Skip to main content

Market beat: Η συνέχεια της αβεβαιότητας αυξάνει τη νευρικότητα τιμών και επενδυτών

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί θυμήθηκαν τις παλαιές καλές μέρες χθες και στην έναρξη δημιούργησαν ένα κλίμα πιέσεων που έκανε, όποιον ταλαντεύονταν αν πρέπει να αυξήσει ή να ελαττώσει τη θέση του σε τραπεζικά blue chip, να γύρει υπέρ της ρευστοποίησης. Φέρανε λοιπόν σε μισή ώρα τον Τραπεζικό δείκτη στις 708,5 μονάδες και άρχισαν κατόπιν, να μαζεύουν την προσφορά, με αποτέλεσμα σε δυο περίπου ώρες να έχει επανέλθει σε επίπεδα πάνω από τις 726 μονάδες. Τότε, ήτοι όταν οι απώλειες στις τράπεζες περιορίστηκαν στο -1,5%, οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν το μέγιστο που ήταν για τον ΓΔ οι 646,82 μονάδες (+0,32%) και οι 1727,95 (+0,56%) για τον 25άρη. Κοντά στα μέγιστα της Παρασκευής, για να καταλάβουν όλοι πως δεν ήταν τυχαία κορυφές στην κίνηση των δεικτών, αλλά απόλυτα σχετικές με τις διαθέσεις των ισχυρών για τις Τράπεζες.

Οι «βασικές» ειδήσεις από όσα έγιναν χθες στις Βρυξέλλες και ενδιαφέρουν τους επενδυτές του ΧΑ ήταν δύο: Α) «Έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup. Όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζήτηματα. Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό».

Β) «Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα συνεχιστούν σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Ν» οι διαπραγματεύσεις  στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος σε δύο βασικά θέματα, το εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό. Ήδη, νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αποτελείται από του Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη».

Η Ελληνική πλευρά δηλώνει και φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει την προσπάθεια για συμφωνία, αλλά παράλληλα το φαινόμενο να περνούν οι προθεσμίες και οι ημερομηνίες των τακτικών Eurogroup χωρίς αποτέλεσμα, έχει κουράσει τους επενδυτές, τους οικονομικούς παράγοντες στο εσωτερικό και τους πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη.

Χθες, εκτός των αποδόσεων των Γαλλικών ομολόγων, ανέβηκαν και των ελληνικών, με παράλληλη πτώση του Τραπεζικού δείκτη. Γιατί μεγαλώνει η ανησυχία των επενδυτών αναφορικά με το ύψος της πολιτικής αστάθειας που εγκαθίσταται στη Γαλλία λόγω προεκλογικών μαχών και στην χώρα μας, από την αδυναμία για δημιουργία συναίνεσης με τους πιστωτές. Οι ειδήσεις του Σαββατοκδεν ήταν καλές για την ελληνική οικονομία και πρωί- πρωί στο Bloomberg, ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφανε ως επανάληψη του 2015, αυτό που γίνεται τώρα με την δεύτερη αξιολόγηση. Ούτε το κλίμα στις χρηματιστηριακές ήταν ανθηρό, παρά την επιστροφή της ηλιοφάνειας και μιας ζέστης που συνήθως πανηγυρίζει το επενδυτικό κοινό, γιατί θυμίζει την έλευση του καλοκαιριού. Δηλαδή την ώρα που μπαίνει μπροστά η μόνη πλατιάς ανταπόκρισης βιομηχανία της χώρας. Το βράδυ οι δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσαν μάλλον παρά διέψευσαν τις αμφιβολίες που ήθελε να υπογραμμίσει το άρθρο στο  Bloomberg.

Το «θαύμα» στη μέση της συνόδου να κερδίζουν οι δείκτες, με τις Τράπεζες στο -1,5%, αποδίδεται σε επτά blue chip για τα οποία το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο, ώστε εμφάνιζαν στις 14:30 κέρδη πάνω από +1,5% ήτοι ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΦΦΓΚΡΠ και άλλα πάνω από +2% ήτοι ΕΕΕ και ΜΟΗ. Οι μάχες στο ταμπλό δίνονται ανά μετοχή και βάσει των συμπερασμάτων, από την πορεία των τιμών, που εξάγονται με τη βοήθεια της τεχνικής ανάλυσης. Μόλις η ΕΤΕ, για παράδειγμα, πέρασε κάτω από τα επίπεδα – όρια ανοχής ισχυρών traders, οι κινήσεις stop loss επιτάχυναν την πτώση της. Χωρίς να θεωρούμε μικρή την ευθύνη για τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές από την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα.     

