Από την έντυπη έκδοση
Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]
Η αβεβαιότητα σχετικά με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση, που θα επιτρέψοει την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις πέντε μέρες από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΕWG (25 Μαρτίου), το οποίο θα προετοιμάσει το άτυπο Εurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Όπως επισήμανε χθες κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος εκείνη που θα άνοιγε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και της εκταμίευσης των χρημάτων. Το βασικό «αγκάθι» που εμποδίζει προς το παρόν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η θέση των θεσμών είναι σαφέστατη και δεν αλλάζει, ζητούν η προστασία να είναι περιορισμένη στον χρόνο και να αφορά μόνο τους πραγματικά ευάλωτους, ώστε να μην επωφελούνται από «παράθυρα» του νέου νόμου και όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
Στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου, εκτός από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, είχαν διαπιστωθεί καθυστερήσεις και σε άλλα τέσσερα προαπαιτούμενα. Το πρώτο ζήτημα ήταν ο αργός ρυθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, το δεύτερο η καθυστέρηση στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας και το τέταρτο η πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Πάντως, σε σχέση με τα παραπάνω προαπαιτούμενα, μπορεί να μην έχουν κλείσει όλα, ωστόσο διάχυτη είναι η εκτίμηση στις Βρυξέλλες πως αν βρεθεί κοινός τόπος στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τότε θα υπάρξει και συνολική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση των χρημάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταίροι που επιμένουν περισσότερο στην ανάγκη εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση είναι οι χώρες που έχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για την Ολλανδία και τη Γερμανία – μάλιστα, στη δεύτερη για κάθε εκταμίευση πρέπει να δίνει το «πράσινο φως» η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Κλίμα εμπιστοσύνης
Ωστόσο, το κλίμα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν είναι κακό για τη χώρα μας και σε καμία περίπτωση συγκρουσιακό, σε αντίθεση με παρόμοιες καταστάσεις (καθυστέρηση εκπλήρωσης προαπαιτούμενων) στο παρελθόν, που προκαλούσαν τη δημόσια δυσφορία Ευρωπαίων αξιωματούχων και εταίρων. Η στάση αυτή των χαμηλών τόνων που ακολουθείται από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι τα 970 εκατ. ευρώ που αφορά η εκταμίευση προέρχονται από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και από την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων του δανείου της δεύτερης διάσωσης της χώρας.