Skip to main content

Market beat: Η συσσώρευση είναι ίσως η βέλτιστη λύση για τους ισχυρούς θεσμικούς

Η αγορά της Αθήνας μετά από ένα πολύ καλό Φεβρουάριο έχει εισέλθει στον Μάρτιο με καθοδική ορμή που τη διατηρεί σταθερά αλλά με τρόπο που να μην προκαλεί τόση ανησυχία ώστε να οδηγήσει σε ομαδικές ρευστοποιήσεις. Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν μειώσει την παρουσία τους και αρκετοί είναι σε φάση παρατήρησης χωρίς συμμετοχή στις συναλλαγές που τις βλέπουν άνευρες και θεωρούν ότι καλύτερα είναι να κάνουν υπομονή ώσπου να τελειώσει αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Οι πιστωτές και εταίροι βρίσκονται σε άλλη φάση ωστόσο καθώς περίμεναν πως η νέα κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα παραδιδότανε στη λαβή που τους έκανε η αποστράγγιση της ρευστότητας. Η επιμονή στη σημειολογία και στη θέση πως προτάσεις για την Ελλάδα κάνουν οι Έλληνες έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο πολιτικό δυναμικό της ευρωζώνης και κύρια τους ΥΠΟΙΚ που αρκετοί από αυτούς αναφέρονται στο Grexit δηλώνοντας πως υπάρχει ως ενδεχόμενο. Οι απαντήσεις τους σε σχετικά ερωτήματα ένα μήνα πριν δεν είναι ίδιες με τις τρέχουσες ειδικά τώρα που διαπιστώνουν ότι τα ομόλογα των υπολοίπων κρατών μελών της ευρωζώνης ενισχύονται (δηλαδή μειώνονται οι αποδόσεις τους) σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι αρνητικές για το πενταετές και κάτω χρέος αρκετών κρατών.

Όταν ακόμα και οι πολιτικοί που δύσκολα παραδέχονται δημόσια την ύπαρξη αρνητικών σεναρίων τα χρησιμοποιούν εύκολα είναι φυσικό οι θεσμικοί να αρχίζουν να μελετάνε τη στρατηγική τους για το ΧΑ δίνοντας υψηλό ποσοστό την πιθανότητα του Grexit. Επίσης γίνεται όλο και πιο πιθανό να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες καθώς από τα αποτελέσματά τους φαίνεται ότι υποφέρουν από την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και από την επιδείνωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Αφού οι τιμές εκκαθάρισης στα ΣΜΕ Μαρτίου και Απριλίου ορίστηκαν στις 234,00 μονάδες με τον δείκτη στις 233,91 από 234,40 την Τετάρτη, γίνεται σαφές πως οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, καθώς δεν προβλέπουν άνοδο δεν φοβούνται για μεγάλη βουτιά και μάλλον δεν ξέρουν την κατεύθυνση του 25άρη σήμερα. Η ζώνη τιμών στην οποία οδήγησαν χθες οι θεσμικοί τον 25άρη, προσφέρεται για να υπάρξουν αρκετές συνεδριάσεις συσσώρευσης που κατά την εκτίμηση πολλών ταιριάζει με την στάση αναμονής που απαιτείται ως την ώρα που θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.  Αυτός είναι θολός για την ώρα περισσότερο από όσο επιτρέπει η επενδυτική αυτοσυντήρηση. Οι αγορές της Ευρώπης χθες είχαν μεικτή εικόνα ανάλογη της εικόνας που εμφάνισαν την προηγούμενη. Ήτοι το Παρίσι και η Φρανκφούρτη μετά από άλμα πάνω από +2% αφομοίωσαν το άλμα ενώ το Λονδίνο που είχε την προηγούμενη μικρή επίδοση συνέχισε ανοδικά.                                                                                                                                      

