Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Η εικόνα των εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας συνέβαλλε στην έναρξη των πιέσεων στο πετρέλαιο και τα δυο αυτά φαινόμενα οδήγησαν σε πτώση των μετοχικών αξιών σε παγκόσμια κλίμακα. Εξαίρεση αποτέλεσε η αγορά της Αθήνας που συνέχισε να αυξάνει την ανοδική αλυσίδα με 9 ανοδικές στις 9 συνόδους.
Την ημέρα που οι αγορές μετοχών πάγωσαν, από την επάνοδο των ανησυχιών για επιβράδυνση πάνω από τις προβλέψεις στην Κινέζικη οικονομία, στο ΧΑ οι επενδυτές ζέσταναν την ατμόσφαιρα των συναλλαγών με ανεβασμένους ρυθμούς και κέρδη για άλλη μια μέρα στον τραπεζικό κλάδο. Υπογραμμίζοντας, πως οι θεσμικοί του ΧΑ έχουν κατά νου εξελίξεις που δεν περνάνε από το μυαλό των εγχώριων επενδυτών, που ακόμα πονάνε από τη βουτιά που πήραν οι τιμές φέτος ως τις 11/2. Αυτό υποστηρίζει η στήλη ως βασικό κίνητρο των αγοραστών, που κατά πλειονότητα είναι ξένοι θεσμικοί.
Ακόμα και αν είναι συγκυριακοί οι λόγοι την ανάπτυξης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα blue chip του 25άρη, σημασία έχει πως είναι ικανοί να περάσουν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω από ισχυρές αντιστάσεις. Ας είναι λοιπόν καλά ο κερδώος Ερμής που κατάφερε πάλι, την εποχή που οι εγχώριοι επενδυτές τα βλέπουν σχεδόν όλα γκρίζα, να κινούνται οι δείκτες στην Αθήνα ανοδικά. Σε συμπλήρωση των παρατηρήσεων που κάναμε χθες, αναφορικά με το momentum των κλαδικών δεικτών, διαπιστώσαμε πως στην σύνοδο της Τρίτης συνέχισαν την ανοδική τους πορεία κλάδοι με σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον τη Δευτέρα. Αυτό είναι και το θετικότερο από όσα συμβαίνουν στο ταμπλό. Το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον για ορισμένους κλάδους εκτός των Τραπεζών.
Οι εγχώριοι αναλυτές αρχίσανε να αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα από την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση αφού διαμορφώνει, πλέον, προϋποθέσεις εκπλήρωσης των προσδοκιών όσων έδιναν θετική ψήφο για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες.
Κανένας από τους έμπειρους εγχώριους χρηματιστηριακούς παράγοντες δεν έχει να πει κακή κουβέντα για τους ιδιώτες επενδυτές, που ακόμα διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, αναφορικά με τη σταθερότητα άρα και τη διάρκεια του ανοδικού momentum. Είναι τόσες πολλές οι φορές που είπανε μέσα τους πως το προηγούμενο χαμηλό είναι ο πυθμένας της εποχής των μνημονίων και ακριβώς άλλες τόσες, ως τη βουτιά στις 11 Φεβρουαρίου, που διαψεύσθηκαν. Ώστε τώρα, δικαιολογημένα κάθονται στην άκρη του πάγκου των συναλλαγών, μουδιασμένοι. Παράλληλα είναι τόσο μεγάλο το άλμα των τραπεζικών blue chip από τα χαμηλά του βίου τους στο ευρώ που εμφανίστηκαν στο 2016, μετά τις επιτυχημένες ΑΜΚ του 2015, ώστε θα ήταν τρέλα να αποφασίσουν την τοποθέτηση κεφαλαίων ξέγνοιαστα.
