Skip to main content

Market beat: Με θετικό διεθνές κλίμα ευνοείται η αλλαγή σελίδας

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μπορεί να υπάρχει στους εγχώριους επενδυτές σε υψηλή προτεραιότητα η αγωνία για τη σχέση της χώρας με τους Θεσμούς, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα ακόμα μεγαλύτερη αγωνία επικρατούσε για την κατάσταση στην Ευρώπη και την επιβίωση του ευρώ. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία ενθουσίασε τους διαχειριστές κεφαλαίου στις αγορές νομισμάτων με ισχυροποίηση του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου που κανονικά θα ενισχυόταν μετά την επιβεβαίωση των προσδοκιών για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed.

Η ατμόσφαιρα των συναλλαγών αναμένεται θετική, καθώς αυτού του είδους οι εξελίξεις ενισχύουν την άμυνα στο πόλεμο κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τα πλήγματα από το Brexit και την ισχυροποίηση των λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων. Η αγορά της Αθήνας από το μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη ευνοείται αλλά η καθυστέρηση επιβαρύνει τις θετικότερες προβλέψεις για  την ανάπτυξη στο 2017.

Οι θεσμικοί ανά τον κόσμο έδειξαν να ενθουσιάζονται ή στην χειρότερη περίπτωση να ανακουφίζονται από την απόφαση της Fed και κύρια από τον τόνο της ομιλίας της επικεφαλής της. Πάντα η διάθεση για ρίσκο μεγαλώνει όταν μια κρίσιμη για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά Αρχή με τις δηλώσεις της αποδεικνύεται πως κινείται μέσα στις προσδοκίες των αγοραίων. Η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια δυο φορές σε τέσσερις μήνες δεν ξάφνιασε αλλά επίσης καθησύχασε τους επενδυτές η ειδοποίηση ότι δεν θα αλλάξει ο ρυθμός ανόδου των επιτοκίων. Τρεις κινήσεις στο 2017 υπολόγιζαν οι αναλυτές και αποτύπωναν τα futures επί των επιτοκίων και τρεις «διαβεβαίωσε» ότι θα είναι η Τζάνετ Γιέλεν μια μέρα που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δικαίωσε την απόφαση.

Στο ΧΑ αυτή τη βδομάδα φάνηκε ότι ο ενθουσιασμός απουσιάζει και η αβεβαιότητα έχει επιβαρύνει το φρόνημα των επενδυτών που πιέζουν τις τράπεζες και με μέσο τζίρο τριημέρου στα 30,92 εκατ. ευρώ, οι τράπεζες του 25άρη με μέσο τζίρο 14,21 εκατ. αποτελούν το 45,96% του συνολικού. Αλλά τη Δευτέρα ο δείκτης των Τραπεζών με 7,96 εκατ. ευρώ ανέβηκε +2,21% (από τις 763 μονάδες την Παρασκευή) στις 779,7 και την Τρίτη έπεσε -4,53% με τζίρο των τραπεζικών blue chip 14,51 εκατ. με συνέχεια στην κάθοδο -3,04%, την Τετάρτη αλλά τζίρο 20,16. Η πτώση στο τριήμερο για τον δείκτη των τραπεζών διαμορφώθηκε στο -5% και τεχνικά το πιθανότερο είναι να βρει μια στήριξη σε επίπεδα κάτω των 700 μονάδων.