Τα δυσάρεστα για τον ΓΔ και πιθανά επίπεδα στήριξης αναφέρθηκαν πρόσφατα, δεν θα ασχοληθούμε με αυτά τα δεδομένα για μια μεταβολή +/- 0,10% των βασικών δεικτών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Οριακές διακυμάνσεις εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν προσηλωμένοι στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 20.905 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,20% στις 2.373 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 5.901 μονάδες.

Tην προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,75% – 1%. «Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν πότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη αύξηση των επιτοκίων» σχολίασε ο Άνταμ Σαρχάν, επικεφαλής της Park Investments.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου ενισχύθηκε κατά 0,31% έναντι της στερλίνας (1,2354 δολάρια) και κατά 0,02% έναντι του ευρώ (1,0735 δολάρια), ενώ υποχώρησε κατά 0,15% έναντι του γεν (112,53 γεν)

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,15% στα 48,22 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 0,17% στα 51,67 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,29% στα 1.233,80 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά τερμάτισαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν τόσο τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου των χωρών της G20, όσο και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,17% στις 377,68 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε απώλειες κατά 0,35% στις 12.052 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 7.429 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,34% στις 5.012 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35διολίσθησε κατά 0,31% στις 10.214 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB μειώθηκε κατά 0,53% στις 19.968 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tullow Oil υποχώρησε άνω του 1% μετά την απόφαση άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων, ύψους 607 εκατ. στερλινών. Πτώση κατά 4,5% σημείωσε και η Hugo Boss, λόγω της αποτυχίας προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, τάχθηκαν εναντίον ενός νέου νομισματικού «πολέμου», μην καταφέρνοντας ωστόσο, να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το διεθνές εμπόριο, γεγονός το οποίο οδήγησε στην απουσία οποιασδήποτε καταδίκης του προστατευτισμού.

Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στις 29 Μαρτίου θα αποστείλει επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, εξέλιξη η οποία θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών εμφάνισε τον Φεβρουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη Γερμανία, ο οποίος παρουσίασε άνοδο κατά 3,1% σε ετήσιο επίπεδο και κατά 0,2% σε μηνιαίο επίπεδο.

Την ίδια ώρα, αύξηση εμφάνισε στο δ’ τρίμηνο του 2016 το κόστος εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς σημείωσε ετήσια άνοδο της τάξης του 1,6% έναντι αύξησης 1,4% το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, τη συγχώνευσή της με την Idea Cellular ανακοίνωσε η θυγατρική της Vodafone στην Ινδία, συγκροτώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνίας στην ασιατική χώρα. Vodafone και Idea Cellular κατέληξαν σε συμφωνία για την ένωση των δυνάμεών τους, με την κοινή εταιρεία να ξεπερνάει σε μερίδιο αγοράς την Bharti Airtel Ltd.

Τέλος, κατά 80% συρρικνώθηκαν το προηγούμενο έτος τα μπόνους προς τους εργαζόμενους της Deutsche Bank, λόγω των αδύναμων δεικτών κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, η «δεξαμενή» των μπόνους περιορίστηκε μόλις στα 546 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το 2015.

ΧΑ

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε αρκετά δεικτοβαρή blue chip, με τζίρο (40,5 εκατ. ευρώ) που ήταν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και αρκετά πάνω από τα επίπεδα του μέσου τζίρου της εβδομάδας (35,32 εκατ. ευρώ). Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με διαφορετική δυναμική από την προηγούμενη σύνοδο αλλά με παρακολούθηση παράλληλα της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με καθοδική τάση μια φορά στο ελάχιστο μέρας, με μεγάλης κλίσης πτωτική κίνηση εις τρόπον ώστε στις 11:01 στο πρώτο μέρος ήρθε η εγγραφή του στις 636,93 μονάδες. Αμέσως μετά την εγγραφή ελάχιστου και ως τις 12:57 που εμφανίστηκε το μέγιστο για τον ΓΔ στις 646,82 μονάδες, επικράτησε άνοδος στους βασικούς δείκτες και στον τραπεζικό, που όμως κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το μέγιστο για τον ΓΔ ήταν πολύ πάνω από την πρόσφατη οροφή τις 641 μονάδες. Αυτό από μόνο του απέτρεψε το ενδεχόμενο να τον στείλουν χαμηλότερα από τα επίπεδα που τον σταμάτησαν την Παρασκευή.

