Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα, προβληματισμός για τράπεζες

H Eυρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια, επισημαίνει ο  Κλάους Ρέγκλινγ, διαμηνύοντας ωστόσο παράλληλα πως είναι απαραίτητη και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Παράλληλα αποδίδει τα εύσημα στις χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που πέτυχαν με σειρά μεταρρυθμίσεων να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Αναφέρεται δε στην ανησυχία για τη διασύνδεση κρατών- τραπεζών, επισημαίνοντας πως πρέπει να συζητηθούν προτάσεις για το ύψος των κρατικών ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. 

Σε συνέντευξη εφόλης της ύλης στο γερμανικό περιοδικό Euro Finance, που δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο επικεφαλής του μηχανισμού απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, πώς μπορεί να αισιοδοξεί όταν η ανταγωνιστικότητα στον Νότο παραμένει πολύ χαμηλή, είπε χαρακτηριστικά: «Ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελείται από πολλές χώρες. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι τρεις νότιες χώρες, που αιτήθηκαν προγράμματος στήριξης και ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων, που συνδέονταν με αυτό, αύξησην αισθητά την ανταγωνιστικότητα τους». Πρόσθεσε δε πως αυτός είναι ο λόγος, που το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις τρεις χώρες έχει μειωθεί δραστικά. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε και την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, αναφέροντας ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 ήταν στο 15% και σήμερα η χώρα εμφανίζει πλεόνασμα, ενώ κανένα μέλος της Ευρωζώνης δεν παρουσιάζει έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. 

Ερωτηθείς για την απογοητευτική πορεία της ιταλικής οικονομίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ, τόνισε πως εμφανίζει προβλήματα εδώ και πολύ καιρό. «Ανησυχώ πως τα τελευταία 25 χρόνια δεν έγιναν επαρκείς μεταρρυθμίσεις στη χώρα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους. Η Ιταλία δεν έχασε ποτέ την πρόσβαση στις αγορές και εμφανίζει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών» εξήγησε. 

Το πρόβλημα της διασύνδεσης τραπεζών- κρατών

Αναφορικά με τη διασύνδεση τραπεζών- κρατών και το κατά πόσο αυτή εξακολουθεί να ανησυχητική, ο επικεφαλής του ESM σχολίασε πως το πρόβλημα βρίσκεται και στις δύο πλευρές. «Κατά την περίοδο της κρίσης είδαμε ότι τα τραπεζικά προβλήματα είχαν επιπτώσεις για την χώρα και τα δημοσιονομικά προβλήματα είχαν επιπτώσεις στις τράπεζες» ανέφερε και συνέχισε, με το παράδειγμα της χώρας μας. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, για παράδειγμα, οι τράπεζες δεν είχαν προβλήματα εξ αρχής. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε τα επίπεδα των κρατικών ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια». 

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν υπάρχουν κανόνες ακόμη ως προς το ύψος των κρατικών ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αλλά έχουν κατατεθεί προτ΄σαεις, μεταξύ άλλων και από την Μπούντεσμπανκ. Τόνισε δε πως θα πρέπει η συζήτηση για το θέμα να συνεχιστεί. 

naftemporiki.gr