Skip to main content

Market beat: Με διεθνές κλίμα εύκρατο, προεξοφλούνε σημαντικές εξελίξεις την ερχόμενη βδομάδα

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Μετά τη χθεσινή άνοδο που ήρθε κόντρα στο κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων, μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι το ανοδικό σερί με 6 ανοδικά κλεισίματα σε έξη συνεδριάσεις αφορά σε δεδομένα που σχετίζονται με την ελληνική περίπτωση. Δεν είναι δυνατό να κινείται ο ΓΔ αντίθετα από τους DAX, CAC, DOW, S&P500 και μάλιστα ανοδικά για πλάκα. Ούτε είναι δυνατό αυτή την τάση να την επιβάλλουν οι εγχώριοι επενδυτές χωρίς την έγκριση και την αρωγή των ξένων θεσμικών. Οι μετοχές στόχοι των αγοραστών παραμένουν οι Τράπεζες του ταμπλό. Αυτές χωρίς εμφανή αίτια διόρθωσαν από τα επίπεδα των πρόσφατων ΑΜΚ και με άγνωστα επενδυτικά κίνητρα πάλι, ανεβαίνουν μέρα τη μέρα. Οι εγχώριοι αναλυτές μόλις προχθές παραδέχθηκαν ότι αυτή η αντίδραση υποδηλώνει ότι τα χαμηλά του Φλεβάρη μπορεί να αποτέλεσαν σημείο καμπής για το φρόνημα των θεσμικών που κυριαρχούν στις συναλλαγές.

Ούτε είναι οι επιδόσεις τους προέκυψαν από παιχνίδια κυνηγών κερδών μέσω βραχυπρόθεσμων κινήσεων. Γιατί το μέγεθος της ανόδου για τέτοιου είδους επενδυτές θα είχε ήδη επιβάλλει την ρευστοποίηση θέσεων που σχηματίστηκαν στην αρχή της περασμένης βδομάδας, ή ακόμα χειρότερα στο τέλος της. Άλλοτε με μεγάλους όγκους και άλλοτε με μικρούς ο κλάδος των τραπεζών σε έξη συνόδους από το 25,5 που ήταν ο πυθμένας του δείκτη στις 24/2, σκαρφάλωσε στο 39,5 με επίδοση +55%. Αυτό σημαίνει πως όλες οι τραπεζικές μετοχές, τα 100.000 ευρώ αξία αγορών στην πτωτική σύνοδο της τελευταίας βδομάδας του Φεβρουαρίου, επιτρέπουν ενθυλάκωση κερδών άνω των 30.000 με την πιο ατζμίστικη διαχείριση.

Το διεθνές κλίμα παρά την χθεσινή πτώση των αγορών στην Ευρώπη ήταν τελικά θετικό αφού στις ΗΠΑ το κλείσιμο βρήκε τους δείκτες με κέρδη και πιο κοντά στα επίπεδα που ήταν στην αρχή του χρόνου. Οι Ασιατικές μετοχές φαινόταν σήμερα έτοιμες για να εμφανίσουν την ισχυρότερη εβδομάδα τους σε πέντε μήνες, καθώς οι διεθνείς επενδυτές επέστρεψαν στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μετά από μια σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και μια αναπήδηση του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων. Η ανάκαμψη θα μπορούσε να συνεχιστεί, εάν η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο αργότερα μέσα στη μέρα εμφανίζει άνοδο στις θέσεις εργασίας, αλλά παραμένει αρκετά αδύναμη για να αποθαρρύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed στο άμεσο μέλλον.

Στην Αθήνα η συνεδρίαση αποκτά κρισιμότητα υψηλή για στατιστικά αίτια που θα παρουσιάσουμε αμέσως. Το χρηματιστήριο μετά τον πυθμένα τω 420 μονάδων που χτύπησε ο ΓΔ στις 11/02 εμφάνισε μια κλιμακούμενη άνοδο με πρώτο σκαλοπάτι μια συσσώρευση στη ζώνη μεταξύ των 471 ως  τις 500 μονάδες που την εγκατέλειψε για ψηλότερα επίπεδα με τη σύνοδο της περασμένης Παρασκευής 26/02 που είχε κλείσιμο στις 507,12.