Η άνοδος των 10 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε τις μεγάλες απώλειες από 7 εκ των 13 πτωτικών μετοχών του, μαζί με  τις απώλειες από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,61% από +0,62% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -6,45% από +4,64%,  η ΠΕΙΡ -1,21% από +3,13% στις 17/3, και ΕΥΡΩΒ -1,79% από +1,63% χωρίς ισχύ στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων ως το τέλος εκτός της ΕΤΕ. Η αγορά πάλι σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων και το πέτυχε με το παραπάνω.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ χειροτέρεψε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 6) με δυο, τις ΕΧΑΕ και ΟΤΕ αμετάβλητες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 14 από 23 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 11 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 40,486 από 50,790 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 23,35 από 24,06 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος ανέβηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 57,68% από 47,37% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,10% και έφθασε στις 644,12 από 644,77 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1719,45 από 1717,86 με μεταβολή +0,09%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,4 μονάδες χαμηλότερα και κατά μια στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την βουτιά του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Πετρελαίου Αερίου +2,59% από +1,00% Τροφίμων Ποτών +2,12% από -1,53% Εμπορίου +1,71% από -1,15% Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,37% από +4,18% Τεχνολογίας +0,21% από -0,45% και ο 25άρης +0,09% από +1,13%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες των Τραπεζών -1,86% από +2,18%, Κοινής Ωφέλειας -1,69% από +1,81%, ο FTSEΜ -1,44% από +3,52%, Ακίνητης Περιουσίας -1,20% από +0,33%, Πρώτων Υλών -0,70% από +3,62%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,54% από +2,20%, Κατασκευές Υλικά -0,43% από +2,61%, ο ΓΔ -0,10% από +1,36% και Ταξίδια Αναψυχή -0,06% από +0,35%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, Τηλεπικοινωνιών 0,00% από +1,99%, Χημικών 0,00% από 0,00%, Χρ/μικών Υπηρεσιών 0,00% από +1,84% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,486 από 50,790 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,996 από 3,462 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 34,487 από 45,051 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,503 από 1,339 απ εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,528 από 44,506 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 74,497 από 69,110 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 34 από 59 των καθοδικών σε 68 από 32 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 24 από 35.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη. Άνοιγμα με οριακό πτωτικό χάσμα -0,05%, και στις 11:01 εμφάνισε ελάχιστο μέρας τις1699,94 (-1,04%) μονάδες. Το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις 1727,95 μονάδες στις 12:57. Το κλείσιμο έγινε στις 1719,45, με μεταβολή +0,09%. Ο τζίρος στα παράγωγα βούτηξε στα 10,952 από 25,127 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 1771 ΣΜΕ. Ανώτερο μέρας σε αυτή τη σειρά ορίστηκε στις 1730,25 μονάδες και κατώτερο στις 1699,75. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 7582 από 7443 με την εκκαθάριση στις 1720,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 231 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 222 από 150 και εκκαθάριση στις 1723,00 μονάδες. Επίσης εμφανίστηκε όγκος 10 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 31.  Διατηρήθηκε προπορεία μιας μονάδας των ΣΜΕ Απριλίου έναντι του υποκείμενου δείκτη που σημαίνει ότι κατά βάθος επέστρεψαν σε προσδοκίες για πλαγιοκαθοδική συσσώρευση.

Παρά την κακή εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες. Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε υψηλότερα των 638,75 μονάδων που βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών αλλά  και από το επίπεδο των 641,2 μονάδων τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, με ισχυροποίηση της αντίστασης στις 660,5 – 661,5 μονάδες από τις συναλλαγές στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών βρίσκεται στις 599,84 μονάδες και ο εκθετικός στις 609,47 μονάδες.

