Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Η αγορά ομολόγων «χαμογελάει» κόντρα σε όλα τα περσινά προγνωστικά, αλλά αυτό θα έπρεπε μάλλον να ανησυχεί όλους τους υπόλοιπους. Οι τιμές επιδίδονται σε ράλι και το κόστος δανεισμού βυθίζεται, αλλά την όλη ευφορία έρχεται να διακόψει ένας διπλός συναγερμός.
Την περασμένη Παρασκευή οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας υποχώρησαν υπό το μηδέν, για πρώτη φορά από το 2016, με τους επενδυτές να σπεύδουν να πληρώσουν μία χώρα που δανείζουν, αποδεχόμενοι εξ αρχής ένα οριακό κόστος στην επένδυσή τους, προκειμένου να μη ρισκάρουν ένα μεγαλύτερο στρεφόμενοι αλλού. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απόδοση του αμερικανικού 10ετους με μία βουτιά βρέθηκε στο 2,416%, ναδίρ 14 μηνών, αλλά και χαμηλότερα από εκείνη των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Αύγουστο το 2007, όταν γίνονταν γνωστά τα πρώτα προβλήματα της αγοράς ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου, που πυροδότησαν τελικά την παγκόσμια πιστωτική ασφυξία.
Η αναστροφή αυτή στην καμπύλη απόδοσης θεωρείται αρκετά αξιόπιστη ένδειξη κινδύνου να διολισθήσει στην ύφεση η αμερικανική οικονομία σε ορίζοντα δύο ετών. Μία πρόσθετη ένδειξη είναι το γεγονός ότι η διαφορά απόδοσης ανάμεσα στα 2ετή και τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έχει περιοριστεί κοντά στις 11 μονάδες βάσης. Αλλά και η μαζική στροφή στα γερμανικά ομόλογα είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα των φόβων ότι η γερμανική οικονομία και άλλα μεγάλη μέλη της Ευρωζώνης κινδυνεύουν άμεσα με ύφεση. Ο μεταποιητικός κλάδος της νομισματικής ένωσης συρρικνώνεται ολοένα και ταχύτερα, καθώς η ζήτηση- ειδικά από το εξωτερικό- περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.
Ο διπλός αυτός συναγερμός δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Έχουμε ξεκάθαρο σήμα ότι η αγορά περιμένει αισθητή επιδείνωση των συνθηκών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» προειδοποιεί ο Ρίτσαρντ Μαγκουάιρ της Rabobank. O Moρίς Χαράρι της SYZ Assete Management από την πλευρά του σχολιάζει στη WSJ ότι ειδικά στην Ευρώπη η γραμμή μεταξύ της στασιμότητας και της ύφεσης λεπταίνει συνεχώς.
Συναγερμό εκπέμπουν και οι τραπεζικές μετοχές. Την Παρασκευή την ώρα που είχαμε τις εξελίξεις αυτές σε αμερικανική και γερμανική αγορά κρατικού χρέους, είχαμε πτώση της αμερικανικής Citigroup κατά σχεδόν 5%, της ιταλικής UniCredit κατά 4,5% και της γαλλικής Societe Generale κατά σχεδόν 4%.