Skip to main content

Πρόσημο και κατεύθυνση αναζητεί το Χ.Α.

Πέριξ του χθεσινού κλεισίματος κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας μια νευρική στάση αναμονής, στο περιθώριο των εξελίξεων στις Βρυξέλλες, όπου ο Πρωθυπουργός έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στις 11:09, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,02% στις 794,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 κερδίζει 0,30% στις 234,62 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 1,55% στις 603,10 μονάδες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τις πρώτες δηλώσεις να δείχνουν ότι αναζητείται ένας “έντιμος συμβιβασμός” ώστε να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα.

Την ίδια ώρα, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών εργάζονται για την λεγόμενη «επιτόπια ανταλλαγή στοιχείων» (on Site Exchange of Facts). Στόχος της ομάδας των πέντε τεχνοκρατών είναι να συλλέξουν μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία. Επί της ουσίας οι ουσιαστικές συζητήσεις ξεκινούν σήμερα, αφού στο  «μενού» υπάρχουν το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Στο ταμπλό τώρα, τα πρόσημα είναι μοιρασμένα, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ξεχωρίζουν θετικά, καθώς ενισχύονται κατά 2,25% και 1,92% αντίστοιχα. Αντίθετα, η Εθνική και η Πειραιώς αναζητούν κατεύθυνση, κινούμενες στα χθεσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, σε επίπεδο αποτιμήσεων οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υποφέρουν και από τα πρώτα αποτελέσματα η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο επιδεινώνονται. Η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί περαιτέρω επιδείνωση των μεγεθών, πιέζοντας κι άλλο τις τιμές των μετοχών τους στο Χ.Α. και διευρύνοντας τις απώλειες του κλάδου από την αρχή του έτους.

Θετικά κινείται και ο τίτλος του ΟΠΑΠ, ο οποίος ενισχύεται κατά 2,16%, η ΕΧΑΕ και η Μυτιληναίος είναι στο +1,2%, ενώ κάτω του 1% είναι τα κέρδη σε Folli Folli, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΛΠ και Grivalia.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες που φτάνουν το 4,13% σημειώνει η Ελλάκτωρ, η Τιτάν είναι στο -1,94% με μόλις 900 τεμάχια όγκο. Η ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 2,51%, ο ΟΤΕ σημειώνει απώλειες 1,10% και η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο -1,15%.