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από το διήμερο πτωτικό σερί, με τον τραπεζικό κλάδο και τη μείωση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας να λειτουργούν υποστηρικτικά στην άνοδο. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 17.895,22 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 0,89% στις 4.893,29 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,26% στις 2.065,95 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Morgan Stanley κατέγραψε κέρδη 6,1%, μετά την ανακοίνωση ότι αυξάνει το μέρισμά της στα 15 σεντς ανά μετοχή, από 10 σεντς προηγουμένως, ενώ θα προβεί σε αγορές  ιδίων μετοχών ύψους 3,1 δισ. δολαρίων. Στο +3,3% και η Citigroup, η οποία έλαβε την έγκριση της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για την καταβολή μερίσματος ύψους 5 σεντς ανά μετοχή και την επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 7,5 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα, η Acadia Pharmaceuticals σημείωσε απώλειες 22,2%, μετά την ακύρωση της εισαγωγής μιας νέας εφαρμογής για φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας,οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 36.000, στις 298.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα μειώνονταν στις 305.000. Επίσης, πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ευρώπη

Διόρθωσαν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τα ισχυρά κέρδη των τελευταίων ημερών, με εξαίρεση τον βρετανικό FTSE 100,  ο οποίος έλαβε ώθηση από την άνοδο δεικτοβαρών μετοχών στη σύνθεση του.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 6.761 μονάδες, ο γερμανικός DAXκατέγραψε πτώση 0,06% στις 11.799 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 4.987 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,03% στις 395,36 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κέρδη έως και 0,4%.

Στο ταμπλό, η Deutsche Lufthansa κατέγραψε απώλειες 2,7%, παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από την βασική μονάδα της στη Γερμανία και την Αυστρία.

Στον αντίποδα, η Asos ενισχύθηκε κατά 12,9%, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης.

Επίσης, η Wm Morrison Supermarkets σημείωσε κέρδη 0,5%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε μείωση του μερίσματος του 2015. Η εταιρεία σχεδιάζει να καταβάλει μέρισμα 5 πενών ανά μετοχή, ήτοι μειωμένο κατά 63%.

Θετικά κινήθηκε και ο κλάδος της υγείας, με την AstraZeneca να κλείνει στο +4,2% και την Shire στο +3,2%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,9% καταγράφηκε στον δείκτη τιμών καταναλωτή της Γερμανίας τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Επίσης, στη Γαλλία υπήρξε αύξηση 0,7% για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο.

ΧΑ

Μετά από μία συνεδρίαση που ο πρωταγωνιστής ήταν η μεταβλητότητα, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες, τηρώντας επί της ουσίας στάση αναμονής των εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με κλιμάκια των θεσμών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,41% στις 794,07 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 810,35 μονάδες και η χαμηλότερη στις 789,02. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,36% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 61,07 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 9,36 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Αρνητικά επέδρασε στην αγορά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το όριο χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA)  για τις ελληνικές τράπεζες κατά 600 εκατ. ευρώ,  την ώρα που κυβερνητικά στελέχη όλες τις προηγούμενες ημέρες άφηναν να εννοηθεί ότι η αύξηση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση αυτή υποδηλώνει σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο είχε αυξήσει την εξάρτησή του λόγω της αυξημένης εκροής καταθέσεων, ωστόσο η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ διατηρεί την ελληνική οικονομία σε κατάσταση συναγερμού  ασκώντας πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν επιβεβαιώνουν το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία. Η ανεργία το τέταρτο τρίμηνο του 2014 αυξήθηκε στο 26,1%  η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%  ενώ συρρίκνωση παρουσίασε η οικοδομική δραστηριότητα το 2014, με τον αριθμό των οικοδομικών αδειών να υποχωρεί κατά 18,3%.