Αλλά ακόμα, οι τολμηροί του Μαρτίου πιθανά να αισθανθούν υπέροχα τις μέρες του Πάσχα. Αφού κάπου εκεί τοποθέτησε τελικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η δημιουργική αβεβαιότητα λοιπόν από τα πλέον αρμόδια χείλη, αυτά του ουσιαστικού «ταμία» της ευρωζώνης, παρατείνεται, αφήνοντας μεγάλο διάστημα για άνοδο των τιμών στο τοίχο της αμφιβολίας. Δεν ισχυρίζεται κανένας πως ως τις αρχές Μαΐου θα υπάρξει διαρκής άνοδος, ωστόσο αυτή η εβδομάδα δείχνει πως στατιστικά έχουν μεγαλώσει οι πιθανότητες επιστροφής των τιμών ως τα επίπεδα που τις άφησε το τέλος του 2015. Χ.Α. με δεκάδες εμπόδια προς υπερπήδηση, τα έχει όλα και συμφέρει.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες αποχαιρέτησαν την χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τα αδύναμα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,65% στις 16.963,56 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 1,26% στις 4.648,78 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,12% στις 1.979,34 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε σημαντικές απώλειες, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 4,47% στα 36,72 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 4,17% στα 39,77 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σταθερές παραμένουν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στο σύνολό τους, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν σταθερές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, παρά τη μερική επιβράδυνση στη Γερμανία.
Σε αντίθετη πορεία βρίσκονται Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία, καθώς ο ΟΟΣΑ αναμένει εξασθένηση των αναπτυξιακών προοπτικών. Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, οι προοπτικές στην Κίνα παραμένουν σταθεροποιητικές, ενώ σε Ρωσία και Βραζιλία εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό, λόγω της απώλειας του θετικού momentum.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες της τάξης του 1% εμφάνισαν την Τρίτη τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η «βουτιά» στις κινεζικές εξαγωγές/εισαγωγές έπληξε τις ευρωπαϊκές μεταλλευτικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,92% στις 6.126 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,93% στις 9.689 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,89% στις 4.403 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 1,02% στις 337,78 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των BHP Billiton και Anglo American εμφάνισαν απώλειες κατά 9% και 15% αντίστοιχα. Πτώση της τάξης του 18% παρουσίασαν και οι μετοχές της Glencore.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου κινείται διορθωτικά μετά το χθεσινό ράλι, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 2,85% στις 36,72 μονάδες και τα συμβόλαια Brent κατά 2,17% στα 39,77 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την περικοπή 2.400 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η ενεργειακή εταιρεία Νpower, κατόπιν των δυσμενών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2015. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές 637 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,2 δισ. ευρώ το 2014. Μάλιστα, η Npower απώλεσε τουλάχιστον 351.000 πελάτες – ήτοι το 6% του συνολικού πελατολογίου της.
Παράλληλα, σημαντική άνοδο εμφάνισε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, ανακτώντας μέρος των απωλειών του Δεκεμβρίου. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 3,3% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015 και κατά 2,2% έναντι του Ιανουαρίου του 2015.
Την ίδια ώρα, κατά 6,3% αυξήθηκε τον Φεβρουάριο η επιβατική κίνηση της Air France – KLM, μέσω της οποίας διακινήθηκαν αεροπορικώς 6,3 εκατ. άτομα. Η σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας οφείλεται στην ισχυρή άνοδο της επιβατικής κίνησης στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική.
Στο 3,7% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας της Ελβετίας, για τον μήνα Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 3,8% με τους αναλυτές να αναμένουν διατήρηση του σχετικού ποσοστού και τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,6% το δ’ τρίμηνο του 2015 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014 και κατά 0,3% έναντι του γ’ τριμήνου του 2015. Όσον αφορά την Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% και κατά 0,4% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος εμφανίστηκε στη Σουηδία (1,3%), την Εσθονία (1,2%) και την Πολωνία (1,1%). Στον αντίποδα, Κροατία (0,5%) και Λετονία (0,3%) παρουσίασαν την υψηλότερη ύφεση.
Συγχρόνως, σταθερές παραμένουν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στο σύνολό τους, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν σταθερές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, παρά τη μερική επιβράδυνση στη Γερμανία.
Στο μέτωπο του Brexit, την επιθυμία της Bank of England να τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στο δημοψήφισμα για το Βrexit επανέλαβε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, Μαρκ Κάρνεϊ. «Δεν θα πούμε στους Βρετανούς πώς να ψηφίσουν» διαβεβαίωσε ο Κάρνει, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον οικονομικό παράγοντα.