Ο 25άρης παρέμεινε υψηλότερα των 1708,28 μονάδων που βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ 30 ημερών αλλά  και από το επίπεδο των 1714,19 μονάδων του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών, με ισχυροποίηση της αντίστασης στις 1770 -1780 μονάδες από τις συναλλαγές στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών βρίσκεται στις 1608,68 μονάδες και ο εκθετικός στις 1647,98 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στα Eurogroups η Ελλάδα αναστενάζει, με την Κυβέρνηση να προσποιείται ότι επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις και τους Δανειστές μας, με την σειρά τους, να υποκρίνονται ότι είναι ικανές και αναγκαίες για την ανάπτυξη. Αμφότεροι οι Αντισυμβαλλόμενοι έχουν επιδοθεί στο γνωστό ‘παιδικό παιχνίδι της κολοκυθιάς’, πάνω στα ερείπια της πραγματικής Οικονομίας. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι αμείλικτος.

Αν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είχαν ληφθεί από την αρχή της κρίσης, ταυτόχρονα με την έναρξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα χρειάζονταν να φθάσει τόσο βαθιά το νυστέρι της εξυγίανσης. Αν οι μεταρρυθμίσεις είχαν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, από ανθρώπους που να πιστεύουν σε αυτές, δεν θα απαιτούνταν ολοένα και περισσότερα υφεσιακά μέτρα, διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Με φόντο την αδράνεια των Οικονομικών και Πολιτικών Φορέων, αλλά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την περεταίρω εξομάλυνση της Ελληνικής Οικονομίας, κινείται η Ελληνική Χρηματαγορά το τελευταίο διάστημα. Οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε μέτρια επίπεδα, ενώ και το εύρος διακύμανσης των τιμών παραμένει σε σχηματισμό συσσώρευσης κοντά στα τοπικά υψηλά.

Τα επίπεδα των 630 μονάδων (ΓΔ) και 1680 μονάδων (25άρης) οριοθετούν στηρίξεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το σύνολο της Χρηματαγοράς, ενώ επιμέρους τα “επενδυτικά χαρτιά” (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΧΑΕ, κλπ) παραμένουν συσχετισμένα με τους δείκτες.

Ο ρυθμός δόθηκε από την έκδοση της ενδιαφέρουσας, κατά γενική ομολογία, έκδοσης ομολόγου του ΟΠΑΠ, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση που δημιουργήθηκε την τελευταία πενταετία, στην Ελλάδα, από τις μεγάλες εταιρείες να παρακάμπτουν τον Τραπεζικό δανεισμό και να τροφοδοτούνται απευθείας από την Χρηματαγορά (εξάλλου, δε δύνανται κάτι τέτοιο επί της παρούσης, τουλάχιστον με ελκυστικούς όρους).

Κι ενώ η Ελληνική πραγματικότητα συνεχίζει αναιμικά, αλλά σταθεροποιητικά (τουλάχιστον σε επίπεδο αποτιμήσεων), η Αμερική συνεχίζει να χαρίζει χρήματα σε όσους πίστεψαν στην μετα-Trump περίοδο, καθώς η FED επιβεβαίωσε εμπράκτως την πρόβλεψη για περεταίρω ενδυνάμωση της Αμερικανικής Οικονομίας, εντείνοντας την “contractionary monetary policy” με την αύξηση επιτοκίων και τις ύστερες δηλώσεις στις επιταγές του “forward commitment”.

Το μόνο θολό σημείο παραμένει η επιμονή της μεγάλης ισοτιμίας σε επίπεδα άνω του “parity” παρά τις αναλύσεις για το ισχυρό δολάριο, κάτι που έχει μια εναλλακτική αφήγηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο: ο Επενδυτικός Κόσμος αναμένει επικίνδυνο ρυθμό πληθωρισμού, ο οποίος γρήγορα θα ανακόψει την ισορροπία που επιτάσσει η FED, κάτι που θα συμπαρασύρει εν πρώτοις τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ δευτερευόντως θα ταρακουνήσει τις τιμές του Χρυσού, ως κύριο αντιπληθωριστικό όχημα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές χτύπησαν υψηλά 21 μηνών, την Τρίτη, ενώ το δολάριο και οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ ήταν σε υποχώρηση από την προοπτική μιας λιγότερο επιθετικής από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως τροχιά για την νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,3% στην όγδοη συνεχόμενη ημέρα με κέρδη από τις tech μετοχές στη Σεούλ και την Ταϊπέι, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπιασε  υψηλά 1-1 / 2 ετών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν ελαφρώς υψηλότερα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας μειώθηκε 0,3%, από κέρδη του γιεν έναντι του δολαρίου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με στόχο την ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Έχει γίνει πολλή δουλειά και πολλή πρόοδος, ωστόσο κάποια ζητήματα-κλειδιά παραμένουν ανοιχτά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισλεμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup. Όπως είπε, συμφωνήθηκε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «εδώ στις Βρυξέλλες» όσον αφορά τα εκκρεμή ζήτηματα. Πρόσθεσε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, σημειώνοντας πάντως πως δεν είναι εγγυημένο ότι θα έχει γίνει όλη η πρόοδος μέχρι τότε, όμως υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό το ταχύτερο δυνατό.