Στο ταμπλό, στις 233,91 μονάδες με πτώση 0,21% έκλεισε ο FTSE 25, ενώ βρέθηκε ακόμη και στο +1,87% ενδοσυνεδριακά.  Ο τζίρος του έφτασε στα 67,64 εκατ. ευρώ (96,22% του συνολικού) και ο όγκος του στα 128,08 εκατ. τεμάχια (95,1% του συνολικού. Από τις 25 μετοχές του θετικά ολοκλήρωσαν οι επτά εξ αυτών, τρεις σταθερές και στο μείον οι υπόλοιπες 15.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε  διακύμανση 5,07% για να κλείσει τελικά στις 593,92 μονάδες με άνοδο 0,23%. Η αξία των συναλλαγών του στα 39 εκατ. ευρώ (55,5% του συνόλου) και ο όγκος συναλλαγών στα 124,7 εκατ. τεμάχια. Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε και σήμερα η Πειραιώς (-2,74% και 0,3900 ευρώ), ενώ “φλερτάρει” με το δικό της ιστορικό χαμηλό και η μετοχή της Eurobank, η οποία αν και ξεκίνησε από το +4,67%, έκλεισε στο ελάχιστο της ημέρας στα 0,1040 ευρώ με πτώση 2,80%. Καλύτερα στάθηκε η μετοχή της Εθνικής, η οποία έκλεισε στο +1,80%, τιμολογώντας τα οφέλη της πώλησης του ποσοστού στην Finansbank, ενώ ανοδικά, κατά 2,30% έκλεισε και η Alpha Bank,  η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο για το 2014 

Μεγάλες είναι οι απώλειες που σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-3,50%), της ΕΥΔΑΠ (-3,39%), της Μυτιληναίος (-2,90%), του ΟΠΑΠ (-2,34%) και της MIG (-2,11%), ενώ αντιθέτως, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,53%), της Jumbo (+1,49%), της Τιτάν (+1,41%), της Folli Follie (+0,92%) και της Coca Cola HBC (+0,45%).

Στα αξιοσημείωτα η μικρή αξία των συναλλαγών στην Τέρνα Ενεργειακή (μόλις 32,6 χιλ. ευρώ) και στην MIG (42,4 χιλ. ευρώ).

Ο MidCap20 είχε την μεγαλύτερη πτώση (-1,89% και 854,43 μονάδες) με την αξία των συναλλαγών του στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των 845 χιλ. ευρώ. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η Autohellas δεν έκανε πράξη, μόλις 1.548 ευρώ ο τζίρος της Ικτίνος, στα 1.551 ευρώ ο αντίστοιχος της Χαλκόρ και μόλις 4.080 ευρώ για την Υγεία. Μεγάλες απώλειες για Σιδενόρ, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΘ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Χαλκορ μεταξύ -6,90% και -3,60%, ενώ ξεχώρισε ο Αβαξ με άνοδο 4,20% και αντίδραση από το ιστορικό χαμηλό του στο -2,73% στα 0,4630 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-5,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+0,96%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 52 κινήθηκαν ανοδικά, 65 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Αφού οι τιμές εκκαθάρισης στα ΣΜΕ Μαρτίου και Απριλίου ορίστηκαν στις 234,00 μονάδες με τον δείκτη στις 233,91 από 234,40 την Τετάρτη, γίνεται σαφές πως οι προσδοκίες των traders είναι ουδέτερες, καθώς δεν προβλέπουν άνοδο δεν φοβούνται για μεγάλη βουτιά και μάλλον δεν ξέρουν την κατεύθυνση του 25άρη σήμερα. Στα ΣΜΕ επί μετοχών αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζουν τα τραπεζικά blue chip που δέχονται πιέσεις που τους δίνουν την πιθανότητα να εγγράψουν νέα χαμηλά βίου.

Η τεχνική ανάλυση πάντως όταν διευρύνουμε το βάθος της στατιστικής προϊστορίας μας οδηγεί σε σχετικά ευοίωνα συμπεράσματα καθώς ο δείκτης των παραγώγων έχει επιστρέψει σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε σειρά συνεδριάσεων τον Αύγουστο του 2012. Η στήλη έχει αναφερθεί ξανά σε αυτή την περιοχή αλλά θεωρήσαμε χρήσιμο να φρεσκάρουμε την μνήμη των αναγνωστών και να οδηγήσουμε σε εκείνη την περίοδο όσους διαθέτουν τη δυνατότητα να έχουν ιστορικά διαγράμματα του 25άρη στη βάση δεδομένων που στηρίζει την μελέτη τους.