Κατά την ακρόασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κατέστησε σαφές ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθούν τόσο οι τράπεζες όσο και η στερλίνα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Θα εργαστούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της χώρας, εφόσον το Brexit γίνει πραγματικότητα» συνέχισε ο Κάρνει, προσθέτοντας ότι προς ώρας, δεν έχουν αναλυθεί οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εξόδου από την Ε.Ε.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών ανώτερους της προηγούμενης συνόδου, και κατάφεραν στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ακόμα ψηλότερα με διαφορετικό τρόπο. Στα πρώτα 25 λεπτά των συναλλαγών εμφανίστηκε έλλειψη προσφοράς και αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα να έχουν εγγραφεί τα μέγιστα μέρας αρκετά πάνω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Δευτέρας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το πρόσημο της μεταβολής των ΓΔ και 25άρη δεν άλλαξε και ήταν διαρκώς θετικό ως το +2,5% για τον ΓΔ και ως το +3% για τον FTSE25. Από τις 10:55 επικράτησε υπεροχή της προσφοράς και πιέσεις που μεγάλωσαν με την πάροδο του χρόνου και έτσι στις 12:33 εμφανίστηκαν τα ελάχιστα μέρας που ήταν οι 557,84 μονάδες για τον μέσο όρο και οι 151,86 για τον 25άρη που αντιστοιχούσαν σε πτώση ως -0,3% για τον ΓΔ και -0,43% για τον δείκτη των θεσμικών και των blue chip. Μετά από πέντε λεπτά από την εγγραφή του ελάχιστου πέρασαν πάλι οι δείκτες σε θετικό πεδίο και από τις 12:40 ως το τέλος των συναλλαγών ο μεν ΓΔ κινήθηκε πλάγια μεταξύ των 562 και 567 μονάδων με τον 25άρη σε ζώνη από τις 153,2 ως τις 155,5 μονάδες.
Διεθνώς επικρατεί πτωτική ατμόσφαιρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης κράτησαν τους δείκτες σε πτώση καθώς επανήλθαν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου και μεγάλωσαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη με τα στοιχεία από την οικονομία της Κίνας το πρωί. Γιατί η βεβαιότητα πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τη χαλάρωση δεν διατήρησε τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αλλά επανήλθαν για τις ταιρίες ενέργειας και εξόρυξης πρώτων υλών. Την ίδια ώρα που οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη είχαν πτωτική εικόνα το ΧΑ εμφάνισε τη δυνατότητα να απορροφήσει την προσφορά από βραχυπρόθεσμους παίκτες που ενθυλάκωσαν σημαντικά κέρδη και οι θεσμικοί παρουσίασαν διάθεση για διόρθωση στις πιο ανεβασμένες μετοχές του Τραπεζικού κλάδου αυτή την εποχή των εννέα ανοδικών κλεισιμάτων. Αλλά διατηρώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον κύρια για τις μετοχές ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και ΤΙΤΚ και μη επιτρέποντας απώλειες από τον τραπεζικό κλάδο πέτυχαν το 9 στις 9 για το μέσο όρο του ΧΑ. Άρα το ΧΑ διατήρησε την σχετική του ανεξαρτησία.
