Skip to main content

Γ. Βαρουφάκης: Πιθανή ολιγόμηνη καθυστέρηση στην εφαρμογή προεκλογικών εξαγγελιών

Εάν χρειαστεί στο διάστημα των διαπραγματεύσεων μπορεί να καθυστερήσουμε την εφαρμογή κάποιων προεκλογικών εξαγγελιών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από την Ιταλία. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Αθήνα θα μπορούσε να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να αποδεσμευθεί περαιτέρω βοήθεια, έως τις 20 Απριλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ Αμπροζέτι, που διεξάγεται στο Κόμο ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της αποπληρωμής του χρέους της και ότι δεν αναζητά υποστήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου… Έχουμε μία δέσμευση, όλοι μας, να καταλήξουμε σε μία συμφωνία έως τις 20 Απριλίου» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Επίσης σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί συμφωνία και νωρίτερα.

«Στο τέλος της ενδιάμεσης αυτής περιόδου, τον Ιούνιο, θα έχουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από προβλήματα που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, αλλά με έναν τρόπο που χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους “συμβατά κίνητρα”» είπε

Σχετικά με το χρέος ανέφερε: «Από τη στιγμή που η δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε το χρέος εξαρτάται από τη δυνατότητά μας να αναπτυχθούμε, η μακροπρόθεσμη πρότασή μας προς τους εταίρους μας, είναι όχι μόνον ότι θα τους καταβληθούν τα χρήματα που έχουν δανείσει, σε ο,τι αφορά την ονομαστική τους αξία, αλλά θα τους καταβληθεί ένα συνολικό ποσό που θα υπερβαίνει την ονομαστική αυτή αξία. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε το χρέος μόνον με αναφορά στην ονομαστική αξία, αλλά να επιστρέψουμε περισσότερα χρήματα, με αναφορά στην καθαρή τους αξία. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπογραφεί ένα είδος συμβολαίου».

Πληροφορίες για καθυστέρηση κάποιων προεκλογικών υποσχέσεων

Ο κ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον εάν υπάρχουν σκέψεις για καθυστέρηση της εφαρμογής ορισμένων εκ των προεκλογικών υποσχέσεων ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η κυβέρνησή μας δεν είναι λαϊκίστικη, δεν υποσχεθήκαμε τα πάντα σε όλους… δεν υποσχεθήκαμε ούτε ένα ευρώ σε όσους παίρνουν πάνω από 800 ευρώ» είπε και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει ένα χρονοδιάγραμμα τεσσάρων ετών και εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια θα υλοποιηθούν οι βασικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης.

Ωστόσο τόνισε πως «εάν χρειαστεί μέσα στους επόμενους μήνες,  όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες, θα το κάνουμε στο πλαίσιο της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τους εταίρους, για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην οικονομία να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να αναπτυχθεί, έτσι ώστε οι υποσχέσεις αυτές όχι μόνο να μπορέσουν να εφαρμοσθούν, αλλά και να εφαρμοσθούν με δημοσιονομική υπευθυνότητα».

 

Η λογική των αντιπαραθέσεων ανήκει στο παρελθόν

«Η λογική των αντιπαραθέσεων και των αντιπάλων συμμαχιών του 20ου αιώνα ανήκει στο παρελθόν. Ως Ευρώπη, τις τελευταίες δεκαετίες, θελήσαμε να εγγυηθούμε ένα νέο σημείο εκκίνησης, υιοθετώντας μια νέα λογική, εκείνη της συνεργασίας, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, αλλά και εκτός των συνόρων της»,

Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στον χώρο του φόρουμ, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Δεν θέλω να απαντήσω στον Σόϊμπλε από ένα τόσο όμορφο μέρος».

newsroom naftemporiki.gr Με πληροφορίες από  ΑΜΠΕ, Reuters