Την τρέχουσα εβδομάδα με αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων ο μέσος όρος έπιασε τις 551,36 μονάδες χθες και απέχει από την προηγούμενη κορυφή στην πορεία τους το 2016 λιγότερο από 10 μονάδες. Αυτή εμφανίστηκε στην πρώτη σύνοδο του Φλεβάρη όταν ο ΓΔ έκλεισε στις 557,16 μονάδες με μέγιστο μέρας τις 558,71. Αν σήμερα με το διεθνές κλίμα ευνοϊκό συνεχιστεί η τάση θα υπάρξουν δυο πιθανότερα ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να λειτουργήσει ξανά ως οροφή το επίπεδο των 560 μονάδων. Το δεύτερο είναι να ξεπεραστούν αυτά τα επίπεδα ανοδικά και τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέγγιση των επιπέδων που βρισκόταν η αγορά στην αρχή του έτους δηλαδή πάνω από τις 630 μονάδες.  

Σήμερα συνεπώς δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει και ο πιο συντηρητικός επενδυτής αν ισχυροποιείται η εκτίμηση πως τα χαμηλά της αγοράς για το κοντινό μέλλον δεν θα αλλάξουν και είναι οι 420 μονάδες ως ξέσπασμα των επενδυτικών φόβων  από εσωτερικά ή διεθνή αίτια. Δεν μπορεί επίσης να αμφισβητηθεί το ότι ενώ ακόμα τίποτε δεν έχει καθαρίσει αναφορικά με τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία της χώρας οι θεσμικοί στοιχηματίζουν για θετικές εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Οριακά ανοδικά τερμάτισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες της Wall Street, εν όψει των σημερινών στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 16.944,51 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε κέρδη κατά 0,09% στις 4.707,39 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,35% στις 1.993,10 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing εμφάνισε oριακές απώλειες της τάξης του 0,10% μετά την υποβάθμιση της τιμής στόχου από την Canaccord Genuity, ενώ η μετοχή της Kroger Co. διολίσθησε κατά 7,1%. Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε οριακές μεταβολές, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,17% στα 34,72 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,62% στα 37,17 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 2,2% υποχώρησε ο ρυθμός παραγωγικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ, για το δ’ τρίμηνο του 2015. Ας σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του υπουργείου έκανε λόγο για μείωση κατά 3%.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου παραγωγή σε αγαθά και υπηρεσίες βελτίωσε τα συνολικά στοιχεία. Ο αριθμός των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση αυξήθηκε κατά 3,2% ενώ το κόστος εργασίας ενισχύθηκε κατά 3,3% έναντι 4,5% των εκτιμήσεων.  

Κατά 6.000 αυξήθηκαν τέλος, οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, στις ΗΠΑ, κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως τις 27 Φεβρουαρίου, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 278.000, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.750, στις 260.250 αιτήσεις, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια πτωτικά τερμάτισαν στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να «παίρνουν» ανάσα μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,42% στις 6.121 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 0,37% στις 9.740 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,36% στις 4.409 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση κατά 0,54% στις 339,13 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Adidas κινήθηκε πτωτικά κατά 0,85% ενώ η γερμανική Axel Springer παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Aggreko και Delhaize κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 12,5% και του 1% , αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,69% στα 34,90 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,16% στα 36,99 δολάρια.

Την ίδια ώρα, αυστηρό μήνυμα προς τη Μεγάλη Βρετανία απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποιώντας για μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων σε ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια της γαλλο-αγγλικής συνόδου, ο Μακρόν κατέστησε σαφές ότι εάν το Brexit γίνει πραγματικότητα, τότε η  Γαλλία  θα μεταφέρει τον προσφυγικό καταυλισμό από το Καλαί στη Βρετανία και θα στρώσει «κόκκινο χαλί» στις τράπεζες προκειμένου να φύγουν από το Λονδίνο και να μετεγκατασταθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη.  

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το Brexit θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, θέτοντας νέα εμπόδια στο εμπόριο των δύο χωρών.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Adidas για το σύνολο του 2015. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 29% στα 634 εκατ. ευρώ, δεχόμενα ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων στα 17 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο 10,3% υποχώρησε το δ΄ τρίμηνο του 2015 η ανεργία στη Γαλλία, έναντι 10,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Στην ηπειρωτική χώρα, ο δείκτης ανεργίας διολίσθησε στο 10% από 10,1% προηγουμένως. Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι ανήλθαν σε 2.860.000 άτομα. 