Το ευτυχές σενάριο είναι ο ΓΔ να πιάσει πυθμένα, αν συνεχιστούν οι πιέσεις, για στατιστικά μόνο αίτια κοντά στις 624 μονάδες και να αντιδράσει ανοδικά. Ήδη μετά το χθεσινό κλείσιμο (632,97) βρέθηκε πέντε μονάδες χαμηλότερα από τον ΚΜΟ30 ημερών (637,45). Δεν αποκλείεται οι θεσμικοί του ΧΑ να κινήσουν ανοδικά με το καλημέρα τους δείκτες, αν παρασυρθούν από την άνοδο των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων χθες και από τη συνέχεια στις ασιατικές αγορές σήμερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Ανοδικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίασηοι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν την απόφαση της Federal Reserve για την αύξηση του εύρους των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 20.950 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,84% στις 2.385 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,74% στις 5.900 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, όπως και αναμενόταν, προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,75% – 1%. Η Fed δικαιολόγησε την απόφασή της, επικαλούμενη την πρόοδο της αμερικανικής ανάπτυξης και τη βελτίωση των πληθωριστικών τάσεων.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας θεωρούταν αναμενόμενη και η αναθεώρηση των επιτοκίων είχε ήδη αποτιμηθεί από τους επενδυτές. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων εντός των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου υποχώρησε κατά 1,03% έναντι της στερλίνας (1,2277 δολάρια), κατά 0,80% έναντι του ευρώ (1,0678 ευρώ) και κατά 0,92% έναντι του γεν (113,62 γεν).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 2,28% στα 48,81 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν άνοδο κατά 2,43% στα 51,79 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,88% στα 1.213,20 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οριακή άνοδο της τάξης του 0,1% εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στις  ΗΠΑ,  ενώ την ίδια ώρα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 2,5% τον Ιανουάριο.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αναμένουν τόσο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία, όσο και την απόφαση της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 375,10 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,15% στις 7.368 μονάδες και ο γερμανικός DAXσημείωσε κέρδη κατά 0,18% στις 12.009 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,23% στις 4.985 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 1,21% στις 19.774 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,79% στις 9.983 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hikma εκτινάχθηκε κοντά στο 8% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη για το 2016. Άνοδο κατά 4% κατέγραψε και η μετοχή της Bankia, στον απόηχο της έγκρισης της συγχώνευσης με την Βanco Mare Nostrum.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, αύξηση της τάξης του 10% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Inditex SA, κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,16 δισ. ευρώ έναντι 2,88 δισ. ευρώ το 2015.

Την ίδια ώρα, το πράσινο φως στην εξαγορά της Time Warner από την AT&T άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., σύμφωνα με σημερινή της απόφαση. Το deal των δύο εταιρειών, συνολικού ύψους 85 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017.

Στη Γερμανία παράλληλα, έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Audi στο Ίνγκολστατ, αλλά και σε εργοστάσιό της στο Νεκάρσουλμ, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, οι εισαγγελικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία του Μονάχου, η έρευνα αφορούσε την πώληση 80.000 πετρελαιοκίνητων 3λιτρων οχημάτων στην αμερικανική αγορά. 

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, αύξηση κατά 0,3% εμφάνισε ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε., σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για το δ’ τρίμηνο του 2016. Σε ετήσιο επίπεδο παράλληλα, κατεγράφη άνοδος κατά 1,1% στην Ευρωζώνη και κατά 1,0% στην Ε.Ε..

Στη Βρετανία τέλος, η ανεργία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, καθώς στο τρίμηνο Νοεμβρίου – Ιανουαρίου σημείωσε πτώση κατά 0,1% στο 4,7%. Ο αριθμός των εργαζόμενων παράλληλα, αυξήθηκε κατά 92.000 άτομα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

ΧΑ

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων στα δεικτοβαρή blue chip με τζίρο που ήταν ανώτερος της περασμένης συνόδου και ελαφρά ψηλότερα από τα επίπεδα του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (32,08 εκατ. ευρώ). Η πτώση για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκε μετά τον ίδιο περίπου τρόπο που εκδηλώθηκε την Τρίτη αλλά όλα έγιναν σε μικρότερης κλίμακας διαστάσεις.