Παρά την πρόοδο στην τελευταία αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στον απόηχο του Eurogroup. Το Ταμείο σημειώνει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες. Σημειώνει ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση».

Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ θα συνεχιστούν σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή με την οποία επικοινώνησε η «Ν» οι διαπραγματεύσεις  στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος σε δύο βασικά θέματα, το εργασιακό αλλά και το ασφαλιστικό.

Ήδη, νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να αποτελείται από του Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Έφη Αχτσιόγλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη.

«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup. Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις, επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 40,4% της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways που κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνε με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, προσφορές κατέθεσαν η ναυτιλιακή εταιρεία Minoan Lines του Ιταλού εφοπλιστή Εμανουέλ Γριμάλντι -που σήμερα κατέχει το 48,53% των μετοχών της Hellenic Seaways- και η Eagle Mind του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου της Seajet.

Θυγατρική για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων συγκρότησε η Eurobank,προχωρώντας ένα ακόμη βήμα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων». Η Eurobank Financial Planning Services (Eurobank FPS) θα δραστηριοποιείται στη νέα αγορά εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, καθώς εξασφάλισε την απαιτούμενη άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, βασικό αντικείμενο εργασιών συνιστά η εξεύρεση συναινετικών λύσεων για οφειλέτες και η διαχείριση απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με έμφαση στην εξυγίανση χαρτοφυλακίων.

Μήνυμα ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με επίσημες προβλέψεις και με εξαγγελίες αλλά είναι θέμα εμπιστοσύνης στην οικονομία και βιώσιμων συνθηκών για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο το πρώτο δίμηνο του 2017 έβαλαν λουκέτο περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι «ο εμπορικός κόσμος κάνει λόγο για μείωση τζίρου της τάξης του 20% στις χειμερινές εκπτώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ στην αγορά εργασίας κυριαρχούν σε ποσοστό άνω του 50%, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης».

Τη στήριξή του στον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica Bank, Θεόδωρο Πανταλάκη, εκφράζει με παρέμβασή της, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Εξαίροντας τις επιδόσεις και τις προσπάθειες της διοίκησης της τράπεζας, η ΤτΕ σημειώνει ότι ο κ. Πανταλάκης «απολαμβάνει της πλήρους στήριξης και εμπιστοσύνης, πολύ περισσότερο καθώς σήμερα έχουν ήδη αποτυπωθεί τα πρώτα αποτελέσματα εξυγίανσης». Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της Attica Bank φέρεται να διώκεται για απιστία εις βάρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής, στην οποία διατέλεσε ως μη εκτελεστικός πρόεδρος από το 2009 έως το 2012.   

Αύξηση της τάξης των 3 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Μινωικές Γραμμές, καθώς κατά τη διάρκεια του 2016, ενισχύθηκαν στα 20,7 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, διαμορφώθηκε στα 160,2 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 37,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια, σε ενοποιημένο επίπεδο, διαμορφώθηκαν σε 2802 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός επίσης, ανήλθε σε 153,2 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 29,4 εκατ. ευρώ

Στα 100 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αποπληρωμές ομολογιών της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση της Επιχείρησης.

