Κανείς δεν επιθυμεί το Grexit, ενώ όλοι θέλουν να αποφύγουν και το Grexident (από το Greece και το accident, έξοδος δηλ. από ατύχημα), δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, χρησιμοποιώντας μαλιστα λέξεις της επικαιρότητας.
Ερωτηθείς σχετικά με την αποψινή συνάντηση για την Ελλάδα, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν θα είναι η συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας και ότι ήταν υποχρέωση του να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Ο κ. Τουσκ κατέβασε και τον πήχη των προσδοκιών, υπογραμμίζοντας ότι η συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων, εννοώντας προφανώς το Eurogroup.
Όπως είπε, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις.
Λίγες ώρες πριν από την αποψινή επταμερή συνάντηση στη βελγική πρωτεύουσα, και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έσπευσε νωρίτερα να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών σχετικά με μια συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, τόσο απόψε όσο και τη Δευτέρα, οπότε θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Δυσφορία ηγετών χωρών της Ευρωζώνης για αποκλεισμό
Παρ’ όλα αυτά, ο περιορισμός της συζήτησης για την Ελλάδα σε επίπεδο κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων και δύο ηγετών, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, έχει προκάλεσει δυσφορία σε ηγέτες άλλων χωρών της Ευρωζώνης για την αποκλεισμό τους από τη συνάντηση.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι μεγαλύτερες ενστάσεις προέρχονται από το Βέλγιο, το οποίο έχει εκφράσει και επισήμως τη διαμαρτυρία του, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Δυσφορία έχουν εκφράσει και οι Ιταλοί, ωστόσο δεν την έχουν καταθέσει μέχρι τώρα επισήμως.
Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι ο περιορισμός της συζήτησης σε στενό κύκλο δίνει στη συνάντηση τη μορφή ενός διευθυντηρίου που αποφασίζει για το σύνολο της Ευρωζώνης, κάτι που στην πράξη καταργεί την ισονομία και την ίδια μεταχείρηση μεταξύ των κρατών μελών.
Άλλωστε, όπως τονίζουν, όλες οι χώρες έχουν άμεσο συμφέρον, δεδομένου ότι έχουν δανείσει είτε διμερώς είτε μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Ελλάδα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί πρόβλημα στον κ. Τουσκ, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη θέση των υπολοίπων χωρών και να αιτιολογήσει τους λόγους του αποκλεισμού τους, διαφορετικά θα πρέπει να τις συμπεριλάβει στη συζήτηση.