Skip to main content

Alpha Bank: Το 40% των νέων συμβάσεων είναι μερικής απασχόλησης

Τον «χάρτη» της απασχόλησης στην Ελλάδα παρουσιάζει η Alpha Bank, η οποία εξαίρει το γεγονός ότι παρά τη στασιμότητα της οικονομίας, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε την καθοδική του πορεία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η αύξηση της απασχόλησης, κατά τη διάρκεια του 2016, αντανακλά:

  • την αύξηση των μισθωτών έναντι των ελεύθερων επαγγελματιών
  • την συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση των απασχολουμένων στην ηλικιακή ομάδα 45-64
  • την αύξηση της μερικής απασχόλησης με ταχύτερο ρυθμό από την πλήρη απασχόληση
  • τη θετική συμβολή των κλάδων του τουρισμού και της βιομηχανίας
  • την αύξηση των θέσεων εργασίας στη δημόσια διοίκηση το 2015 και 2016 για πρώτη φορά από το 2007

Στο ίδιο πλαίσιο, η Alpha Bank επισημαίνει ότι η σωρευτική αύξηση της απασχόλησης την περίοδο 2013 – 2016, αντανακλά:

1. Την αύξηση των μισθωτών κατά 207.600 άτομα και την μείωση του αριθμού των αυτοαπασχολούμενων συνολικά κατά 47.200 άτομα.

2. H αύξηση προήλθε κυρίως από τις γυναίκες (96.000) και λιγότερο από τους άντρες (64.000). Επισημαίνεται επίσης, ότι οι γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 45-64, σημείωσαν και τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης (42%). Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας, ενδεχομένως να παρατείνουν στα χρόνια της κρίσης τον εργασιακό τους βίο, ή αναζητούν απασχόληση ώστε να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα, ενώ τα προηγούμενα έτη κατηγοριοποιούνταν στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό.

3. Η αύξηση των απασχολουμένων παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα: στην ηλικιακή ομάδα 45-64 (106.300), ενώ ακολουθούν τα ηλικιακά κλιμάκια 30-44 και 25-29 με πολύ μικρότερες αυξήσεις (23.100 και 15.500 αντίστοιχα).

4. Η αύξηση της απασχόλησης αποδίδεται στην αύξηση της πλήρους απασχόλησης κατά 96.600 άτομα και της μερικής απασχόλησης κατά 63.800 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τέσσερεις στις δέκα νέες συμβάσεις εργασίας των τελευταίων ετών αναφέρονται σε σχέσεις μερικής απασχόλησης.

5. Αναφορικά με την εξέλιξη της απασχόλησης ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνεται ότι ττο μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της απασχόλησης προήλθε, όπως ήταν αναμενόμενο, από τον κλάδο του τουρισμού του οποίου η συνεισφορά στην οικονομία την περίοδο της οικονομικής κρίσης ήταν σημαντική. Από τους λοιπούς τομείς αξίζει να αναφερθεί η θετική συμβολή του μη-επιχειρηματικού τομέα που περιλαμβάνει την δημόσια διοίκηση, την άμυνα, την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την υγεία και τις τέχνες κ.α. Σημειώνεται ωστόσο ότι, η αύξηση της απασχόλησης κατά 21,2 χιλιάδες άτομα στον μη-επιχειρηματικό τομέα, αφορά στο μεγαλύτερο ποσοστό την δημόσια διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση (18.600).

Επίσης, την αύξηση της απασχόλησης στήριξαν η βιομηχανία και σε μικρότερο βαθμό το εμπόριο και οι λοιπές υπηρεσίες. Ωστόσο, ειδικά το 2016, ο κλάδος του εμπορίου παρουσίασε οριακή αρνητική συμβολή στην εξέλιξη της απασχόλησης σε αντιδιαστολή με την μεγάλη συνεισφορά του το 2015. Αξιοσημείωτη είναι και η αρνητική συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην μεταβολή της απασχόλησης τα έτη 2015 και 2016.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η αύξηση της απασχόλησης στον τουρισμό προήλθε κυρίως από συμβάσεις πλήρους απασχόλησης έναντι συμβάσεων μερικής απασχόλησης. Σημειώνεται ότι ο κλάδος του τουρισμού παραδοσιακά (μαζί με τον κλάδο των κατασκευών) χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη αναλογία – σε σχέση με άλλους κλάδους – μερικής και εκ περιτροπής απασχόληση, καθώς η μερική απασχόληση, ως ποσοστό στο σύνολο της απασχόλησης του κλάδου, ανέρχεται στο 18% το 2016.

Επιπλέον, η αύξηση της απασχόλησης στον μη-επιχειρηματικό τομέα και το εμπόριο στηρίχθηκε στην μερική απασχόληση, ενώ αντίθετα στη βιομηχανία και τις λοιπές υπηρεσίες προήλθε από την αύξηση της πλήρους απασχόλησης.

6. Με βάση το μορφωτικό επίπεδο, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης προήλθε από αποφοίτους ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης (113.200), και ακολουθούν οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης (84.600), ενώ μειώθηκε ο αριθμός των απασχολούμενων με απολυτήριο δημοτικού.

naftemporiki.gr