Τα futures των χρηματιστηρίων της Wall Street έδειξαν ξεκίνημα πτωτικό που επηρέασε τους θεσμικούς στην Ευρώπη, αφού οι δείκτες των χρηματιστηρίων αποτύπωναν πτώση μικρών διαστάσεων. Σήμερα, η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου δεν επηρέασε το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε αισθητά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (10 από 10) έναντι των ανοδικών (13 από 14) με δυο (ΜΕΤΚ και ΜΠΕΛΑ) αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 18 είχαν πτώση και 2 ήταν αμετάβλητες. Στα 77,598 από 58,021 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 49,4 από 30,87 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,63%, ο CAC είχε μεταβολή -0,82%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,79%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα καθοδική τάση που στη συνέχεια διατηρήθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,63% και -0,84%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,76% και έφθασε στις 563,67 από 559,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,05 από 152,66 με μεταβολή +0,91%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 1 μονάδα στον ΓΔ και 0,8 στον 25άρη που έκλεισαν πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Υγείας +7,15% από -5,09%, Τραπεζών +3,51% από +2,35%, Κατασκευές Υλικά +2,27% από +4,48%, Πρώτων Υλών +1,67% από -4,31%, ο FTSEM +1,65% από -1,29%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,40% από -2,07%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +1,31% από +1,61%, ο 25άρης +0,91% από +1,82%, Πετρελαίου Αερίου +0,85% από -0,16%, ο ΓΔ +0,76% από +1,19%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,67% από -1,85%, Κοινής Ωφέλειας +0,36% από -0,59%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Ακίνητης Περιουσίας -1,99% από +0,70%, Τροφίμων Ποτών -1,81% από +2,76%, Χημικών -1,44% από +0,73%, Τεχνολογίας -0,97% από -0,77%, Εμπορίου -0,81% από +5,41%, Ταξίδια Αναψυχή -0,28% από +2,55% και Τηλεπικοινωνιών -0,25% από +0,49%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από -7,14% και Μέσων Ενημέρωσης.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,598 από 58,021 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,00 από 2,621 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 75,789 από 54,605 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,365 από 0,592 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,849 από 41,615 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 126,160 από 99,518 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 57 από 52 των καθοδικών σε 50 από 53 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 12.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί έδωσαν και χθες στον 25άρη κέρδη. Η εγγραφή του μέγιστου στις 157,27 μονάδες έγινε στα πρώτα λεπτά, αλλά αμέσως μετά οι πιέσεις οδήγησαν στην εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 151,86. Η πορεία του από τις 12:40 ήταν πλάγια μεταξύ των 153,2 και 155,3 μονάδων, με μορφή ξυλοπρίονου χωρίς αλλαγή στο θετικό πρόσημο μεταβολής. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 13,672 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 4373 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο μέρας τις 158,50 μονάδες και κατώτερο τις 151,75. Διακινήθηκαν επίσης 1488 ΣΜΕ για τη σειρά Απριλίου και ένα συμβόλαιο άλλαξε χέρια για τη σειρά Ιουνίου. Με τον 25άρη στο +0,91% και κλείσιμο στις 154,μονάδες, η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου ορίστηκε στις 153,25 με 9.739 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν οι 153,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 3940.
Το φαινόμενο της υστέρησης της τιμής του ΣΜΕ έναντι του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη παρά το ότι το ανώτερο μέρας του ήταν στις 158,50 μονάδες υπογραμμίζει την επιφύλαξη των επενδυτών αναφορικά με την τάση του 25άρη σήμερα. Τεχνικά ο δείκτης μετά από τα δύο υψηλά μέρας λίγο πάνω από τις 152,5 μονάδες αλλά κάτω από τις 153 εκτινάχθηκε χθες ως τις 157,27.
Ο 25άρης έχει να βρεθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου τιμές που εμφανίστηκαν επίσης στη συνεδρίαση της 1ης Φεβρουαρίου και έδειξε πως οι προθέσεις των θεσμικών είναι να ανακτήσει τα επίπεδα που έχασε στην κατηφόρα διάρκειας περίπου 45 ημερών από την αρχή του έτους. Ωστόσο το κλείσιμό του, που έγινε πολύ κοντά στο χαμηλό μέρας, προϊδεάζει για μια συσσώρευση ώστε να δυναμώσει μέσω των εξελίξεων στο πολιτικό πεδίο και να συνεχίσει την απομάκρυνσή του από τον πυθμένα των 107,5 μονάδων.
Το διεθνές κλίμα αυτή τη βδομάδα δεν είναι ευνοϊκό για την ανάληψη ρίσκου αλλά ως τώρα μέσω των τραπεζών κύρια, η κίνηση της αγοράς κόντρα στο διεθνές ρεύμα φαίνεται να είναι πραγματοποιήσιμη. Η εικόνα της αγοράς των futures του πετρελαίου και η προεξόφληση νέων μέτρων χαλάρωσης από την ΕΚΤ θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα για τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα και αυτό αν περάσει στην ψυχολογία των θεσμικών του ΧΑ θα χτυπήσει τον κεντρικό άξονα της τρέχουσας ανόδου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η 9η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. διαμορφώνει, πλέον, προϋποθέσεις εκπλήρωσης των προσδοκιών όσων έδιναν θετική ψήφο για τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τις προηγούμενες ημέρες.