Οι θεσμικοί αποφάσισαν μετά τις 11:30 να δώσουν στους δείκτες καθοδική τάση που τους έστειλε αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που σταμάτησαν την προηγούμενη μέρα.  Υπερτερούσαν στη μέση της συνόδου τα πτωτικά  (18-21) bleu chip. Σήμερα αποφάσισαν να οδηγήσουν στο άνοιγμα τις τιμές των τραπεζικών blue chip με πτωτικό χάσμα της τάξης του -0,33% και στα πρώτα  60 λεπτά κατάφεραν να εισάγουν εντολές αγοράς και πώλησης που κίνησαν το δείκτη τους πλάγια και γύρω από τις 744  μονάδες. Κατόπιν κύματα ρευστοποιήσεων προκάλεσαν απώλειες -0,6% που μετά τις 12:10 έφθασαν στο -1,6%. Οι βασικοί δείκτες συντονισμένοι απόλυτα αναζήτησαν ελάχιστο μετά τις 13:00.

Το πρόσημο της μεταβολής των βασικών δεικτών μετά τα πρώτα τρία τέταρτα δεν ήταν θετικό ούτε μερικά δευτερόλεπτα. Από 15:30 ως το τέλος για την ελεύθερη διαπραγμάτευση, απέκτησε έντονα πτωτική δυναμική ο τραπεζικός κλάδος και έφερε τα ελάχιστα  στον δείκτη των Τραπεζών στις 15:53 τότε οι τράπεζες όρισαν νέο κατώτερο μήνα στις 721,4 μονάδες και έκλεισαν στις 723,08 από 744,4 μονάδες με τις μεταβολές για τους βασικούς που επίσης δεν επηρεάστηκαν στο κλείσιμο από τις δημοπρασίες να παίρνουν περίπου τη μέγιστη αρνητική τιμή τους την ίδια ώρα περίπου. Η κλιμακούμενη πίεση μετά την εγγραφή του ενδοσυνεδριακού μέγιστου στις 639,77 για τον ΓΔ στο πρώτο δεκάλεπτο, έδειξε ότι ήταν απίθανο να περάσουν τους δείκτες σε αναζήτηση νέου μέγιστου για τη μέρα.

Στο πρώτο μέρος ήταν οι κινήσεις των ευρωπαίων και των εγχώριων θεσμικών  έφεραν ελάχιστα που αντιστοιχούσαν σε απώλειες της τάξης του -1,5% για τις Τράπεζες και στους βασικούς δείκτες μεταβολές -0,9% και -1% αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη. Μια κίνηση ανοδική σε όλες τις αγορές του ευρώ  λόγω της αναμονής εξελίξεων στα επιτόκια των ΗΠΑ δεν επηρέασε την κίνηση που εμφάνισαν οι δείκτες της αγοράς. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου πίεσε τις τιμές και οι θεσμικοί δεν αντέδρασαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Έτσι  οι βασικοί δείκτες αναγκάστηκαν να κλείσουν, μετά από διακύμανση μικρού εύρους, εμφανίζοντας μεταβολές της τάξης του -1,0% το πολύ.

Η προσφορά για Τραπεζικά blue chip ξεπερνούσε τη ζήτηση από την προσυνεδρίαση και ο δείκτης τους πέρασε σε απώλειες μετά τις 11:28 αφού ως τότε η μεταβολή του άλλαζε πρόσημο. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε για τους βασικούς δείκτες, που επίσης είχαν έστω μικρά διαστήματα διαπραγμάτευσης σε θετικό πεδίο στο ηπιότερο πρώτο μέρος αλλά όχι στο δεύτερο και τις δημοπρασίες.

