορά εργασίας.
Αφού υποβαθμίσαμε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψει μας για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία και την Κίνα, οι προβλέψεις μας για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2015 είναι τώρα επίσης χαμηλότερα, στο 2,7%, κάτω 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας.
Ωστόσο, έχουμε ανεβάσει την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, αντανακλώντας την ραγδαία άνοδο στις λιανικές πωλήσεις και το καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, που ενισχύθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και την πολιτική της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη ζώνη του ευρώ ειδικότερα, αλλά δεν βλέπουμε εκτροχιασμό στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.
Ανεπτυγμένες οικονομίες
Ηνωμένες Πολιτείες: Ρηχός ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων
Προβλέπουμε ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γιατί υπήρξαν δευτερογενείς επιδράσεις από την πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας και των προϊόντων από τις εισαγωγές, καθώς και γιατί η ανάπτυξη της δραστηριότητας θα είναι βραδύτερη το 2015.
Η ζώνη του ευρώ: Μια ισχυρότερη ώθηση από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και την πολιτική χαλάρωσης της ΕΚΤ
Αυξήσαμε τις προβλέψεις μας επί της αύξησης του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 με 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας σε 1,5% και 1,7%, αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη το πιο υποστηρικτικό περιβάλλον.
Ηνωμένο Βασίλειο: Προϋπολογισμός δίδει την έναρξη για την προεκλογική εκστρατεία
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε έναν προϋπολογισμό παρόμοιο με εκείνο του φθινοπώρου, εκτός από 2019/20, όπου ασχολήθηκε με την αναθεώρηση στους υπολογισμούς των δαπανών.
S&P: Προβλέψεις και Εβδομαδιαία αναθεώρηση: Η Fed καταργεί τον όρο “υπομονετικοί” ως προς τον χρόνο έναρξης της ανόδου των επιτοκίων της, Οι Εκδόσεις Χρέους το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014.
Οι δράσεις της Fed φέτος είναι απίθανο να έχουν σημαντική επίδραση στην αγορά της δομημένης πιστωτικής χρηματοδότησης. Την περασμένη εβδομάδα, η FOMC αποφάσισε να αφαιρεθεί η λέξη “υπομονή” από την παρατήρηση – οδηγία για τη νομισματική πολιτική και σηματοδότησε ένα πιο αργό κύκλο σύσφιξης από όσο ανέμεναν πολλοί αναλυτές. Η μέση πρόβλεψη από τα μέλη της FOMC για το επιτόκιο στο τέλος του έτους είναι πως θα είναι στο 0,63%, 50 μονάδες βάσης κάτω από το Δεκέμβριο Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 1,93%, κάτω 19 bp σε εβδομαδιαία βάση.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η οποιαδήποτε εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μόνο εφόσον οι θεσμοί παρουσιάσουν μια αποτίμηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις και αυτή εγκριθεί από το Eurogroup, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ελληνικό ζήτημα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Επανέλαβε ότι βάση αναφοράς είναι η συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει ότι θα υπάρξει εκταμίευση αν πραγματικά οι θεσμοί συμφωνήσουν ότι έχουν υπάρξει μέτρα.
Eκτακτη σύνοδος του Εurogroup στις 27 Μαρτίου θα συγκληθεί για την εξέταση της χρηματοδότησης της Ελλάδας εάν μέχρι τότε η κυβέρνηση ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Όπως ανέφερε το πρωί πηγή της Κομισιόν, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν την προσεχή Παρασκευή την αποδέσμευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. ευρώ.
«Περιμένω να επιτευχθεί μια νέα αρχή» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο αύριο Δευτέρα, ενώ ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και αναγνώριση της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η Ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε καμία πληρωμή προς την Ελλάδα μέχρι την ψήφιση και την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων ως προς τις οποίες η Αθήνα συμφώνησε τον Φεβρουάριο, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
Να δοθεί λίγος χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση ζητεί ο Γερμανός καθηγητής Οικονομίας και μέλος της Επιτροπής «Σοφών» για την γερμανική Οικονομία Πέτερ Μπόφινγκερ, ενώ προτείνει την εφάπαξ φορολόγηση της περιουσίας των πλουσίων και τάσσεται υπέρ των μέτρων ανακούφισης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
«Επιστροφή στον ρεαλισμό» ζητεί από την Αθήνα και το Βερολίνο η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ, εν όψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη γερμανική καγκελαρία και τονίζει ότι ένα «Grexit» θα ήταν «μοιραία συμφορά» για την Ευρώπη. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας πρέπει να αξιοποιήσουν την συνάντησή τους προκειμένου «να ξεπεράσουν την ωμή ρητορική των τελευταίων εβδομάδων και να δώσουν μια νέα ευκαιρία στις ελληνογερμανικές σχέσεις», δηλώνει η κ. Πέτερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).
Την ώρα που η χώρα μας διανύει κρίσιμες ώρες και καθοριστικές ημέρες όσον αφορά την περαιτέρω ευρωπαϊκή της πορεία, με μείζον διακύβευμα την παραμονή της στην Ευρωζώνη και με τα σενάρια ένθεν κακείθεν να επιτείνουν τη σύγχυση, ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος εξαπολύει συντονισμένη εκστρατεία πειθούς των απανταχού διεθνών επενδυτών, ότι η Ελλάδα είναι εδώ, μπορεί, και παραμένει προνομιακός πόλος έλξης ξένων κεφαλαίων.
Τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2014 προτίθεται να προτείνει στην επερχόμενη ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων το διοικητικό συμβούλιο της Intrakat. Η Γ.Σ. είναι προγραμματισμένη για τις 26 Ιουνίου 2015. Σημειώνεται ότι στις 23 Μαρτίου 2015 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση 2014.
Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα μεγέθη του Ομίλου Πλαστικά Θράκης το 2014, χάρη στην αυξημένη ζήτηση κυρίως για τα προϊόντα του κλάδου των Τεχνικών Υφασμάτων αλλά και του Κλάδου της Συσκευασίας. Η βελτίωση του προϊοντικού μίγματος σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου πωλήσεων, η οποία είχε ως απόρροια τη συγκράτηση των σταθερών δαπανών, οδήγησαν σε αύξηση του περιθωρίου μικτού κέρδους και στους δύο κλάδους δραστηριοποίησης, αναφέρει η εταιρείας ανακοίνωσή της.
Την απόφασή της να μην προχωρήσει άμεσα η διαδικασία προσφοράς μετοχών της Finansbank με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ΕΤΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις συνθήκες των κεφαλαιαγορών, με την προοπτική της πιθανής επανεκκίνησης της διαδικασίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τη δημιουργία κοινής νομισματικής ένωσης μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν πρότεινε στους ομολόγους του από τις δύο αυτές χώρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ στην Αστάνα, προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της, αν και τη διατήρησε δύο βαθμίδες κάτω από το επίπεδο που μπορεί να θεωρηθεί ότι τα αξιόγραφά της αποτελούν επένδυση.
Έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (T-bills) με αρνητικό επιτόκιο εξέδωσε για πρώτη φορά η Ιρλανδία, λιγότερο από τρία χρόνια μετά από την έξοδο της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Irish Times, η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διέθεσε εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια δημοσίου ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση -0,01%. Οι προσφορές άγγιξαν σχεδόν τα 2 δισ. ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