Αυτό προκύπτει από την επίσπευση των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, με την άμεση επάνοδο των Εκπροσώπων των Δανειστών, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελληνική Κυβέρνηση, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών επί των συζητουμένων θεμάτων (δημοσιονομικό κενό, Ασφαλιστικό / Φορολογικό νομοσχέδιο).
Μειώνεται έτσι δραστικά η αβεβαιότητα και εκτρέφεται η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εξέλιξη που έμμεσα ανήγγειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.
Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, συνιστούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για αλλαγή ρότας στο υπερπουλημένο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ανοδική κίνηση με τους μάλλον υποτονικούς ακόμη όγκους συναλλαγών, θα δοκιμαστεί από τις αντιστάσεις της περιοχής των 575 – 580 μονάδων, όπως επισημαίνει η τεχνική ανάλυση, σηματοδοτώντας μια περίοδο συσσώρευσης που ωστόσο μπορεί εύκολα να υπερπηδηθεί αν έλθουν οι αυξημένοι όγκοι.
Σενάριο που μπορεί να υποβοηθηθεί από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών (rebalancing) που μπορεί να φέρουν νέες κεφαλαιακές ροές που κατά την Bofa θα αγγίξουν τα 300 εκατ. ευρώ.
Επομένως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήδη κινείται με αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της σχέσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές και των γεωπολιτικών εξελίξεων της Περιοχής, θα κληθεί να “ψηφίσει” για την προοπτική των Ελληνοτουρκικών σχέσεων (ένταση ή βελτίωση δηλαδή). Διαγράφεται δηλαδή μια ακόμη πηγή για πρόσθετη μεταβλητότητα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.
Τέλος, τα δεδομένα αυτά που καταγράφηκαν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., επιβεβαιώνουν ότι η κρίση συνοχής στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα επιτείνεται, με τις Χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να επιδιώκουν να προωθήσουν θέσεις που πρακτικώς καταργούν τη συνθήκη Σένγκεν.
Έτσι, ο Μάριο Ντράγκι καλείται την Πέμπτη να μιλήσει και κυρίως να δράσει με τρόπο που να είναι πειστικός για τις Αγορές, σε σχέση με την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αποτρέψει τη διαφαινόμενη είσοδο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο σπιράλ του αποπληθωρισμού, αντιμετωπίζοντας ίσως τη δυσκολότερη αποστολή της καριέρας του.
Σήμερα
Οι απότομες απώλειες στα κινεζικά χρηματιστήρια τράβηξαν πίσω τις ασιατικές μετοχές μακριά από τα υψηλά δύο μηνών, σήμερα Τετάρτη, καθώς τα αδύναμα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και μια υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αναβίωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6%, κάτω κατά 1,7% από χτύπημα του υψηλού για το δίμηνο τη Δευτέρα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε πολύ ως το -1,6% στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος μιας εβδομάδας κατά τη διάρκεια των συναλλαγών το πρωί. Αργότερα οι απώλειές του μειώθηκαν και περιορίστηκαν στο -0,7%. Οι Κινεζικές μετοχές έχασαν επίσης έδαφος, με τον Shanghai Composite Index και τον CSI 300 στη Σένζεν να χάνουν πάνω από -2%.
Οι μετοχές των ΗΠΑ έκλεισαν επίσης κοντά στα χαμηλά της ημέρας, την Τρίτη, καθώς οι μετοχές της ενέργειας υποχώρησαν, χάνοντας την ισχύ της ανοδικής τους ορμής μετά το χτύπημα στο υψηλό δύο μηνών την Παρασκευή.
Ο S&P 500 έχασε 1,12% για να κλείσει στις 1.979,26, ενώ ο Nasdaq μειώθηκε -1,26% στις 4.648,83 μονάδες.
