Skip to main content

Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή οι νέες αντικειμενικές

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

«Ετοιμοπόλεμη» είναι πλέον και η τριμελής Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που είναι αρμόδια για να κάνει τον πρώτο έλεγχο των αντικειμενικών αξιών που θα προτείνουν οι 250 εκτιμητές, οι οποίοι έχουν διοριστεί για να εισηγηθούν τις νέες τιμές σε 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα. 

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι έργο της εν λόγω Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση (υπ’ αριθμ. 2/15199/0004/8.3.2018) του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, «είναι η εισήγηση των τιμών εκκίνησης, σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από την αρμόδια Επιτροπή της παρ. 1Α του άρθρου 41 του ν. 1249/1982, όπως ισχύει, καθώς και η εισήγηση των τιμών εκκίνησης σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 46 του ν. 4509/2017».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ανωτέρω Επιτροπή καλείται να διορθώσει τυχόν στρεβλώσεις από τις εισηγήσεις των εκτιμητών και αν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές, να προτείνει νέες αντικειμενικές αξίες. 

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, οι τιμές ζώνης που θα δώσουν οι εκτιμητές ακινήτων δεν είναι δεσμευτικές και θα συγκριθούν με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβίβασης Ακινήτων, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ενημερώσει τους θεσμούς ότι πάρα πολύ δύσκολα από τις 15 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται -εκτός απροόπτου- να παραδοθούν τα πορίσματα των εκτιμητών, μέχρι και το τέλος Μαρτίου οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας να έχουν οριστικοποιήσει τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Γι’ αυτό εξάλλου και έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο η ανακοίνωση των νέων τιμών να γίνει μετά το Πάσχα.

Επισημαίνεται ότι οι εκτιμητές έχουν ελάχιστα στοιχεία από συναλλαγές ειδικά στην επαρχία, ενώ καλούνται να προτείνουν αυξήσεις στις φτηνές περιοχές και σημαντικές μειώσεις στις ακριβές περιοχές, καθώς εκεί οι αντικειμενικές αξίες είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 2007. Στην περίπτωση φυσικά που υιοθετηθεί η εν λόγω προσέγγιση τότε είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές και σημαντικές ελαφρύνσεις στις «ακριβές» περιοχές και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Το σίγουρο είναι ότι με τις τιμές που θα προκύψουν και θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο εισπρακτικός στόχος του οποίου πάντως παραμένει για μια ακόμη χρονιά σταθερός στα 2,65 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί, όμως, ο ίδιος εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ, η όποια μείωση γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις «ακριβές» περιοχές θα πρέπει να αντισταθμιστεί: 

1. Από τις αυξήσεις που θα γίνουν σε «φθηνές περιοχές» και 

2. Από τις παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Οι αυξομειώσεις, βέβαια, στους συντελεστές, αλλά και στο αφορολόγητο, με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα είναι αποφάσεις που θα λάβει στο τελικό στάδιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.