Ο 25άρης τον Αύγουστο 31/8 του 2012 τερμάτισε στις 233,66 μονάδες με μια ανοδική συνεδρίαση του +2,83% με ελάχιστο μέρας τις 226,8 μονάδες. Αλλά στην περιοχή πάνω από τις 230 μονάδες βρέθηκε από τις 17/8 όταν κερδίζοντας +1,35% έκλεισε στις 231,38 με ελάχιστο τις 227,54. Μεταξύ αυτών των κλεισιμάτων που αμφότερα είναι στην περιοχή που άφησαν χθες οι θεσμικοί τον FTSE25 μεσολάβησαν εννέα συνεδρίες στην εξέλιξη των οποίων ο δείκτης οδηγήθηκε από τις 226 ως τις 238 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αποτίναξαν τις αρχικές τους απώλειες σήμερα Παρασκευή, με άνοδο που υποστηρίζεται από τα κέρδη στη Wall Street, ενώ το δολάριο ανέκαμψε από μια παύση στο πρόσφατο ράλι του μετά την απογοητευτική ανακοίνωση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν περίπου 0,1% ψηλότερα σήμερα. Ήταν αρκετά μακριά από τα χαμηλά 7 εβδομάδων που σημειώθηκαν  νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αλλά παρά την άνοδο ετοιμάζεται για εβδομαδιαία απώλεια περίπου 2%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 1,6%, ανεβάζοντας ακόμα ψηλότερα το ρεκόρ υψηλών των τελευταίων 15 ετών στο κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας και είναι σε καλό δρόμο για να εμφανίσει για πέμπτη εβδομάδα κέρδη. Τα κέρδη ήταν ισχυρή οφείλεται εν μέρει σε ένα 12% αύξηση των μετοχών της κατασκευάστριας βιομηχανικών ρομπότ Fanuc Corp, η οποία έχει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος στο Nikkei. Μια έκθεση αναφέρει ότι η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των μερισμάτων.

Στη Wall Street, οι μετοχές των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη, αλλά ο S&P 500 ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για να σημειώσει την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του, καθώς οι μετοχές έχουν πληγεί από την προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και την αρνητική επίδραση του ισχυρού δολαρίου στα εταιρικά κέρδη.

Όμως, το δολάριο τράβηξε μακριά από τα πρόσφατα πολυετή υψηλά του μετά από τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που μειώθηκαν απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, ένα μήνα που σημαδεύτηκε από τις σκληρές καιρικές συνθήκες. Αυτό μετριάζει τις προοπτικές επί της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου και έδωσαν στους επενδυτές αιτίες να αμφιβάλλουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, τα στοιχήματα πολλών επενδυτών για τα επιτόκια της Fed παρέμεινε άθικτο μετά από έκθεση ισχυρότερη από το αναμενόμενο για τις νέες θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας. Η επιτροπή χάραξης πολιτικής της Fed συνεδριάζει στις 17-18 Μαρτίου και οι επενδυτές ελπίζουν ότι η συνάντηση αυτή θα δώσει περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων.

Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε χαμηλότερα στις 99,357 μετά από ολίσθηση -0,4% την Πέμπτη που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε ένα μήνα. Ο δείκτης νωρίτερα αυξήθηκε ως τις 100,060, ένα υψηλό που δεν έχουμε δει από τα μέσα Απριλίου του 2003, και ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για να τερματίσει την εβδομάδα με άνοδο πάνω από 1%. Απέναντι στο ιαπωνικό ομόλογό του, το δολάριο αυξήθηκε περίπου 0,2% σήμερα για να αγοράζει 121,46 γιεν, κινείται πάλι προς τα υψηλά για σχεδόν οκτώ χρόνια αυτής της εβδομάδας στα 122,04.

Το ευρώ υποχωρεί περίπου 0,2% έναντι του δολαρίου και είναι στα 1,0609 δολάρια, αλλά παρέμεινε πάνω από το χαμηλότερο σημείο 12 ετών των 1,0494 δολαρίων που έγραψε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Σε αντίθεση με τη Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα που έστειλε τις αποδόσεις για το χρέος των κρατών της ευρωζώνης σχεδόν σε όλες τις χώρες σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, και ώθησε τους επενδυτές να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους αλλού.