Ο χειρότερος μήνα του τελευταίου έτους αποδείχθηκε ο Φεβρουάριος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για την ανάληψη νέας δράσης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit υποχώρησε στις 53 μονάδες έναντι 53,6 μονάδων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015.

Στον αντίποδα, αυξητικές τάσεις εμφάνισε τον Ιανουάριο το λιανικό εμπόριο στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat,  το λιανικό εμπόριο στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015 και κατά 2% έναντι του Ιανουαρίου του 2015.

Όσον αφορά την Ε.Ε., η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,8% και στο 2,8% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εμφανίστηκε στη Ρουμανία (15,6%), στην Εσθονία (8,9%) και στην Πολωνία (7,5%).

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους από της προηγούμενης μέρας, και κατάφεραν στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας να οδηγήσουν τους βασικούς δείκτες της αγοράς ακόμα ψηλότερα αποφασιστικά. Αλλά στα πρώτα 70 λεπτά των συναλλαγών αναζητήθηκε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης γύρω από τα επίπεδα του κλεισίματος της Τετάρτης. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου το πρόσημο της μεταβολής των ΓΔ και 25άρη άλλαζε ως τις 11:50 κατόπιν οι αγοραστές επέβαλλαν υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και οι πωλητές άρχισαν να ανεβάζουν σταθερά το τίμημα που απαιτούσαν για να δώσουν μετοχές. Δηλαδή οι τιμές τους συνέχισαν ως το τέλος χωρίς εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής. Από τις 14:20 δε ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης η πορεία τους είχε σταθερή ανοδική κλίση που προϊδέαζε για άνοδο ακόμα και στις δημοπρασίες. Κάτι που συνέβη τελικά.

Τα υψηλά ημέρας κατακτήθηκαν μετά το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης  και η εγγραφή του μέγιστου έγινε στις 551,42 από 542,72 μονάδες την Τετάρτη και του 25άρη στις 150,68 που ήταν και τιμή κλεισίματος. Το ελάχιστο των δεικτών  ήταν κοντά στην τιμή ανοίγματός χωρίς ανοδικό χάσμα. Ήταν οι 531,20 μονάδες για τον ΓΔ και οι 144,43 για τον 25άρη και εμφανίστηκαν στην κορύφωση των πιέσεων που έγινε στις 11:02. Ουσιαστικά μετά από αυτό οι τιμές κάθε μια ώρα ήταν ψηλότερα, αλλά με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών που δυνάμωσαν από την ώρα που εγκαταστάθηκε η άνοδος με χαρακτηριστικά μονιμότητας.   

Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (3 από 2) έναντι των ανοδικών (22 από 22) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόλις 7 είχαν πτώση  και 3 ήταν αμετάβλητες. Στα 64,375 από 98,076 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 33,49 από 47,6 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,22%, ο CAC είχε μεταβολή -0,32%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,30%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα καθοδική τάση που στη συνέχεια επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,29% και -0,34%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +2,91% και έφθασε στις 551,36 από 535,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 150,68 από 146,28 με μεταβολή +3,01%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα πάνω κατά 2 μονάδες του ΓΔ και κατά 0,8 του 25άρη που έκλεισαν πολύ κοντά ή πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Τραπεζών +6,24% από +9,93%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +6,17% από -0,49%, Εμπορίου +6,17% από +0,86%, Κατασκευές Υλικά +5,88% από +5,44%, Κοινής Ωφέλειας +3,32% από +2,04%, ο 25άρης +3,01% από +3,56%, ο ΓΔ +2,91% από +3,02%, ο FTSEM +2,70% από +2,97%, Βιομηχανικών Προϊόντων +2,48% από +1,67%, Πρώτων Υλών +2,08% από +2,65%, Τεχνολογίας +2,04% από +1,75%, Τροφίμων Ποτών +1,88% από -1,74%, Ακίνητης Περιουσίας +1,72% από +1,82%, Πετρελαίου Αερίου  +0,92% από +0,56%, Υγείας +0,87% από +3,63%, Χημικών +0,74% από -2,86%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  +0,23% από +0,88% και Ταξίδια Αναψυχή +0,02% από +3,21%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών -1,91% από +0,90%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ασφαλειών 0,00% από 0,00% και Μέσων Ενημέρωσης.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,375 από 98,076 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,342 από 16,829 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,000 από 79,027 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,311 από 1,301 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,065 από 40,154  δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 100,027 από 180,318 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 75 από 72 των καθοδικών σε 34 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 24.

