Skip to main content

Goldman Sachs: Ενθαρρυντικά μηνύματα και επίμονες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Στα ενθαρρυντικά μηνύματα, που έλαβε κατά το ταξίδι στην Ελλάδα, για τον τραπεζικό κλάδο αναφέρεται σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Κάνει λόγο για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» πρόοδο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Επισημαίνει, ωστόσο, από τις συζητήσεις της με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, έγινε σαφής η ανάγκη για πρόσθετες μειώσεις κόστους, που θα έχουν ως στόχο να αμβλύνουν τις πιέσεις στα έσοδα και να περιορίσουν τους κινδύνους γύρω από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο. 

Τι αναμένει στα τεστ αντοχής 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου στους βασικούς κινδύνους για τα αποτελέσματα της δοκιμασίας περιλαμβάνεται η πολιτική πτυχή τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις, όπως η βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, ιδιαίτερα στο δυσμενές σενάριο, η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η λιγότερο στριφνή μεθοδολογία των τεστ. 

Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπεται να επωφεληθούν από την σταδιακή, εμπροσθοβαρή επίπτωση των νέων λογιστικών προτύπων IFRS9 (έως και 8-10 μονάδες βάσης της κάλυψης) στους μεταβατικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και από το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένο όριο κάτω από το οποίο κρίνεσαι «μεταξεταστέος». Παρόλα αυτά σύμφωνα με τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών στις συναντήσεις τους με τα στελέχη της Goldman, υπολογίζεται ότι θα μπορούσε ως σημείο αναφοράς να χρησιμοποιηθεί ένα όριο 5,5%-8%. 

Πρόοδος στην ποιότητα του ενεργητικού.

Οι συναντήσεις έδειξαν ότι η πολυναμενόμενη και απολύτως αναγκαία πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι γεγονός. αναφέρεται στην έκθεση. 

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι έπιασαν τους στόχους του SSM φέτος και θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν πρόοδο ως προς τους ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους για την εφετινή χρονιά.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται, καταγράφεται μικρότερη πρόοδος σε άλλες σημαντικές πρωοτοβουλίες, όπως είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι υποθέσεις πτώχευσης στα δικαστήρια.

Περιορισμένη ανάκαμψη στις λειτουργικές τάσεις 

Η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα θέλει χρόνο, παρά τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Από τις συζητήσεις προκύπτει πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν μεν σταθεροποίηση των όγκων, χάρη στην αυξημένη ζήτηση από τον επιχειρηματικό τομέα, αλλά και νέες, που αντισταθμίζονται μόνο εν μέρει από τη μείωση στα κόστη. Η ρευστότητα αναμένεται να βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα διατηρηθεί ένα σταθερό περιβάλλον στην αγορά. 

Σύμφωνα με την Goldman η ζήτηση πιστώσεων παραμένει αδύναμη και τα έσοδα υπό πίεση, ενώ οι περικοπές κόστους δεν έχουν τελειώσει. 

Η πειθαρχία μετά το μνημόνιο το κλειδί 

Αν και οι μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα βελτιώνονται, περισσότερο χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων κλαι όχι στις καταναλωτικές δαπάνες, η μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή, όπως τον προσδιόρισαν οι συνομιλητές της Goldman, είναι είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η «πειθαρχία» μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχουν ανησυχίες ότι με τη χώρα να οδεύει προς εκλογές το 2019 θα υπάρξει οπισθοχώρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 

naftemporiki.gr