Skip to main content

Ευ. Τσακαλώτος: Αξιώνουμε δημοσιονομικό χώρο για υλοποίηση ριζικών μεταρρυθμίσεων

Το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει «δημοσιονομικό χώρο» από τους εταίρους της, ώστε να υλοποιήσει «ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων», έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του Economist.

«Αυτήν τη στιγμή ξοδεύουμε πάρα πολύ από τον χρόνο μας στα προβλήματα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό τρόπο τα μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για «σκληρή στάση» της ΕΚΤ εν μέσω της διαπραγμάτευσης, γεγονός που «μας βάζει ξανά σε συζήτηση γύρω από τον συμβιβασμό» της 20ης Φεβρουαρίου. «Το ευρώ κινδυνεύει αλλά όχι από την αριστερά, αλλά από την ίδια την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης και την πολιτική της λιτότητας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται στρατηγικά υπέρ της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για την ανάγκη ενός συμβιβασμού πάνω στη βάση της συμφωνίας του Eurogroup στις 20ης Φεβρουαρίου, «με στόχο μια τελική win-win συμφωνία, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός lose-lose αποτελέσματος».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωζώνη «δεν είναι ένα success story», μίλησε για υψηλά επίπεδα ανεργίας και φτώχειας, για παγίδα χρέους και στασιμότητα. Όπως είπε, θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό να εκπέμψει η Ευρώπη το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί πάνω στη βάση των κοινωνικών αιτημάτων που αναδεικνύονται μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο ακροδεξιάς στην περίπτωση που ναυαγήσει η συνεργασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τους εταίρους της χώρας. 

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη, ο κ. Τσακαλώτος διέκρινε συμφωνία στα ζητήματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, συμφωνία στον στόχο αλλά μεγάλη συζήτηση στα μέσα επίτευξης αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και διαφωνία σε τομείς όπως τα εργασιακά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

«Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι λαϊκιστική, έχει προτεραιότητες και ξέρει πώς να βγάλει τη χώρα από αυτήν την κρίση», είπε και στάθηκε στην παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους ως αναγκαίας για τη δημιουργία συνθηκών με στόχο τη μεσομακροπρόθεσμη επιστροφή στην ανάπτυξη.