Τεχνική ανάλυση

Πάλι οι traders των παραγώγων έδωσαν προπορεία στον υποκείμενο δείκτη κατά μια μονάδα. Οι θεσμικοί έδωσαν χθες στον 25άρη πορεία σαν πλάγια τεθλασμένη πάνω και κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης, για 70 λεπτά. Μετά, ο δείκτης απέκτησε σταθερή ανοδική κλίση ως το πέρας της συνόδου. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 11:02 και ήταν στις 144,43 μονάδες και το μέγιστο στις 150,68 σημειώθηκε στις δημοπρασίες. Ο FTSE25 έκλεισε πάνω στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,641 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 2560 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο μέρας στις 150,50 μονάδες και κατώτερο τις 144,50. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 149,25 μονάδες, με τον 25άρη στο +3,01% και κλείσιμο στις 150,68. Διακινήθηκαν επίσης 427 συμβόλαια για τη σειρά Απριλίου. Η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Μαρτίου ορίστηκε στις 149,75 μονάδες με 11.997 ανοικτές θέσεις, ενώ για την επόμενη σειρά ήταν οι 149,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2218 ΣΜΕ.

Στην πρόσφατη προϊστορία του, τα επίπεδα του κλεισίματος του 25άρη αντιστοιχούν στο τέλος Ιανουαρίου και συγκεκριμένα μια μέρα πριν το τέλος μιας ανοδικής αντίδρασης που κατέληξε στις 155,54 μονάδες. Ο δείκτης είχε ξεκινήσει μια αντίδραση μετά την εγγραφή του πυθμένα για τον Ιανουάριο στις 142,91 μονάδες, στις 21/01, με ελάχιστο μέρας τότε και ελάχιστο μήνα τις 140,99 μονάδες. Ακολούθησε μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων, ως την πρώτη σύνοδο του Φλεβάρη. Άρα στατιστικά για να συναντήσει ο δείκτης την οροφή  της αντίδρασης από τοπικό πυθμένα του Ιανουαρίου απομένει μια άνοδος 5 μονάδων. Δεν είναι απλό το στοίχημα που προκλήθηκε. Γιατί αν ξεπεραστούν τα επίπεδα της τοπικής κορυφής του Ιανουαρίου θα σημαίνει πως τα χαμηλά του Φλεβάρη είναι το σημείο καμπής στην πτώση που κρατά από το Δεκέμβριο του 2014.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα βαδίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας την στήριξη και των Διεθνών Αγορών που έχουν αντιδράσει από τα χαμηλά τους.

Με την διάσπαση, ανοδικά, της συσσώρευσης των 470 με 500 μονάδων, που διήρκεσε οκτώ συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης επιτάχυνε την άνοδο και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των Τραπεζών βαδίζει για να αναμετρηθεί με την επόμενη σοβαρή αντίσταση των 560 μονάδων.

Τι άλλαξε όμως και από την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό έχει επανέλθει η αγοραστική διάθεση στους επενδυτές;
Στα δύο βασικά ζητήματα που μας απασχολούν (Αξιολόγηση και Προσφυγικό) δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος και μάλιστα στο Προσφυγικό έχουν οξυνθεί τα προβλήματα.

Όμως η στιγμή που θα υπάρχουν εξελίξεις έχει πλησιάσει και οι πιο “ριψοκίνδυνοι” επενδυτές τοποθετούνται περιμένοντας την θετική έκβαση αυτών. Η αισιοδοξία τους ενισχύεται και από την διάθεση συμβιβασμού που φαίνεται να χαρακτηρίζει και την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο κρίσιμη για την πορεία της Αξιολόγησης και για την προσπάθεια επίλυσης του Προσφυγικού. Την Δευτέρα έχουμε την Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και Eurogroup με κύριο θέμα την Χώρα μας και υπάρχουν ελπίδες για απόφαση επιστροφής των Θεσμών που θα είναι η αφετηρία για την πρόοδο στην Αξιολόγηση.

Επίσης την επόμενη Πέμπτη έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ και την συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι και οι Αγορές περιμένουν νέα μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και από τα πιο επίσημα χείλη έχει ειπωθεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη καθυστέρηση και η παράταση αυτής της αβεβαιότητας θα κάνει ζημιά στην Οικονομία και θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος. Η επόμενη εβδομάδα θα αποκαταστήσει την ορατότητα στους επενδυτές.