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν μετά από το ολονύκτιο sell-off μετά από την εκτίμηση που δείχνει άλλη μια μεγάλη συγκέντρωση της προσφοράς στα σημεία παράδοσης για τις ΗΠΑ για το αργό. Η τιμή του ήταν στα 47,09 δολάρια το βαρέλι, μετά την βύθιση -2,3% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ το Brent κέρδισε περίπου 0,1% και βρέθηκε στα 57,15 δολάρια μετά την πτώση του κατά περίπου 1% χθες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

H Δήμητρα Βασιλακοπούλου της Attica Wealth Management

Στα όρια της κατάθλιψης κινείται η Ελληνική Αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι φανερά μειωμένο, όπως αντανακλάται από τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών του Χ.Α. Παρόμοιο σκηνικό και στην Αγορά Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων, Ελλήνων Εκδοτών, με τις αποδόσεις να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και να κρατούν στάση αναμονής για τις εξελίξεις σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο το “θέατρο του Ελληνικού παραλόγου” βρίσκεται στην κορυφαία του σκηνή και οι θεατές παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα. Ανταλλαγές αιχμηρών δηλώσεων μεταξύ Εταίρων και Ελλήνων και διάφορα σενάρια από πρόωρες εκλογές και δημοψηφίσματα, μέχρι και στάση πληρωμών έχουν “στεγνώσει” την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ας προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις επόμενες μέρες θεωρώντας δεδομένη την ύπαρξη της λογικής. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί Ελληνικού Εδάφους και θα αποτιμήσουν την δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας. Η θετική αυτή εξέλιξη μπορεί να δώσει περιθώρια κινήσεων στην ΕΚΤ, να χαλαρώσει, σε πρώτη φάση, τους όρους χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών, αυξάνοντας το ποσό του ΕLA επαρκώς και σε δεύτερη φάση κάνοντας και πάλι αποδεκτά στους κόλπους της τα Ελληνικά χρεόγραφα ως ενέχυρα.

Το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς ακόμα και σε περίπτωση που η ΕΚΤ έκανε τα “στραβά μάτια” στην συμμετοχή της σε έμμεση εσωτερική Κρατική χρηματοδότηση, θα έπρεπε παράλληλα να εγκρίνει και την αύξηση της έκθεσης των Ελληνικών Τραπεζών σε Κρατικό χρέος, δεδομένου της απουσίας διεθνών επενδυτών.

Σε επίπεδο αποτιμήσεων οι Ελληνικές Τράπεζες συνεχίζουν να υποφέρουν και από τα πρώτα αποτελέσματα η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο επιδεινώνονται.

Η Αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου πιέζοντας περεταίρω τις τιμές των μετοχών τους στο Χ.Α., διευρύνοντας τις απώλειες του κλάδου από την αρχή του έτους.

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Χώρα μας, ενώ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές της εβδομάδας, οδηγώντας την καμπύλη αποδόσεων Κρατικού χρέους της Ευρωζώνης σε ιστορικά χαμηλά και το κόστος δανεισμού αρκετών Χωρών σε αρνητικό πρόσημο για διάρκεια έως και τα 5 έτη (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία). Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόδοση του ομολόγου ετήσιας διάρκειας της Πορτογαλίας είναι αρνητική, την ίδια στιγμή πού η απόδοση των Ελληνικών εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας ανήλθε στην τελευταία έκδοση στο 2,97%, ενδεικτικό της διαφοροποίησης της εγχώριας πραγματικότητας ακόμα και με τους πιο ‘αδύναμους’ της Ευρωζώνης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Καλύτερη διάθεση για ανάληψη ρίσκου αλλά καμία ανάπαυλα στις πιέσεις για τα ασιατικά νομίσματα