Η αναστροφή ήρθε καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 3% την Τρίτη, διακόπτοντας το σερί με έξι ημέρες κερδών για τα futures αναφοράς του αργού πετρελαίου τύπου Brent, διότι τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ έφθασαν πάλι την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα ρεκόρ. Έτσι το Brent βούτηξε την Τρίτη κατά -2,9% και έκλεισε στα 39,65 $ το βαρέλι, και σήμερα γλίστρησε -0,3% στα 39,52 δολάρια το βαρέλι. Παραμένει ωστόσο +45% ψηλότερα από το χαμηλό 12 ετών που χτύπησε στις 20 Ιανουαρίου. Το αργό των ΗΠΑ έπεσε 3,7% την Τρίτη, και σήμερα είναι σταθερό στα 36,44 δολάρια το βαρέλι.
Επίσης, μια σκιά για τις αγορές, έριξαν οι εμπορικές επιδόσεις της Κίνας Φεβρουάριο και ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι οι οικονομολόγοι ανέμεναν.
Τα δεδομένα δεν αποτέλεσαν καλό οιωνό για πολλές εταιρείες που έχουν στηριχθεί στις επιδόσεις της ισχυρής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τον τομέα της ενέργειας και των υλικών στην κορυφή της λίστας.
Στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 1,8392% διαγράφοντας τα κέρδη που πραγματοποιήθηκαν μετά τα στοιχεία των νέων θέσεων εργασίας της Παρασκευής. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε αρνητικά την ελκυστικότητα του δολαρίου έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.
Ο δείκτης δολαρίου έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων DXY γλίστρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων του 96,887 την Τρίτη. Σήμερα χαλάρωσαν οι πιέσεις φέρνοντας το δείκτη ως το 97,387.
Το ευρώ ανήλθε στα 1,1058 δολάρια την Τρίτη, το υψηλότερο του σε περισσότερο από μία εβδομάδα. Από τότε έχει χαλαρώσει σήμερα στα 1,0977, κάτω περίπου 0,3% για την εβδομάδα, εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει επιτόκιο καταθέσεων της κατά τουλάχιστον 10 μονάδες βάσης και θα προβεί στην επέκταση του προγράμματος επαναγοράς περιουσιακών στοιχείων της. Πριν από την ΕΚΤ, η Τράπεζα του Καναδά θα ανακοινώσει την απόφασή επί της πολιτικής της αργότερα την Τετάρτη.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε μια εξαντλητική διαπραγμάτευση, όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εισόδημα εκατομμυρίων φορολογουμένων, μπαίνει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Για το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη διάρκειά της αναμένεται να οριστεί, ως είθισται, το χρονοδιάγραμμα των επαφών και η σειρά συζήτησης των θεμάτων. Από την προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και από τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές προκύπτει ότι η συζήτηση θα είναι εξαντλητική και θα φτάσει σε επίπεδο… υποσημείωσης στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πιέσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από αυτή τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, αν και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2024 – 2015, λόγω των μεγάλων περιόδων χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.
Με τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη νωρίς το απόγευμα με τους εκπροσώπους των θεσμών αρχίζει σήμερα ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος γύρος για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τα κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, στη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στο ασφαλιστικό, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Δεν αρκεί η ελάφρυνση του χρέους που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, αλλά χρειάζεται «σοβαρή αναδιάρθρωσή» του όπως ζητεί το ΔΝΤ, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Πάνος Καζάκος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής του Γραφείου καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις εκθέσεις του Γραφείου για την οικονομική πολιτική του 2015. Ο κ. Καζάκος επεσήμανε ότι «έχουμε το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης, σχεδόν διπλάσιο. Είναι ο δείκτης της αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής».
Το ανώτατο γερμανικό αστικό δικαστήριο (Federal Court of Justice) απέρριψε αγωγή που είχαν καταθέσει Γερμανοί επενδυτές κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων το 2012, αναφέροντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην ελληνική κυβέρνηση. Το κούρεμα της αξίας των ομολόγων αποφασίσθηκε από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο με βάση νόμο του 2012, σημείωσε το Δικαστήριο σε ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,8% έως το 2025 αναμένεται να συμβάλει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται αναλυτικά, η είσοδος της Cosco στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ θα συνεπάγεται την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα προέλθει από το συμβατικά υποχρεωτικό επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco, αλλά και τις λοιπές επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα.