Στις 9/3 ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς ενώ στις 10/3 η Εθνική και ο Τιτάνας. Στις 11/3 αναμένουμε την αξιολόγηση από τον Οίκο Fitch.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές φαινόταν σήμερα Παρασκευή 4/03 έτοιμες για να εμφανίσουν την ισχυρότερη εβδομάδα τους σε πέντε μήνες, καθώς οι διεθνείς επενδυτές επέστρεψαν στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μετά από μια σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και μια αναπήδηση του πετρελαίου και των βασικών εμπορευμάτων.

Η ανάκαμψη θα μπορούσε να συνεχιστεί, εάν η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο αργότερα μέσα στη μέρα εμφανίζει άνοδο στις θέσεις εργασίας, αλλά παραμένει αρκετά αδύναμη για να αποθαρρύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed στο άμεσο μέλλον.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,4% τοις εκατό στα υψηλότερα επίπεδα σε σχεδόν δύο μήνες. Αυτό τον έχει θέσει σε τροχιά για μια αύξηση 5,4% για την εβδομάδα, το ισχυρότερο εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο. Ο Nikkei της Ιαπωνίας εμφανίζει άνοδο +0,32% έτοιμος για μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 4,7%.

Οι Κινεζικές μετοχές επίσης, αν και δυστρόπησαν στην αρχή, κατάφεραν να κερδίσουν από την αισιοδοξία, με τον Shanghai Composite Index .SSEC πάνω +0,50%, ενώ ο CSI 300 της  Σένζεν ήταν επίσης πάνω. Οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Κίνας το Σάββατο, το οποίο θα χαρτογραφήσει τους οικονομικούς στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κόντρα στην αισιοδοξία, όμως, έφερε η έρευνα στον τομέα των υπηρεσιών των ΗΠΑ  που παρουσίασε ότι η απασχόληση στον τομέα μειώθηκε το Φεβρουάριο, για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Αλλά αυτό δεν ήταν απαραίτητα κακό για τις μετοχές των ΗΠΑ, δεδομένου ότι βοήθησε να μειωθούν οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και ώθησε το δολάριο χαμηλότερα.

Ο δείκτης δολαρίου DXY έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων νομισμάτων γλίστρησε 0,6% την Πέμπτη. Μετά από αυτές τις απώλειες σήμερα ήταν πάνω +0,1% στο 97,712 την Παρασκευή. Το ευρώ πήδηξε πάλι στα 1,0938 δολάρια από ένα χαμηλό μήνα των 1,08255 της Τετάρτης.

Η αδυναμία του δολαρίου βοήθησε στην ώθηση του χρυσού σε υψηλό 13 μηνών στα  1.268,30 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη. Το πολύτιμο μέταλλο ήταν τελευταία στα  1.259,50.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όμως αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να καθυστερήσει περαιτέρω η χώρα την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου του London School of Economics στο Λονδίνο, την Πέμπτη.

Δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις και αναγνώρισε ότι σημειώνεται «καλή πρόοδος» στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Ο Ράις δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «oι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».

Αυξημένες κατά 124 εκατ. ευρώ ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου τον Ιανουάριο του 2016 συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Η ανάγκη να περιοριστούν τα ταμειακά ελλείμματα λόγω της μή ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών με αποτελέσμα να φουσκώνουν και πάλι τα χρέη ειδικά των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Την εκτίμηση ότι για τα επόμενα 15-20 χρόνια «όλοι θα θυμούνται ότι η Ελλάδα πτώχευσε» κι άρα θα υπάρχει δυσκολία πρόσβασης της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, εξέφρασε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νικόλαος Βέττας. Υποστήριξε επίσης ότι διέξοδο μπορεί να αποτελέσει ο περιορισμός του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, κάτι που ο ίδιος δεν είναι σίγουρος «αν έχει γίνει πλήρως κατανοητό».

Να προσδιορίσει τον χρόνο επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αρνήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ερωτηθείς για την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «δεν έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος» τον τελευταίο μήνα, όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Με βάση τα όσα γνωρίζω μέχρι στιγμής είμαι αισιόδοξος, προχωρούμε, το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν το Εurogroup της 7ης Μαρτίου δεν το γνωρίζω, ανέφερε ο αξιωματούχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αυξημένα κατά 8,4% ήταν τα προ προβλέψεων αποτελέσματα της χρήσης 2015 για την Alpha Bank και ανήλθαν στα 1,149 δισ. ευρώ, λόγω της ανθεκτικότητας των λειτουργικών εσόδων και της περαιτέρω βελτίωσης της αποδοτικότητας. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 2,8% παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού. Καλύτερα του στόχου κινήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα που διαμορφώθηκαν στα 1,15 δισ.ευρώ ενώ ο δείκτης εξόδων/εσόδων βελτιώθηκε σε 50,1% έναντι 54,1% το προηγούμενο έτος.