Η άνοδος των 9 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε τις μεγάλες απώλειες από τις 14 πτωτικές μετοχές του, μαζί με την βουτιά από την πτώση στις Τράπεζες αφού οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο -3,57% από -4,55% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο -1,24% από -2,82%,  η ΠΕΙΡ 3,64% από -6,25% στις 14/3, και ΕΥΡΩΒ -3,66% από -5,12% με σταθερότητα στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων ως το τέλος. Η αγορά πάλι σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το καλύτερο ωστόσο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (9 από 3) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 21) με δυο, την ΑΡΑΙΓ και ΕΧΑΕ αμετάβλητες. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 11 από 8 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 25 από 28 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 35,954 από 34,937 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 20,16 από 14,51 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 56,08% από 41,54% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,93% και έφθασε στις 632,97 από 638,92 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1689,16 από 1705,62 με μεταβολή -0,96%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 0,4 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 0,8 μονάδες στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την τελική βουτιά του τραπεζικού δείκτη ο οποίος στις δημοπρασίες βούτηξε 1,2 μονάδες, κλείνοντας τους πολύ κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Μέσων Ενημέρωσης +15,00% από 0,00%, Ακίνητης Περιουσίας +1,45% από -0,87%, Τροφίμων Ποτών +0,53% από -0,01%, Κατασκευές Υλικά +0,51% από -2,94%, και Πετρελαίου Αερίου +0,35% από +0,05%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες των Τραπεζών -3,04% από -4,53%, ο FTSEΜ -2,16% από -1,36%, Τηλεπικοινωνιών -1,86% από -1,60%, Κοινής Ωφέλειας -1,31% από -2,27%, Πρώτων Υλών -1,17% από -1,44%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,17% από -1,54%, ο 25άρης -0,96% από -1,91%, ο ΓΔ -0,93% από -1,89%, Εμπορίου -0,90% από -1,76%, Ταξίδια Αναψυχή -0,80% από -1,51%, Τεχνολογίας -0,79% από -0,66%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,55% από -1,51%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,22% από +0,28%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,954 από 34,937 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,023 από 0,605 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,683 από 32,684 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,702 από 0,438 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,877 από 44,186 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 55,476 από 53,676 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 43 των καθοδικών σε 63 από 64 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 27 από 30.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Προσδοκίες για φρένο στην πτώση, στην εκκαθάριση των ΣΜΕ του 25άρη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πάλι καθοδική δυναμική στον 25άρη με εγγραφή του ελάχιστου στο τέλος περίπου. Μετά το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα -0,20%, στις 1702,17 μονάδες, εμφάνισε μέγιστο μέρας στις 10:40, τις 1707,68 (+0,12%) μονάδες. Το ελάχιστο μέρας στις 15:53 ήταν οι 1687,48. Το κλείσιμο έγινε στις 1689,16 μονάδες, με μεταβολή -0,96%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 31,998 από 31,513 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 2302 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1707,75 μονάδες και κατώτερο στις 1686,00. Οι 2322 ανοικτές θέσεις έγιναν 1586, με εκκαθάριση στις 1691,00 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 1993 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου όπου ανώτερο ορίστηκε στις 1708,00 μονάδες και κατώτερο στις 1687,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 6630 από 6051 με την εκκαθάριση στις 1692,75 μονάδες. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Μαΐου και Ιουνίου.

Ο τραπεζικός δείκτης, πέρασε από τις 744 μονάδες (κλείσιμο της Τρίτης) στις 726,7 στις 14:32 και ο 25άρης ξεπέρασε τότε πτωτικά τις στηρίξεις που του είχαν απομείνει, μετά τη βουτιά της προηγούμενης μέρας. Αφού έπαιζε στις 1690 μονάδες, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 1714,7 και τον απλό ΚΜΟ 30 στις 1703,7 μονάδες, οι αγοραίοι άρχισαν να βλέπουν ως στήριξη τις 1644, του εκθετικού ΚΜΟ200 ημερών.

Ο απλός ΚΜΟ200 ημερών είναι κοντά στις 1608 και αποτελεί την ισχυρότερη στήριξη, αν συνεχιστούν οι πιέσεις. Από εκεί που οι επαγγελματίες, επί τριάντα μέρες, δεν αναζητούσαν νέες στηρίξεις για τους δείκτες, θεωρώντας για τον 25άρη, αδιαπραγμάτευτη στήριξη τα επίπεδα στις 1710 μονάδες, με ζητούμενο τη διάσπαση της οροφής γύρω από τις 1760 – 1770, τώρα βλέπουν σαν φυσικό ενδεχόμενο μια στήριξη 100 μονάδες χαμηλότερα.

