Skip to main content

Μέτρα για αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση μμε

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Στοχευμένα νέα μέτρα για μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν καταφέρει να χρηματοδοτηθούν προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχοντας πλήρη γνώση, όπως προκύπτει και από το παρατηρητήριο ρευστότητας, πως αρκετές από τις επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια για να χρηματοδοτηθούν, με αποτέλεσμα τη στοχευμένη ρευστότητα να τη λαμβάνουν πέραν της μιας φοράς επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια.

Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις να εμφανιστούν με σημαντική ρευστότητα στο ταμείο τους, ενώ άλλες επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

1η κατεύθυνση

H κυβέρνηση βάζει πλώρη για νέα προγράμματα στήριξης. Πολύ γρήγορα θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα επιδότησης τόκων το οποίο θα αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάζεται ως ένα μέτρο βοηθητικό για τα μορατόριουμ τα οποία λήγουν και θα αφορά επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν ρευστότητα να πληρώσουν τις δόσεις τους, έστω κι αν αυτές είναι μειωμένες. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία για να μειώσουν τις δόσεις των δανείων των επιχειρήσεων και πολλές απ’ αυτές δεν καταφέρουν να πάρουν ένα πρόγραμμα step up.

Το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα αφορούσε πεντάμηνη επιχορήγηση τόκων και έληξε στις 30/6/20, έχοντας εξυπηρετήσει 180.000 αιτήσεις.

Το πρόγραμμα επιδότησης τόκων καλύπτει επιχειρηματικά δάνεια τακτής λήξης και συμβάσεις πίστωσης, ενώ δεν καλύπτει τόκους υπερημερίας και λοιπά έξοδα, κοινοπρακτικά δάνεια, δηλαδή δάνεια που έχουν χορηγηθεί από κοινοπραξία δανειστών που ανήκουν σε διαφορετικούς ομίλους. Το μέτρο αυτό με την επέκτασή του έρχεται χρονικά κοντά στον χρόνο που διήρκεσαν τα μορατόριουμ και θα βοηθήσει πολύ και τις τράπεζες, που το τελευταίο που χρειάζονται αυτήν την περίοδο είναι νέα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται και το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» για τις επιχειρήσεις, που θα έχει οκτάμηνη διάρκεια και έχει εγκριθεί από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα αυτό θα επιδοτεί τις δόσεις δανείων των δικαιούχων για ένα οκτάμηνο είτε αυτοί είναι ενήμεροι είτε είναι υπερήμεροι οφειλέτες και θα επιχειρηθεί να καλύψει όσο περισσότερους επιχειρηματίες γίνεται από τον χώρο της εστίασης και του τουρισμού.

2η κατεύθυνση

Χαλαρώνουν τα κριτήρια σε ό,τι αφορά τα προγράμματα με κρατικές εγγυήσεις. Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε και ετοιμάζεται να λειτουργήσει το μικρό εγγυοδοτικό για επιχειρήσεις μέχρι 200.000 ευρώ τζίρο και επιδότηση ως 50.000 ευρώ, το οποίο φέρει πολύ χαλαρότερους όρους για τη χρηματοδότηση ως προς την προβληματικότητα των επιχειρήσεων.

Βεβαίως, αυτό το πρόγραμμα θέτει εκτός, λόγω κριτηρίων, πολλές μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη αυτούς τους πόρους. Ωστόσο, τα χαλαρότερα κριτήρια ως προς την προβληματικότητα των επιχειρήσεων (ίδια κεφάλαια κ.λπ.) από εδώ και στο εξής και εφόσον λάβει τη σχετική άδεια από την Ε.Ε. θα ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις -και τις μεγαλύτερες- που θα χρησιμοποιήσουν παρόμοιους πόρους.

3η κατεύθυνση

Η κυβέρνηση προχωράει σε μόχλευση των κοινοτικών πόρων, που σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει πόρους από το ΕΣΠΑ προκειμένου να διαμορφώσει νέα εργαλεία χρηματοδότησης ή να ενισχύσει ήδη υπάρχοντα.

Αυτή η ενίσχυση θα αφορά προϊόντα leasing, trade finance (προϊόντα που διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο) αλλά και μικροπιστώσεις, θεσμός που ψηφίστηκε, χωρίς ωστόσο να λειτουργεί. Ας σημειωθεί, τέλος, πως και ως προς τα προγράμματα ΕΣΠΑ η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλαρώνει περαιτέρω τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις για την απορρόφηση των πόρων.