Skip to main content

«Θωρακισμένη» η εξυπηρέτηση του χρέους

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Εν μέσω έντονης ανησυχίας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και με την εβδομάδα να ξεκινάει με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαπραγματεύεται πάνω από το 1,4% -ήδη έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του 0,92%-, καταγράφηκε ένα ακόμη θετικό νέο για την ελληνική οικονομία: το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναίρεσε την απόφαση επιβολής ορίων για τα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών έναντι του ελληνικού Δημοσίου περίπου πέντε χρόνια μετά την επιβολή των συγκεκριμένων ορίων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα μπορούν να τοποθετούν μέρος των διαθεσίμων τους σε ελληνικούς τίτλους χωρίς τους περιορισμούς που θεσπίστηκαν στις 23 Μαρτίου του 2015. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επωφελή τη συγκεκριμένη απόφαση τόσο για τις τράπεζες όσο και για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στη «Ν» ότι παρά την έντονη αναταραχή των τελευταίων ημερών σε χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων, προς το παρόν δεν αλλάζει ο κεντρικός σχεδιασμός για τις εκδόσεις ελληνικών τίτλων μέσα στο έτος.

Με την έναρξη της φετινής χρονιάς, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε στη δημοσιότητα τον ετήσιο προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε δύο εναλλακτικά σενάρια:

1. Το πρώτο προβλέπει τον δανεισμό 4 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί σημαντικό μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, οι οποίες φτάνουν στα 7,65 δισ. ευρώ. 

2. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τον δανεισμό 8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»