Ώσπου να δεήσει το πολιτικό δυναμικό, εντός και εκτός χώρας, να καταλήξει σε μια λύση για την ελληνική οικονομία, περιμένοντας international αντιδράσεις, θα καταπιαστούμε με προσεγγίσεις τεχνικού τύπου. Η εκτίμησή μας για τον 25άρη είναι: Θα περάσει ως τις 1661 μονάδες και θα σταματήσει εκεί για ανάσες. Ήταν η στήριξη στην κατηφόρα του περυσινού Δεκεμβρίου. Αν δεν θεωρηθεί αρκετή αυτή η διόρθωση, (από τις 1762 μονάδες κλείσιμο της 22ης  Φεβρουαρίου με υψηλό στις 1775) τότε η ζώνη μεταξύ 1627 και 1644 μονάδων θα είναι η επόμενη στήριξη πριν εκείνη του ΚΜΟ 200 ημερών, που θα είναι τότε κοντά στις 1600 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Σε περιορισμένο εύρος, ταλαντεύεται εδώ και περίπου 3 εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. Η ημερήσια μεταβλητότητα (απόσταση μεταξύ υψηλού και χαμηλού συνεδρίασης) είναι επίσης σχετικά μικρή, ενώ ο όγκος συναλλαγών είναι αναιμικός. Η συναλλακτική άπνοια αντικατοπτρίζει πλήρως την έλλειψη προόδου στο φλέγον θέμα της αξιολόγησης, το οποίο πάει από παράταση σε παράταση, έχοντας αρχίσει εδώ και καιρό να κουράζει.

Διαγραμματικά χειρότερη η εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο, που κατευθύνεται προς τα χαμηλά ενός μήνα, καθώς καθυστερεί το θέμα της διαχείρισης των NPLs, υπάρχει αδυναμία στην προσέλκυση καταθέσεων και τα Ελληνικά ομόλογα δεν υπάγονται στο “QE” της ΕΚΤ. Η υπεραπόδοση του μη Τραπεζικού 25άρη έναντι του Τραπεζικού δείκτη εκτιμούμε ότι οφείλεται στη μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, με δεδομένο ότι ο ΔΤΡ χαρακτηρίζεται από υψηλότερο beta.

Το δεκαετές κρατικό ομόλογο δε μπόρεσε να αντισταθεί στις πιέσεις, με την απόδοσή του να ανεβαίνει και πάλι σημαντικά πάνω από το δυσκολοκατάβλητο “φράγμα” του 7%.

Στις Ξένες Κεφαλαιαγορές, τα δυνατά στοιχεία απασχόλησης από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσουν την Κεντρική Τράπεζα σε σύσφιξη της επιτοκιακής της πολιτικής, ενδεχόμενο, πάντως, για το οποίο έχουν γίνει πολλαπλές αναφορές από την πρόεδρο Τζάνετ Γέλεν τους τελευταίους μήνες.

Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης αλλά και την Πέμπτη, οπότε θα γίνει ψυχραιμότερη αποτίμηση των όποιων αποφάσεων και του outlook της Τράπεζας, αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση της διακυμανσιμότητας στις Αγορές forex και Εμπορευμάτων. Εφιστούμε την προσοχή των επενδυτών στη διαχείριση μοχλευμένων (leveraged) θέσεων. Στο παρελθόν, αντίστοιχης βαρύτητας οικονομικές ανακοινώσεις έχουν προκαλέσει κινήσεις τιμών που έχουν πιέσει υπερμοχλευμένα χαρτοφυλάκια, για να υπάρξει στη συνέχεια αντιστροφή που ευνόησε όσους εκμεταλλεύτηκαν την πιθανή προσωρινή υπεραντίδραση.