Το ράλι των ομολόγων στην Ευρώπη μπορεί να έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής. Η απόδοση του Γερμανικού δεκαετούς ανέκαμψε στο 0,248% μετά την επαφή με το 0,186% χθες, ενώ τα ιταλικά και τα ισπανικά spreads για τα δεκαετή ανέβηκαν 10bp πάνω από τα χαμηλά τους. Τα πιστωτικά περιθώρια έσφιξαν, ενώ οι μετοχές παρέμειναν κοντά στα υψηλά του τρέχοντος κύκλου τους. Το EURΟ τώρα διαπραγματεύεται στα 1,06 δολάρια μετά από πτώση κάτω του 1,05 χθες τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2003. Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης υποχώρησε 0,1% τον Ιανουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ανάγκη ο όρος μεταρρύθμιση να πάψει να είναι συνώνυμος με την κοινωνική απορρύθμιση υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Όπως είπε, η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ «έχει ως βάση το πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία».  Κατά τον Πρωθυπουργό, ο ΟΟΣΑ δεσμεύεται να παράσχει την αναγκαία τεχνική συνδρομή, ώστε οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμοστούν με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα.

Aνάσα για τη ρευστότητα των δημόσιων και ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για την αγορά, θα αποτελέσουν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στο πλαίσιο της ρύθμισης των 100 δόσεων, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι το νομοσχέδιο μπορεί να «μεταρρυθμίσει» ουσιαστικά το υφιστάμενο ασφυκτικό καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στα 104,2 δισ. ευρώ έφθασε στο τέλος Φεβρουαρίου η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας ELA. Όπως προκύπτει από τη μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του ΕLA η ρευστότητα που είχε χορηγηθεί στις τράπεζες μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου είχε φθάσει τα 65,6 δισ. ευρώ από 5,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.

Την αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, οι οποίες αναφέρουν ότι το ύψος της αύξησης ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ. Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού φτάνει πλέον τα 69,4 δισ. ευρω, από 68,8 δισ. ευρώ.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα έκλεισε πέντε δύσκολα χρόνια με συνεχή πτώση των τιμών. Τα ακίνητα έχουν πλέον χάσει το ήμισυ -κατά μέσο όρο – της αξίας τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας πανελλαδικής έρευνας της RE/MAX για την αγορά ακινήτων έτους 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι τιμές των μεταχειρισμένων μειώθηκαν κατά 9,5% , ενώ των νεόδμητων κατά 7%.

Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, στις 17:30, θα ανακοινώσει η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ της Ελλάδος τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για το 2014. Θα ακολουθήσει κλήση τηλεδιάσκεψης στις 18:00, της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Ισχυρή βελτίωση του περιθωρίου EBITDA, χάρη στις επιδόσεις που καταγράφηκαν στον Κλάδο Υαλουργίας και στα οφέλη του προγράμματος εξορθολογισμού της παραγωγικής βάσης του Κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης, εμφάνισε η Frigoglass ΦΡΙΓΟ στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι σημαντικές προωθητικές δράσεις των πελατών αύξησαν κατά 34% τις πωλήσεις του Κλάδου Υαλουργίας. Αντιθέτως, οι πωλήσεις στον Κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης υποχώρησαν κατά 10% λόγω των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων στη Ρωσία. Παράλληλα, καταγράφηκε βελτίωση των ελεύθερων ταμειακών ροών λόγω της συνέχισης της επιτυχημένης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ανακάμπτοντας μετά την πτώση 0,4% που είχε σημειώσει τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Φεβρουάριο, έναντι πτώσης 1,1% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.

Πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αναλογούν στο ένα τρίτο περίπου των καταναλωτικών δαπανών, μειώθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 0,3%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος των εκπτώσεων, ενώ οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν μικρή ανάκαμψη. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7% στον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν και σε ετήσια βάση καταγράφηκε πτώση 0,3%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 0,6% σε μηνιαία βάση και μείωση 0,4% σε ετήσια βάση.

Συνεχίστηκε και χθες η πτωτική πορεία του πετρελαίου, υποχωρώντας στα 47 δολάρια, ενώ ο χρυσός έκλεισε με οριακά κέρδη, σταματώντας την πτωτική πορεία των προηγούμενων ημερών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,1% στα 1.151,90 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 2,3%, κλείνοντας στα 47,05 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