Skip to main content

Στάση αναμονής από τους επενδυτές σε Χ.Α. και Ευρώπη

Υποτονικό είναι σήμερα το κλίμα στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να παρουσιάζουν ελαφρά μόνο άνοδο και τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Οι επενδυτές αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις, καθώς βρίσκονται εν αναμονή νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Μικρή πτώση παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει στις 13:25 ώρα Ελλάδος άνοδο μόλις 0,1%. Κέρδη 0,2% με 0,4% εμφανίζουν Παρίσι, Φραγκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει ελαφρά πτώση. 

Σε επίπεδο κλάδων ξεχωρίζει εκείνος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά την απόφαση των γερμανικών RWE και Ε.ΟΝ. να δημιουργήσουν έναν πρωταθλητή στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η E.ON βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται περίπου 4,5%, χάρη και στην απόφασή της να αυξήσει το μέρισμα για το 2018 και το 2019. 

Στον αντίποδα πτώση 2,8% εμφανίζει η μετοχή της Veolia, καθώς η κυβέρνηση του Κατάρ πούλησε το μερίδι 4,6%, που διατηρούσε στη γαλλική επιχείρηση κοινής ωφελείας. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κάτω από τις 830 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών αν είναι εξαιρετικά περιορισμένη, κοντά στα 19 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα παρουσιάζει πτώση 0,4% στις 826,8 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί μεταξύ πτώση 0,5% και ανόδου 0,4%.

Μετά το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, οι επενδυτές έχουν τώρα στραμμένο το βλέμμα στις προκλήσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα στους επόμενους μήνες. Οι Βρυξέλλες προσβλέπουν σε μία συνολική συμφωνία για την επόμενη μέρα του μνημονίου και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, όπως προειδοποίησε χθες και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβί. Εν αναμονή περισσότερων ενδείξεων για το τι μας περιμένει και στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι μεγάλες κινήσεις αποφεύγονται. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 0,4%, ενώ της μεσαίας ενισχύεται ελαφρά. Σε επίπεδο κλάδων τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσιάζουν εκείνοι των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,15%) και του Εμπορίου (+0,79%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,21%) και της Τεχνολογίας (-1,07%).

naftemporiki.gr