“Θύμα” της γενικώς ανοδικής τροχιάς Δολαρίου και Dow έχει πέσει o Χρυσός, σε χαμηλά 6 εβδομάδων. Σε χαμηλό τριμήνου το Αργό Πετρέλαιο, που φάνηκε να “κουράστηκε” αναμένοντας να έχουν επιτυχία οι προσπάθειες μείωσης της παγκόσμιας Παραγωγής, ενώ, αντίθετα, το Φυσικό Αέριο κάνει φιλότιμη προσπάθεια επανάκτησης του υψηλού ενός μήνα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., παραμονή του ΓΔ κάτω από τον ευρέως γνωστό εκθετικό μέσο όρο 30 ημερών (642 μονάδες) θα δυναμώσει το σενάριο της διόρθωσης, τη στιγμή μάλιστα που το μεγάλο “κόκκινο κηροπήγιο” της Τρίτης έδειξε τη δυναμική των πωλητών. Οι προσπάθειες του ΓΔ να κάμψει τη ζώνη αντιστάσεων πέριξ των 660 μονάδων στέφθηκε εκ νέου από αποτυχία, ενώ γύρισε την απόδοση του 2017 σε αρνητικό έδαφος. Πέραν του σημερινού χαμηλού, ο ΓΔ έχει στήριξη στις 625 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να βρίσκεται στο 600.

Σήμερα

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια της Τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan – BoJ), η οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της στην επεκτατική νομισματική πολιτική.

Παρά την ανάκαμψη των τελευταίων μηνών, ως απόρροια της αποδυνάμωσης του γεν, η οικονομική ανάπτυξη και η πορεία του πληθωρισμού εξακολουθούν να απέχουν παρασάγγας από τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

Το Τόκιο ως αποτέλεσμα, προτίμησε να αποφύγει μία πρόωρη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, επιλέγοντας να παραμείνει στα «ασφαλή εδάφη» των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων. Η σημερινή απόφαση της BoJ ήταν σχεδόν ομόφωνη, καθώς μόλις δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, χωρίς όμως αλλαγή του ρυθμού αύξησής τους, σε συνδυασμό με την ανακούφιση από την αδυναμία να επικρατήσει το κόμμα του Γκεερντ Βίλντερς στις εκλογές της Ολλανδίας, δίνουν ώθηση στα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2015 (+1,2%), ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κινείται 0,07% υψηλότερα στις 19.590 μονάδες, λόγω της ενίσχυσης του γεν έναντι του δολαρίου.

Κέρδη 1,73% για τον δείκτη Hang Seng στις 24.204 μονάδες, 0,80% για τον Kospi στις 2.150 μονάδες, 0,84% για τον Shanghai Composite στις 3.269 μονάδες, ενώ ο δείκτης ASX  καταγράφει ήπια άνοδο 0,20% στις 5.827 μονάδες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η πρόοδος που είχε σημειωθεί μέχρι χθες στις επαφές από τις έδρες μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης δεν ήταν εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας, ούτε καν σε επίπεδο νέου χρονοδιαγράμματος. Αυτό υπογράμμισε χθες κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία το ζητούμενο δεν είναι να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, που ούτως ή άλλως δεν θεωρείται «αγκάθι», αλλά να συμφωνηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018.

Ως την επόμενη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες περιέγραψε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ντανιέλ Νουί, ενώ σημείωσε -αναφερόμενη στις εκροές καταθέσεων- ότι, ενώ το 2016 υπήρξαν καλά νέα σε πολλά μέτωπα, «τους πρώτους δύο μήνες του 2017 απογοητευτήκαμε λίγο, σαν να έγινε μια παύση στην πρόοδο».

Την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ώστε η Ελλάδα να εισέλθει σε έναν «ενάρετο κύκλο», υπογραμμίζουν ανώνυμες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων. «Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ώστε να ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος» τονίζουν οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Το να χάνουμε χρόνο δεν είναι καλό για την οικονομία και την εμπιστοσύνη των επενδυτών» σπεύδουν να προσθέσουν.

