Η αγορά της Αθήνας έχει μπερδέψει τους πάντες. Όπως και αν την προσεγγίσουν, αυτή έχει τον τρόπο να κινείται διαφορετικά από την πορεία που προσδοκούν οι επενδυτές που χρησιμοποιούν την θεμελιώδη ανάλυση. Αλλά το ίδιο παθαίνουν και όσοι πιστεύουν απόλυτα στα μηνύματα της στατιστικής. Αφού ισχυρές αντιστάσεις μετατρέπονται σε βούτυρο που τρυπιέται εύκολα και πολλαπλά επιβεβαιωμένες στηρίξεις, γίνονται τέλμα στο οποίο κολλάνε οι τιμές των δεικτών. Ακόμα και οι αντιθετιστές, άλλως contrarians, δεν μπορούν να βρουν μετοχές για να κερδοσκοπήσουν «ασφαλώς». Αφού τη μια μέρα είναι σε επενδυτική απαξίωση οι Τράπεζες και αγοράζονται οι εταιρίες στα Ταξίδια – Αναψυχή και την επόμενη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Όποιος είχε υπόψη του τις εκθέσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων για την πολιτική του QE της ΕΚΤ, που θεωρείται σημαντική παρέμβαση στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, γνώριζε γιατί η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι εκτός προγράμματος. Γιατί είναι εντός προγραμμάτων στήριξης που έχουν συμφωνηθεί και συνοδεύονται από έλεγχο επί των απαιτούμενων στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι δυο χώρες έχουν αποτύχει στους ελέγχους που εκκρεμούν από τους θεσμούς που αναγνωρίζουν οι πιστωτές τους.
Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές βέβαια είχαν επιτρέψει τη δημιουργία προσδοκιών, πως θα ήταν δυνατό ο Μάριο Ντράγκι, σαν σουλτάνος του τραπεζικού συστήματος, να παρακάμψει τα πλαίσια λειτουργίας της ΕΚΤ. Για να δώσει μηνύματα πως θα συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ύψους 60 δις ευρώ ανά μήνα. Ο Ντράγκι υπογράμμισε διακριτικά πως με ρητορική, αλλά χωρίς εφαρμόσιμη πολιτική που να την αποδέχεται το Eurogroup, η Ελλάδα θα θεωρείται οικονομία σε ειδικό καθεστώς. Μετά από αυτό και οι πολιτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι είναι κρίσιμη η ποιότητα της πρότασης από την Ελλάδα στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Οι δανειστές και εταίροι απαιτούν εμμέσως να σταματήσουν οι γενικότητες και να αρχίσουν οι διαδικασίες για την ποσοτικοποίηση των προτάσεων δηλαδή να αρχίσει η διαπραγμάτευση.
Οι θεσμικοί λοιπόν ξέρουν πως αργά ή γρήγορα θα μάθουν, τη Δευτέρα, πόσο κοντά στα ευρωπαϊκά πλαίσια θα είναι η παρουσία και η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup. Το πιθανότερο είναι κατά τους αναλυτές πως θα αποτύχει και πάλι η προσπάθεια προσέγγισης των δυο πλευρών. Για σήμερα πιθανότερη είναι η στάση αναμονής ή μια άνοδος για να σχηματιστεί ένα μαξιλάρι για να απορροφήσουν οι τιμές των blue chip τις πιέσεις… μετά το Eurogroup.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με μικρά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διαφανεί έντονη κίνηση αντίδρασης μετά τη διήμερη πτώση. Οι επενδυτές αποτύπωσαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κυρίως στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,22% στις 18.135,72 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,32% στις 4.982,81 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,12% στις 2.101,04 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Pharmacyclics ενισχύθηκε κατά 10%, καθώς συμφωνήθηκε να την εξαγοράσει η AbbVie έναντι του ποσού των 21 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία δίνει στην φαρμακοβιομηχανία πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο των σκευασμάτων κατά του καρκίνου που διαθέτει η Pharmacyclics.
Επίσης, η Costco Wholesale σημείωσε κέρδη 2,7%, καθώς τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου χρήσης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 598 εκατ. δολαρίων, ή 1,35 δολ. ανά μετοχή, έναντι 463 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο πριν.
Στον αντίποδα, η McDonald’s υποχωρεί κατά 1,1%, μετά την υποβάθμισή της από τους αναλυτές σε “neutral” από “overweight,” μετά την κίνηση των τελευταίων ημερών η οποία της προσέδωσε κέρδη 12%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 320.000 – το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο – ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
ΕΥΡΩΠΗ
Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να υποδέχονται ιδιαιτέρως θετικά την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στις 9 Μαρτίου. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 60% στις 6.961 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1% στις 11.504 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται με κέρδη 0,95% στις 4.964 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 393,78 μονάδες, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2007.
Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι αγορές πέραν του χρονικού ορίζοντα που καθορίστηκε, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Στο ταμπλό, η Adidas ενισχύθηκε κατά 3,4%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2015 θα αυξηθούν το 2015 κατά 10%.
Η Schroders σημείωσε άνοδο 4,8%, καθώς τα κέρδη που αποκόμισαν οι επενδυτές από τις τοποθετήσεις στο fund έφτασαν τα 24,8 δισ. στερλίνες το 2014, από 7,9 δισ. στερλίνες το 2013.
Η Aviva κέρδισε 7,1%, μετά την ανακοίνωση ότι αυξάνει κατά 30% το μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους, καθώς τα κέρδη της αυξήθηκαν σημαντικά. Friends Life, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Aviva σημείωσε άνοδο 7,1%.
Επίσης, με κέρδη 2,4% σημείωσε η Carrefour, καθώς ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη του 2014 αυξήθηκαν κατά 6,7% στα 2,57 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν ελαφρώς στα 1,25 δισ. ευρώ, από 1,26 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης PMI των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 46,4 μονάδες το Φεβρουάριο, από 46,6 μονάδες τον Ιανουάριο του 2015. Ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το επίπεδο ανάπτυξης των 50 μονάδων για όγδοο συνεχόμενο μήνα.
ΧΑ
Με κέρδη κατάφερε να κλείσει χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, πετυχαίνοντας να διατηρήσει τις στηρίξεις των 850 μονάδων, μετά από μία συνεδρίαση όπου οι αντίρροπες δυνάμεις προκάλεσαν αρκετές φορές αλλαγή πρόσημου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,99% στις 857,54 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 858,19 μονάδες και η χαμηλότερη στις 838,93. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 20,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 55,05 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,39 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά έδειχνε ότι περίμενε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο αν και δεν συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα, επιβεβαιώθηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αγορά τους.
Είναι λοιπόν στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, το κατά πόσο θα τηρήσει τα κριτήρια αυτά, ώστε πιθανότατα μετά το καλοκαίρι, όταν και θα έχει ξεπεραστεί το εμπόδιο των ποσοστώσεων, τα ελληνικά ομόλογα θα συμμετάσχουν στη μεγάλη αυτή κίνηση της ΕΚΤ, η οποία θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. Μέχρι την ομιλία του Ντράγκι, το Χ.Α. έδειχνε να κινείται χωρίς κατεύθυνση, αλλά και χωρίς τζίρο, δείχνοντας ότι τα περισσότερα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, απέχοντας από το ταμπλό εωσότου υπάρξουν σαφή δείγματα των προοπτικών της οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου.
Άλλωστε, το χαρακτηριστικό της περιόδου δεν είναι άλλο από την έντονη μεταβλητότητα, καθώς η αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών που έρχονται από το μέτωπο του κυβερνητικού έργου δεν είναι πάντα η ευκολότερη διαδικασία. Ακόμα δυσκολότερο, μάλιστα, είναι να προσπαθήσει κανείς να εκτιμήσει τις δηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και αντίστοιχα να τοποθετηθεί.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 254,02 μονάδες, με τον τζίρο της στα 64,27 εκατ. ευρώ και στο 95,9% του συνολικού.
Οι 16 μετοχές του έκλεισαν θετικά, οκτώ με αρνητικό πρόσημο κα μία, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ χωρίς μεταβολή. Με 67 εκατ. ευρώ αξία των συναλλαγών, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,31% στις 713,76 μονάδες, ολοκληρώνοντας στα υψηλά της ημέρας, με αντίδραση από το -1,36% και με τζίρο 40,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης βρέθηκε από τις 929,48 πριν έξι συνεδριάσεις στις 671,40 μονάδες στο σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό.
Ανέκαμψε σήμερα η μετοχή της Eurobank η οποία έκλεισε στο +7,5%, μετά το σφυροκόπημα των τελευταίων ημερών, ενώ απορρόφησε προσφορές αξίας 18,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 27,5% του συνόλου. Είχε διακύμανση 11,67% και έκλεισε στα υψηλά της ημέρας στη τιμή των 0,1290 ευρώ. Στο μείον δόθηκαν 8,4 εκατ. τεμάχια από τα 150 εκατ. που τελικά πραγματοποίησε.
Πολύ καλά κινήθηκε και σήμερα η ΕΤΕ, με άνοδο 7,20% στη τιμή των 1,3400 ευρώ και με συναλλαγές αξίας 9,9 εκατ. ευρώ και 7,67 εκατ. τεμαχίων. Μόλις 294,6 χιλ. τεμάχια δόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ ο μέσος όρος της ήταν στα 1,2920 ευρώ.
Από το -3,15% στο +6,53% έκλεισε η Πειραιώς με 7 εκατ. ευρώ κι από το -2,35% στο +4,12% η ΑΛΦΑ με 13,6 εκατ. τεμάχια αξίας 4,7 εκατ. ευρώ.
Από τα υπόλοιπα χαρτιά του FTSE25, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚ +3,30% και Motor Oil ξεχώρισαν περισσότερο με άνοδο 3,70% έως 3,30% ενώ απογοήτευσαν οι ΕΥΔΑΠ (τέταρτη ημέρα χωρίς θετικό πρόσημο), Βιοχαλκο (διορθώνει ύστερα από της φρενήρη κούρσα).
Οριακή άνοδο 0,23% κατέγραψε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με την αξία των συναλλαγών του μόλις στις 915 χιλ. ευρώ εκ των οποίων τα 331 χιλ. αφορούσαν την Ιντραλοτ (μάλιστα η μετοχή της γύρισε από το -6,90% οριακά στο +0,57% στο κλείσιμο με μόλις 1000 τεμάχια στο θετικό έδαφος).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+6,31%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (-3,21%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 61 κινήθηκαν ανοδικά, 51 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Με τον 25άρη στις 254 μονάδες η αγορά δεν έχει ξεφύγει από την εικόνα που έχει μετά τη συνεδρίαση στις 24 Φεβρουαρίου. Ήτοι σεβασμός στην στήριξη στις 245 μονάδες χονδρικά και αναγνώριση της οροφής στις 280 αφού ενδιάμεσα θα εμφανιστούν οι 262 και οι 274.
Σήμερα
Το δολάριο βρέθηκε στην pole position (πρώτη θέση στη γραμμή εκκίνησης) στην Ασία, σήμερα Παρασκευή επειδή οι «ταύροι» ποντάρανε στο ότι η έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα αυξήσει την πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων εκεί, ακόμη θετικά επέδρασε η είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινά μια εκστρατεία αγοράς ομολόγων με ύψος μεγαλύτερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Η διάθεση για ισορροπία έναντι των κινδύνων κράτησε τους περισσότερους επενδυτές μετοχών επιφυλακτικούς με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας με ένα μικρό κέρδος του 0,2%. Ο δείκτης της Αυστραλίας υποχώρησε -0,4%, ενώ της Σαγκάης ενισχύθηκε κατά +0,2%. Η σημαντικότερη εξαίρεση ήταν ο Nikkei της Ιαπωνίας που κέρδισε 1% βαδίζοντας σε ένα νέο υψηλό 15ετών μόλις το γιέν υποχώρησε απέναντι στο δολάριο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν οι μισθοδοσίες στις ΗΠΑ να έχουν αυξηθεί 240.000 τον περασμένο μήνα και το ποσοστό των ανέργων να ανέλθει στο 5,6% από 5,7%.
Τα πρόσφατα νέα γύρω από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας ήταν μικτά, στην καλύτερη περίπτωση, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να υποβαθμίσουν σταθερά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο. Μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν όλα αυτά και να δώσει το λόγο στη Fed να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της σύσφιξης στην επόμενη συνεδρίαση επί της πολιτικής στις 17 και 18 τον Μάρτιο.
Μια αισιόδοξη έκθεση επί των νέων θέσεων εργασίας θα είναι τυπικά θετική για την Wall Street, αλλά ο κίνδυνος μιας πρώιμης αύξησης των βασικών της επιτοκίων μπορεί να περιπλέξει την αντίδραση της αγοράς.
Οι επενδυτές έπαιξαν ασφαλώς την Πέμπτη με τον Dow να καταλήγει με ένα οριακό 0,21%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 0,12% και ο Nasdaq +0,32%. Οι Ευρωπαϊκές αγορές δεν είχαν επιφυλάξεις και οι μετοχές έφθασαν στο ανώτατο τους επίπεδο για περισσότερα από επτά χρόνια, ωθούμενες από ενθαρρυντικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα όπως των σούπερ μάρκετ Carrefour.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε την Πέμπτη στο +0,8%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέπληξε λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα ήταν διατεθειμένη να αγοράσει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις έως και 20 μονάδες βάσης, προκαλώντας ένα μεγάλο ράλι σε ομόλογα της ζώνης του ευρώ.
Με τη διαφορά αποδόσεων να διευρύνεται υπέρ του δολαρίου, το ευρώ έσπασε κάτω από τα 1,1000 δολάρια για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2003, αλλά έκτοτε έχει πάρει κάτι πίσω και είναι στα 1,1026 δολάρια.
Ο δείκτης δολαρίου διαπραγματεύθηκε στα 96,332, έχοντας αναρριχηθεί ως το 96,593 υψηλό που δεν είχε φανεί από τον Σεπτέμβριο του 2003.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
O Σπύρος Παπαθανασίου της Solidus Sec
Το μαρτύριο της σταγόνας για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά και Οικονομία συνεχίζεται και η απαραίτητη ρευστότητα δείχνει να είναι είδος πολυτέλειας. Είναι σαν την ‘ταπεινή’ βενζίνη σε όχημα πολυτελείας. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανακοίνωσε χθες την έναρξη αγορών τίτλων συνολικού ύψους 60 δις ευρώ κάθε μήνα. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά όπου δρομολογείται ένα τέτοιας έκτασης πρόγραμμα χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο η Ελλάδα θα μείνει εκτός “ποσοτικής χαλάρωσης”, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2015, μέχρι η ΕΚΤ να θεωρήσει ότι το υπάρχον πρόγραμμα είναι επαρκής όρος για να κάνει και πάλι αποδεκτά τα Ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις χρηματοδότησης.
Επίσης, κομβικό θεωρείται το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας αναφορικά με το σχέδιο μερικής καταβολής δόσεων. Εκεί θα ζητηθεί αναλυτική κοστολόγηση των μέτρων. Σε περίπτωση αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις θα απειληθεί η Ελλάδα με ύφεση, τουλάχιστον.
Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση λειτουργεί κάτω από ασφυκτική πίεση ρευστότητας. Τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών και οι “δίκαιες” αποτιμήσεις αυτών, δεν διαδραματίζουν πλέον πρωτεύοντα ρόλο. Κάτω από αυτό το πρίσμα όλες οι επενδύσεις έχουν “παγώσει” περιμένοντας το αποτέλεσμα των συζητήσεων, ενώ το οικονομικό κλίμα δείχνει να επιδεινώνεται.
Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά είναι σε φάση αναμονής ειδήσεων – πληροφοριών. Άρα είναι ευαίσθητη στην ροή πληροφοριών που πολλές φορές είναι απλώς “θόρυβος” και επηρεάζεται από παντός τύπου δηλώσεων που χαρακτηρίζονται από διγλωσσία για να είναι αρεστές σε “εσωτερικά ακροατήρια”. Χρειάζονται να παρθούν, λοιπόν, σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και η Οικονομία και η Κεφαλαιαγορά να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους. Κοινός τόπος είναι ότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης πρέπει να εξαλειφθεί.
Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος είχε πει ο James Madison.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Σταμάτησε το ράλι του δολαρίου πριν από την ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας
Στην Ασία, το δολάριο έχασε μερικά από τα εβδομαδιαία κέρδη του έναντι των περισσότερων νομισμάτων του G10 και έναντι των Ασιατικών νομισμάτων. Στη σημερινή έκθεση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του γεωργικού τομέα, αναμένουμε μια ισχυρή αύξηση του αριθμού των νέων θέσεων πάνω από 250.000 και το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 5,6%. Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας ήταν υψηλότερες από ό, τι αναμενόταν κατά το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά ακόμη 2,5% κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους, σηματοδοτώντας μια συνεχιζόμενη βελτίωση των αγορών εργασίας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχει έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ποσοστό, το οποίο έχει τεθεί βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη (33%), το οποίο έχει ξεπεραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.
Στη προχθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup δεν τέθηκε θέμα απόρριψης ή έγκρισης του πακέτου των έξι διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτό επεσήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, απαντώντας σε ερώτηση αν στη χθεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκε και απορρίφθηκε, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στην Ελλάδα, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη χθεσινή συνεδρίαση δεν παρουσιάστηκε από την ελληνική πλευρά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και συνεπώς δεν θα μπορούσε να τεθεί θέμα απόρριψής του.
Στο 26,0% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2014, μειωμένο από το 27,3% του Δεκεμβρίου του 2013, αλλά σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 25,9% του Νοεμβρίου του 2014. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.233.404 άτομα, μειωμένοι κατά 76.053 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (-5,8%) και κατά 296 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 (μηδενική ποσοστιαία μεταβολή).
Τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση απειλούν να «πνίξουν» την ανταγωνιστικότητα της χώρας και να την βυθίσουν στα ελλείμματα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του στη γερμανική Handelsblatt, που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή ο Ρέγκλινγκ κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να συλλέξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ έκανε λόγο για «απρόσεκτες παρατηρήσεις» από κορυφαία στελέχη της νέας Κυβέρνησης.
Στην κερδοφορία επέστρεψε ο όμιλος Τιτάν το 2014, μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2014 ανήλθε σε €1.158 εκατ., αυξημένος κατά 2,7% σε σύγκριση με το 2013. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 2,6% στα €182 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και την πρόβλεψη για φόρους διαμορφώθηκαν στα €31 εκατ., έναντι ζημιών €36 εκατ. το προηγούμενο έτος.
Την απόφασή της να μην διανείμει μέρισμα για τη χρήση 2014 γνωστοποίησε η Attica Α.Ε. Συμμετοχών. Η εταιρεία θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για τη χρήση 2014 την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015, μετά το κλείσιμο του Χ.Α.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Στις 9 Μαρτίου θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τις αγορές κρατικών ομολόγων (QE), ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Ντράγκι, οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν με κριτήριο την πορεία του πληθωρισμού, με τον στόχο του δείκτη να παραμένει κάτω αλλά πλησίον του 2%. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι αγορές πέραν του χρονικού ορίζοντα που καθορίστηκε, εάν οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία στην αρχή του έτους, εκμηδενίζοντας σχεδόν την άνοδο του προηγούμενου μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Σε μηνιαία βάση, οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,9% τον Ιανουάριο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για μια πτώση μόλις 1%.
Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας θα προκηρύξει διαγωνισμό, ανοικτό για ευρωπαϊκές εταιρείες, για την κατασκευή τεσσάρων έως έξι νέων πολεμικών πλοίων αξίας 2,5 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να ανατεθεί η σχετική σύμβαση το 2017 και οι παραδόσεις να αρχίσουν το 2023.
Τα νέα πολεμικά πλοία, με πλήρωμα περίπου 100 μελών το καθένα, θα έχουν δυνατότητα ανάπτυξης σε διάφορα σενάρια και τη δυνατότητα να πλήττουν χερσαίους στόχους, αλλά και να παρέχουν υποστήριξη από αέρος σε άλλα πολεμικά πλοία σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων
Στις 320.000 – το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο – ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των αιτήσεων στις 310.000. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος του τελευταίου μήνα αυξήθηκε κατά 10.250 στις 304.750 νέες αιτήσεις.
Διόρθωσαν χθες αργό και χρυσός, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά πλήττει την ελκυστικότητα των μετάλλων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,4% στα 1.196,20 δολάρια η ουγγιά.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 1,5%, κλείνοντας στα 50,76 δολάρια.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