Την απόφαση της ΕΚΤ να άρει την επιβολή ορίων στη διακράτηση ελληνικών κρατικών ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες, χαιρέτισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ληφθεί στις 23 Μαρτίου του 2015, σε μία προσπάθεια θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εν μέσω της τεταμένης περιόδου του α’ εξαμήνου του 2015.
«Τότε, το 1ο εξάμηνο του 2015, η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές χρήματος είχε ήδη διακοπεί, οι τράπεζες βίωναν τη μεγαλύτερη ετήσια εκροή καταθέσεων από την αρχή της κρίσης και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είχε επιδεινωθεί δραματικά, ώστε να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA)» υπενθύμισε ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για «σκοτεινή περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Όσον αφορά τους λόγους, για τους οποίους η ΕΚΤ προέβη στην αναίρεση του μέτρου, επεσήμανε τα εξής:
«Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η εμπιστοσύνη επανήλθε στο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέσεις αυξάνονται, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αποκαταστάθηκε, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας αποπληρώθηκε. Ταυτόχρονα, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε αισθητά, άρθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο κόστος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έπεσε πρόσφατα, και πριν την ενίσχυση εξωγενών κινδύνων, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μάλιστα, η απόφαση αυτή αποτελεί ακόμα «ένα σημάδι για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».
«Η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο» κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.
Πλέον, οι ελληνικές τράπεζες είναι ελεύθερες να διακρατούν – δίχως όρια και περιορισμούς – ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
naftemporiki.gr