Τη μη διανομή μερίσματος για το οικονομικό έτος 2015 αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Παράλληλα, το δ.σ. ενέκρινε το οικονομικό ημερολόγιο για το 2016, σύμφωνα με το οποίο η τακτική γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι προγραμματισμένα για τις 19 Μαΐου.

Στις 30 Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΟΠΑΠ Α.Ε. για το σύνολο του 2015. Στις 6 Απριλίου, θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης. Η συνεδρίαση της τακτικής γενικής συνέλευσης έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου.  

Τη συμμετοχή της Aegean στον δημόσιο διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών για την εκμετάλλευση 26 τακτικών αεροπορικών γραμμών προτίθεται να συμμετάσχει η ελληνική αεροπορική εταιρεία. Για τις συγκεκριμένες αερογραμμές έχει επιβληθεί υποχρέωση παροχής δημόσιας υπηρεσίας από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.

Την πώληση του 49,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Αθωνικής Τεχνικής Α.Ε. ανακοίνωσε η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ. Η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο αποεπένδυσης από μη κρίσιμα στοιχεία του ενεργητικού της εταιρείας. Το τίμημα ανήλθε στα 0,003 ευρώ ανά μετοχή (3.307.230 μετοχές).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013 υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υπηρεσιών PMI της Markit διαμορφώθηκε  στις 49,7 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 53,2 μονάδων τον Ιανουάριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών. Ας σημειωθεί ότι η πτώση του δείκτη κάτω των 50 μονάδων υποδηλώνει τη συρρίκνωση του κλάδου υπηρεσιών.

Κατά 2,2% υποχώρησε ο ρυθμός παραγωγικότητας των αμερικανικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας των ΗΠΑ, για το δ’ τρίμηνο του 2015. Ας σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του υπουργείου έκανε λόγο για μείωση κατά 3%. Ωστόσο, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου παραγωγή σε αγαθά και υπηρεσίες βελτίωσε τα συνολικά στοιχεία.

Κατά 6.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, στις ΗΠΑ, κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως τις 27 Φεβρουαρίου, οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 278.000, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 270.000. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε κατά 1.750, στις 260.250 αιτήσεις, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών  

Με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 25 ετών συρρικνώθηκε η οικονομία της Βραζιλίας, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των αναλυτών για τη λατινοαμερικανική χώρα. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2015, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 3,8% ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,67%. Στους επιμέρους δείκτες, ο βιομηχανικός κλάδος επιβραδύνθηκε κατά 6,2% και ο κλάδος των υπηρεσιών κατά 2,7%. Όσον αφορά το 2016, εκτιμάται ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,5%.

Αυξητικές τάσεις εμφάνισε τον Ιανουάριο το λιανικό εμπόριο στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το λιανικό εμπόριο στην Eυρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,4% έναντι του Δεκεμβρίου του 2015 και κατά 2% έναντι του Ιανουαρίου του 2015. Όσον αφορά την Ε.Ε., η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,8% και στο 2,8% αντίστοιχα. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εμφανίστηκε στη Ρουμανία (15,6%), στην Εσθονία (8,9%) και στην Πολωνία (7,5%).

Κατά 4% συρρικνώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Audi για το 2015, καθώς υποχώρησαν στα 4,2 δισ. ευρώ. H αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανήκει στον όμιλο της Volkswagen, εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων κατά 3,6% στα 1,8 εκατ. οχήματα. Όμως, το πρόσφατο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων ζημίωσε την Audi κατά 228 εκατ. ευρώ, επιδεινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο χειρότερος μήνα του τελευταίου έτους αποδείχθηκε ο Φεβρουάριος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για την ανάληψη νέας δράσης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της Markit υποχώρησε στις 53 μονάδες έναντι 53,6 μονάδων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015. «Η επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η χαλάρωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη χάνει το μομέντουμ των τελευταίων μηνών» σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής αναλυτής της Markit.