Την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου πλαισίου διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως προϋπόθεση για την αντιμετώπισή τους, υπογράμμισε η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία είχε συνάντηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, η ΕΕΤ αναφέρθηκε στην καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πλαισίου για εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, στον περιορισμό των ευθυνών των εμπλεκομένων σε ρυθμίσεις στελεχών και στη βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να επιταχυνθεί ο έλεγχος από τους πιστωτές βιώσιμων επιχειρήσεων που οι μέτοχοί τους δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να αναδιαρθρωθούν.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Άνοιξαν το πρωί και επίσημα οι πύλες της Cebit, της ετήσιας έκθεσης ψηφιακής τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας στο Ανόβερο. Φέτος συμμετέχουν 3.000 διεθνείς επιχειρήσεις από 70 χώρες, ενώ τιμώμενη χώρα είναι η Ιαπωνία, η οποία συμμετέχει με 120 εκθέτες. Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 200.000 επισκέπτες. Για μια ακόμα χρονιά στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η ψηφιακή οικονομία, η λεγόμενη «d!conomy», που συνιστά τη μεγάλη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών για την επιχειρηματικότητα.

Το σενάριο ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup να μην είναι ταυτόχρονα και υπουργός Οικονομικών χώρας της Ευρωζώνης συζητείται ατύπως στις Βρυξέλλες, εν όψει της πιθανολογούμενης αποχώρησης του Γερούν Ντέισελμπλουμ από τη θέση του ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Ντέισελμπλουμ θα μπορούσε από το 2018 και μετά να παραμείνει για ακόμη 2,5 χρόνια στην προεδρία της Ευρωζώνης.

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Chase Manhattan Ντέιβιντ Ροκφέλερ. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειεας, ο Ροκφέλερ πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη από καρδιά. Ο επιχειρηματίας, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται σε 3 δισ. δολάρια, παραιτήθηκε από επικεφαλής της Chase Manhattan το 1981, μετά από μια καριέρα 35 ετών.

Κατά 80% συρρικνώθηκαν το προηγούμενο έτος τα μπόνους προς τους εργαζόμενους της Deutsche Bank, λόγω των αδύναμων δεικτών κερδοφορίας. Συγκεκριμένα, η «δεξαμενή» των μπόνους περιορίστηκε μόλις στα 546 εκατ. ευρώ, έναντι 2,4 δισ. ευρώ το 2015. Σημειώνεται ότι για το σύνολο του 2016, η γερμανική τράπεζα εμφάνισε ζημιές 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Μπιλ Γκέιτς αναδεικνύεται για τέταρτη συνεχή χρονιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σύμφωνα με το έγκυρο περιοδικό Forbes. Η περιουσία του ιδρυτή της Microsoft ανέρχεται στα 86 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 11 δισ. δολάρια έναντι του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, η περιουσία του επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, εμφάνισε την υψηλότερη άνοδο, καθώς αυξήθηκε κατά 27,6 δισ. δολάρια σε διάστημα μόλις ενός έτους. Πλέον, ανέρχεται στα 72,8 δισ. δολάρια και κατατάσσεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Σε πτωτικό έδαφος διολισθαίνει η στερλίνα, κατόπιν της απόφασης της Βρετανίας να αιτηθεί επισήμως της ενεργοποίησης του Άρθρου 50. Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μετα-Brexit εποχή στις σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή τη στιγμή (14:19), η στερλίνα σημειώνει πτώση κατά 0,11% στα 1,2378 δολάρια, υποχωρώντας κάτω του τεχνικού ορίου των 1,24 δολαρίων.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων, εν όψει του αποψινού ντιμπέιτ ανάμεσα στους κυριότερους υποψήφιους των προεδρικών εκλογών. Οι Γάλλοι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου, προκειμένου να εκλέξουν τον διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ στον προεδρικό θώκο. Στον α’ γύρο, Μακρόν και Λε Πεν αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για την πρώτη θέση, παρότι στον β’ γύρο, ο ανεξάρτητος υποψήφιος εκτιμάται ότι θα επικρατήσει με ευρεία διαφορά έναντι της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου.

Ρεαλιστικές και φιλόδοξες στρατηγικές για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ.

Σε έγγραφό της, στο οποίο περιγράφονται οι βασικές κατευθύνσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, η κεντρική τράπεζα παρουσιάζει τα μέτρα, τις διαδικασίες και τις πρακτικές, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, καλεί τις τράπεζες να παράσχουν κίνητρα στα διευθυντικά στελέχη για την εφαρμογή των στρατηγικών μείωσης των προβληματικών δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο έγγραφο δεν ορίζονται ποσοτικοί στόχοι, αλλά ευρύτερες πολιτικές για την ορθή διαχείριση και την πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων.