Skip to main content

Ταμεία: Πώς θα ρυθμιστούν χρέη 21,5 δισ.

Από την έντυπη έκδοση

Τρεις διαφορετικούς τρόπους, με «κούρεμα» των προσαυξήσεων των ασφαλιστικών οφειλών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο.

Ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης εκτιμά ότι με τις νέες ρυθμίσεις εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι θα πάρουν μεγάλη ανάσα χάρη στις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο.

Βασικοί άξονες της νέας ρύθμισης είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων έως και 100% για όσους πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προβλέπονται και μειώσεις των προσαυξήσεων από 50% έως και 70%, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει ο κάθε οφειλέτης.

Ενα πρόσθετο πλεονέκτημα της νέας ρύθμισης είναι ότι δεν θέτει κανένα απολύτως όριο οφειλής για να ενταχθεί κάποιος σε μία από τις ρυθμίσεις.

620.000 οι οφειλέτες

Με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνεται μέριμνα για την είσπραξη των σωρευμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική», το συνολικό ύψος των οφειλών στα δύο μεγαλύτερα ταμεία της χώρας, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 21,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 17,4 δισ. οφείλονται στο ΙΚΑ και τα 4,1 δισ. ευρώ οφείλονται στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα 15 δισ. ευρώ είναι το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής και τα υπόλοιπα 6,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό των προσαυξήσεων.

Βασική επιδίωξη των νέων ρυθμίσεων είναι η εκλογίκευση των δόσεων με ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής τους και αποτροπής του φαινομένου σταδιακής εξόδου από τις ρυθμίσεις που υπάγονται οι οφειλέτες. Με δήλωσή του στη «Ναυτεμπορική» ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης επισημαίνει ότι «σκοπός μας είναι να βγάλουμε τη θηλιά από τον λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους και να εισρεύσουν πρόσθετα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτήν τη ρύθμιση προσδοκούμε σε πρόσθετα έσοδα ύψους 1,46 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο για τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια».

Οι όροι της ρύθμισης

*  Υπαγωγή στη ρύθμιση όλων των οφειλετών ανεξαρτήτως ύψους οφειλής. Στον προηγούμενο νόμο 4305/14 οι 100 δόσεις παρέχονταν για ύψος οφειλής έως 15.000 ευρώ.

*  Ευνοϊκότερο επιτόκιο αποπληρωμής: παρέχεται μηδενικό επιτόκιο για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ, 3% ετησίως για οφειλές άνω των 5.001 ευρώ. Στην προηγούμενη ρύθμιση το επιτόκιο ήταν 4,56% για όλες τις οφειλές ανεξαρτήτως ύψους.

*  Τρεις τρόποι εξόφλησης των οφειλών:

α) Εφάπαξ εξόφληση των οφειλών με 100% μείωση των προσαυξήσεων.

β) Εξόφληση σε 50 δόσεις και μείωση 70% των προσαυξήσεων. Με τον προηγούμενο νόμο η μείωση των προσαυξήσεων ήταν 60% για τις 48 δόσεις.

γ) Οσοι επιλέξουν την εξόφληση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα έχουν μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων η μείωση ήταν 20% επί των προσαυξήσεων.

*  Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.

*  Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης έως και των πρόσφατων οφειλών (όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1/2/2015 έναντι της 1/10/2014 της ρύθμισης του νόμου 4305/2014).

*  Προϋποθέσεις υπαγωγής στην ρύθμιση:

α) Καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1/2/2015 και εφεξής.

β) Υποβολή αιτήματος υπαγωγής έως τις 30 Απριλίου 2015.

*  Ειδική πρόβλεψη για οφειλέτες ασφαλισμένους φυσικά πρόσωπα που είχαν μηδενικό εισόδημα κατά το έτος 2014. Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και διώξεων και δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση έως τις 31/3/2016.

*  Ειδική διάταξη για ρύθμιση οφειλών των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού με ευνοϊκότερους όρους (έως 150 δόσεις με μείωση επί των προσαυξήσεων κατά 50%) έπειτα από απόφαση του Δ.Σ. του ΙΚΑ.

Χρέη έως 5.000 ευρώ

Ο νέος τρόπος ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών εκτιμάται ότι θα βοηθήσει άμεσα περίπου 97.000 ασφαλισμένους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν ανεξόφλητες ασφαλιστικές οφειλές έως και 5.000 ευρώ. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι με την ένταξη και τήρηση των όρων της ρύθμισης παρέχεται στον ασφαλισμένο η δυνατότητα κατάταξης σε τέσσερις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, καθιστώντας δυνατή την καταβολή τόσο των τρεχουσών εισφορών όσο και της δόσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ηδη η σχετική ρύθμιση περιέχεται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, που κατατέθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ με ενεργό δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία την 31.12.2014 θα αντιμετωπιστούν, ως προς την παράταση του χρόνου παραμονής τους στις επιλεγείσες κατηγορίες, μαζικά από την ΗΔΙΚΑ. Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα (συν/να, νέα έντυπα αίτησης και πράξης κατάταξης). Σήμερα από τους 750.000 ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, οι 340.000 καθυστερούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισπράξεις του ταμείου από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών να μην υπερβαίνουν τα 110 με 120 εκατ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχα μηνιαία έξοδα για τις πληρωμές των συντάξεων πλησιάζουν τα 250 εκατ. ευρώ.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