Η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης -μέσω ενός συμβιβασμού για την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών- και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελούν πλέον μονόδρομο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η αβεβαιότητα συνεχίζεται και οι δείκτες εμπιστοσύνης έχουν αρχίσει να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του 2017.

Την ανάγκη μίας «σοβαρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», η οποία θα διανθίζεται από την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με την 5η Ενδιάμεση Έκθεση «Η παγίδα του χρέους». Η Ελλάδα, όπως υποστηρίζεται στη σχετική έκθεση, έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλοτροφοδοτούμενο υφεσιακό σπιράλ, τόσο λόγω του υψηλού χρέους, όσο και λόγω της αβεβαιότητας. «Η παρούσα κατάσταση, δηλαδή της συνεχούς ανατροφοδότησης των δανείων με νέα δάνεια, οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους δανειστές» προστίθεται, στο ίδιο πλαίσιο.

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τόνισε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι έχει ανάγκες χρηματοδότησης «τις οποίες θέλουμε να καλύψουμε με το τρίτο πρόγραμμα όπως έχει συμφωνηθεί» και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι «με τη συνήθη καθυστέρηση θα φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσματα».

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να ζητήσει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα σχολιάζοντας ότι είναι μια απόφαση που λαμβάνει με δική της ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση.

Κατά 1,4% συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι δανειοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 1,6% ενώ προς το δημόσιο αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1%. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2016, η συνολική πιστωτική επέκταση είχε περιοριστεί κατά 1%.

Το ζήτημα της ρευστότητας και των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών το 2016 και για τις πρόσφατες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, ενώ από πλευράς Ν.Δ. τονίζεται πως κλειδί για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος παραμένει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Σε 13,3% του ΑΕΠ ανέρχονταν το 2014 οι δαπάνες για συντάξεις γήρατος στην Ελλάδα, ποσοστό που δίνει τη σχετική «πρωτιά» στην χώρα μας μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Από την άλλη πλευρά, βάσει στοιχείων της Eurostat από το 2014 -τα τελευταία διαθέσιμα και τα οποία επεξεργάστηκε το Bloomberg-, η Ιρλανδία δαπάνησε μόλις το 4,9% του ΑΕΠ της για συντάξεις γήρατος, την ίδια περίοδο.

Διήμερο συνέδριο, με θέμα τη στρατηγική ανάπτυξη και ανάδειξη των νέων διασυνοριακών επιχειρηματικών ευκαιριών που αναδύονται ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, πραγματοποίησε στα γραφεία της η Grant Thornton, στις 13 και 14 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επικυρώθηκε η ίδρυση της ομάδας Grant Thornton China Europe Business Group (CEBG), μιας συνεργατικής πρωτοβουλίας επιχειρηματικής ανάπτυξης με στόχο την αξιοποίηση των νεών και σημαντικών ευκαιριών που αναδύονται στην Ευρώπη, μέσω των επενδύσεων από κινεζικές ιδιωτικές και κρατικές επιχειρήσεις (SOEs), μέρος και της πρωτοβουλίας OBOR (One Belt One Road), για τη δημιουργία μεταφορικών διαδρόμων και οικονομικών συνεργασιών. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας CEBG είναι ο International Business Director Grant Thornton China, Πάνος Βόδινας.

Την Τρίτη, 21 Μαρτίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ για το έτος – χρήσης 2016. Στις 29 Μαρτίου παράλληλα, θα ακολουθήσει η ετήσια ενημέρωση των επενδυτών – αναλυτών. Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση είναι προγραμματισμένη για τις 3 Μαΐου.

Αύριο αναμένεται να δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει τη μη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους. Σημειώνεται ότι η τακτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Μαΐου.