Η επιτυχής ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank το 2015 συντελέστηκε χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ και άρα την επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου και αποτέλεσε ορόσημο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αξιοσημείωτο γεγονός εντός και εκτός συνόρων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας με αφορμή δημοσιεύματα.
Νέα έκκληση προς τους μικρομετόχους της Hellenic Seaways να ρευστοποιήσουν τις μετοχές που διαθέτουν, απευθύνει η Minoan Lines, στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW. Μάλιστα, η Minoan Lines προτείνει προς τους μετόχους μικρών και μεσαίων μεριδίων τη ρευστοποίηση των μετοχών τους ως εξής:
Έως 70.000 μετοχές στην τιμή των 2,5 ευρώ ανά μετοχή Από 70.000 μετοχές και άνω, η τιμή θα προσδιοριστεί κατόπιν σχετικής συνεννόησης.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Τον κίνδυνο να εξαιρεθεί από τις αγορές κρατικών ομολόγων τις οποίες κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατρέχει η Κύπρος καθώς η αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας είναι κάτω από το επίπεδο της επένδυσης και αναμένεται να βγει από το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα, δήλωσε εκπρόσωπός της ΕΚΤ στο πρακτορείο Reuters. Η Κύπρος αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στήριξης στα τέλη του μήνα και είναι σε θέση να χρηματοδοτείται από τις αγορές έπειτα από τα τρία χρόνια δανεισμού της με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες αναθεωρήθηκε η ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία τελικώς, διαμορφώθηκε στο 1,1% το δ’ τρίμηνο του 2015. Σημειώνεται ότι η πρώτη εκτίμηση του Τόκιο έκανε λόγο για ύφεση της τάξης του 1,4% του ΑΕΠ. Η συρρίκνωση της οικονομίας οφείλεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες. Στους επιμέρους δείκτες, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,8% και οι εισαγωγές κατά 1,4%. Η εγχώρια ζήτηση τέλος, διολίσθησε κατά 0,4%.
Σταθερές παραμένουν οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στο σύνολό τους, οι χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν σταθερές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, παρά τη μερική επιβράδυνση στη Γερμανία. Σε αντίθετη πορεία βρίσκονται Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνία, καθώς ο ΟΟΣΑ αναμένει εξασθένηση των αναπτυξιακών προοπτικών. Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, οι προοπτικές στην Κίνα παραμένουν σταθεροποιητικές, ενώ σε Ρωσία και Βραζιλία εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό, λόγω της απώλειας του θετικού momentum.
Την επιθυμία της Bank of England να τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στο δημοψήφισμα για το Βrexit επανέλαβε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, Μαρκ Κάρνεϊ. «Δεν θα πούμε στους Βρετανούς πώς να ψηφίσουν» διαβεβαίωσε ο Κάρνει, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τον οικονομικό παράγοντα. Κατά την ακρόασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κατέστησε σαφές ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ρευστότητας, προκειμένου να στηριχθούν τόσο οι τράπεζες όσο και η στερλίνα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μερική ομαλοποίηση στην αγορά των αναδυόμενων νομισμάτων. Συγκεκριμένα, ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 5,9% έναντι 4,5% τον Δεκέμβριο του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 4%. Στους επιμέρους δείκτες, ο κλάδος της μεταποίησης ενισχύθηκε κατά 1,5% ενώ αντίθετα, ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των ορυχείων παρουσίασε συρρίκνωση. Ας σημειωθεί ότι σε ετήσιο επίπεδο, όλοι οι επιμέρους δείκτες εμφάνισαν σημαντική άνοδο.
Οριακή διεύρυνση εμφάνισε το εμπορικό έλλειμμα της Γαλλίας, λόγω της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε στα 3,71 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι 3,68 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015. Η ενίσχυση των εισαγωγών οφείλεται στα χημικά και αγροτικά προϊόντα, ενώ η επιβράδυνση των εξαγωγών στα φαρμακευτικά και αεροναυτικά.