Δεν συνιστά κρατική ενίσχυση ασύμβατη προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία το αποκλειστικό δικαίωμα του ΟΠΑΠ (Οργανισμός προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου) για την εκμετάλλευση 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων και 13 τυχερών παιγνίων στην Ελλαδα, έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το 2011, οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύο μέτρα υπέρ του ΟΠΑΠ:
- τη χορήγηση, για περίοδο δέκα ετών λήγουσα το 2022, αποκλειστικής άδειας για την εκμετάλλευση 35.000 ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων έναντι τέλους 560 εκατομμυρίων ευρώ («συμφωνία περί ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων»).
- τη δεκαετή παράταση ισχύος (από το 2020 έως το 2030) των αποκλειστικώνδικαιωμάτων για την εκμετάλλευση δεκατριών τυχερών παιγνίων μεοποιοδήποτε μέσο, κατόπιν «προσθήκης» στη συναφθείσα το 2000 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, έναντι κατ’ αποκοπήν ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ και τέλους 5 % επί των μελλοντικών ακαθαρίστων εσόδων.
Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2012, πολλοί φορείς εκμεταλλεύσεως καζίνων στην Ελλάδα κατέθεσαν καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής, ισχυριζόμενοι οτι η συμφωνία περί ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων συνεπαγόταν τη χορήγηση στον ΟΠΑΠ κρατικής ενισχύσεως ασύμβατης με την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.
Υποστήριξαν μάλιστα ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει ποσό μεγαλύτερο των 560 εκατομμυρίων ευρώ αν είχε χορηγήσει πλέον της μίας άδειας για την εκμετάλλευση των ηλεκτρονικών παιγνιομηχανημάτων και είχε οργανώσει διεθνή δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεσή της.
Με τη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές των φορέων εκμεταλλεύσεως καζίνων κατα της απόφασης της Επιτροπής, η οποία έκρινε συμβατά προς την κοινοτική νομοθεσία τα μέτρα του 2011 υπέρ του ΟΠΑΠ.
Πηγή: ΑΜΠΕ