Συνολικό μέρισμα 852.127 ευρώ για τα έτη – χρήσης 2013 και 2014, αποφάσισε να διανείμει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί σε 0,029 ευρώ ανά μετοχή και βάσει των προβλεπόμενων, θα παρακρατείται φόρος μερίσματος, ύψους 10%. Η αποκοπή έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου και η καταβολή θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 24 Μαρτίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Άνετη νίκη έναντι του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς πέτυχε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), με καταμετρημένο το 93% των ψήφων το φιλελεύθερο κόμμα (VDD) του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει 21,2 %, ενώ ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 13,1%. Την τρίτη θέση, με 12,6 %, καταλαμαβάνει το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 0,75% – 1%, αύξησε τα επιτόκια η Fed, κεντρική τράπεζα των ΗΠΑεπιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών. Οι αξιωματούχοι της Fed άναψαν «πράσινο» για την αύξηση των επιτοκίων με εννέα ψήφους υπέρ και μία κατά. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων σε τρεις μήνες, καθώς η σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και οι ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός οδεύει κοντά στον στόχο, επέτρεψαν στην αμερικανική κεντρική τράπεζα να τολμήσει ακόμη ένα βήμα αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Στο 2,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, έναντι πληθωρισμού 2,5% τον Ιανουάριο.

Η επίδοση του προηγούμενου μήνα είναι η υψηλότερη από τις αρχές του 2012, γεγονός το οποίο διαδραματίζει καίριο ρόλο στις νομισματικές επιλογές της Federal Reserve. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1%, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο.

Έρευνα στα κεντρικά γραφεία της Audi στο Ίνγκολστατ, αλλά και σε εργοστάσιό της στο Νεκάρσουλμ, πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία του Μονάχου, η έρευνα αφορούσε την πώληση 80.000 πετρελαιοκίνητων 3λιτρων οχημάτων στην αμερικανική αγορά.  

Αύξηση της τάξης του 0,3% εμφάνισαν τον Ιανουάριο τα επιχειρηματικά αποθέματα στις ΗΠΑ, ενώ οριακή άνοδο κατά 0,2% κατέγραψαν οι επιχειρηματικές πωλήσεις. Μάλιστα, η συνολική αξία των αποθεμάτων αποδείχθηκε υψηλότερη κατά 9,3% έναντι του προηγούμενου έτους.

Τα αποθέματα αυτοκινήτων παράλληλα, ενισχύθηκαν κατά 2% εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων στις αρχές του νέου έτους.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών εκτινάχθηκε το κατασκευαστικό κλίμα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, παρουσίασε άνοδο 6 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 71 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2005. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση μίας μονάδας, στις 66 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο υπο-δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε κατά 7 μονάδες στις 78 μονάδες, ενώ ο υπο-δείκτης μελλοντικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5 μονάδες στις 78 μονάδες.

Οριακή άνοδο της τάξης του 0,1% εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η επίδοση του προηγούμενου μήνα θεωρούταν αναμενόμενη από τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις αδύναμες πωλήσεις του Φεβρουαρίου, το λιανεμπόριο κατά το πρώτο δίμηνο του 2017, κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα κατά 3,7% έναντι του α’ διμήνου του 2016.

Το πράσινο φως στην εξαγορά της Time Warner από την AT&T άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., σύμφωνα με σημερινή της απόφαση. Το deal των δύο εταιρειών, συνολικού ύψους 85 δισ. δολαρίων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2017. Τους τελευταίους 12 μήνες, η μετοχή της AT&T έχει καταγράψει σωρευτική άνοδο της τάξης του 9% και της Times Warner κατά 39%. 

Κατά 260.000 βαρέλια, στα 96,52 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αυξήθηκε η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ). Η αύξηση στις χώρες του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε στα 170.000 βαρέλια, με τη συνολική παραγωγή του πετρελαϊκού καρτέλ να ανέρχεται στα 32 εκατ. βαρέλια. Το συγκεκριμένο ποσό υποδηλώνει ότι ο στόχος για τη μείωση της παραγωγής εκπληρώθηκε σε ποσοστό 91% έναντι ποσοστού 105% τον Ιανουάριο.