Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Διπλή πρόκληση για την Ελλάδα μεταναστευτικό και κορωνοϊός

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις έδωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Αναγνώρισε επίσης πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση λόγω του μεταναστευτικού και του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ούτε για θριαμβολογίες, ούτε για εφησυχασμούς.

«Θεωρούμε μεν ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα αρκετά για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με τους εταίρους, μεθοδικά και δημιουργικά, ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο – για την οικονομία και τους πολίτες – αποτέλεσμα». Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η χώρα θα συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε πως απαιτείται η ανάληψη, έγκαιρα, συντονισμένων ευρωπαϊκών δράσεων. «Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά. Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και  ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης. Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ανέφερε.

Όπως σημείωσε, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση, προνοητικότητα και ορθολογισμός» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε επί τάπητος και το ζήτημα της εξαίρεσης συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα της χώρας από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα πιο δύσκολα εκ των συνόρων της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους του εταίρους. Και να αναγνωριστεί έμπρακτα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι ειδικά την τελευταία περίοδο «η χώρα μας δέχεται μια οργανωμένη και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειάς της, την οποία, όμως, εθνική ασφάλεια περιφρουρεί, όπως έχει δικαίωμα και υποχρέωση, με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση».