H στροφή των επενδυτών είχε εδραιώσει την κυριαρχία του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος, με το αμερικανικό νόμισμα να καλπάζει έναντι των βασικών του ανταγωνιστών. Μόνο που το ράλι «σκόνταψε» πάνω στη FED, στην αιφνίδια μείωση επιτοκίων και τις προσδοκίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δίνουν τη δική τους μάχη εναντίον του κορωνοϊού. Για το δολάριο, αυτή η εβδομάδα ήταν η χειρότερη από το 2016, με απώλειες 2% για τον δείκτη.
Ο δείκτης δολαρίου έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που έχει εξασφαλίσει από τις αρχές του έτους, καθώς έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(FED) θα προχωρήσει και σε νέες μειώσεις επιτοκίων, ώστε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από τις αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Το ευρώ αναρριχήθηκε την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο, πάνω από το 1,13 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Την ίδια στιγμή, η ισοτιμία δολαρίου-γιέν υποχώρησε κάτω από το φράγμα των 105 γιέν, με το ιαπωνικό νόμισμα να έχει ανατιμηθεί σχεδόν 3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.
Η FED αιφνιδίασε την Τρίτη τις αγορές, ανακοινώνοντας μείωση του κόστους δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, στην πρώτη εκτός προγραμματισμένης συνεδρίασης κίνηση από την εποχή της πιστωτικής κρίσης. Οι traders αναμένουν δύο ακόμη κινήσεις τους επόμενους μήνες.
Τα επιτόκια στις ΗΠΑ -στο εύρος του 1% με 1,25%- κυμαίνονται σε επίπεδα υψηλότερα σε σύγκριση με τα επιτόκια σε άλλες χώρες, γι’ αυτό και οι νομισματικές αρχές σε Ευρώπη και Ιαπωνία εμφανίζονται διστακτικές στο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της FED. Οι αγορές χρήματος διακρίνουν αυξημένες πιθανότητες για μία μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 12ης Μαρτίου, διατηρώντας όμως το βασικό επιτόκιο στο μηδέν.
Οι αξιωματούχοι στις μεγάλες οικονομίες έχουν συζητήσει την προοπτική λήψης δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, μια εξέλιξη που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στα εθνικά τους νομίσματα, το ευρώ και το γιέν. Το γιέν, εξάλλου, αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα καταφύγια των επενδυτών σε περιόδους οικονομικής ή γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Τόσο το ιαπωνικό όσο και το ενιαίο νόμισμα επιδίδονται σε δυναμικό ράλι στις τελευταίες συνεδριάσεις, με κέρδη σχεδόν 3% για το ευρώ από τις αρχές Μαρτίου. Το ράλι του ευρώ τροφοδοτείται και από το γεγονός ότι οι επενδυτές, εν μέσω της τάσης αποφυγής ρίσκου, εγκαταλείπουν τα carry-trade στοιχήματα, μια στρατηγική που συνεπάγεται δανεισμό σε νόμισμα χαμηλών αποδόσεων και επένδυση σε νόμισμα υψηλότερου ρίσκου και αποδόσεων. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια της Ευρωζώνης είχαν καταστήσει το ευρώ δημοφιλές χρηματοδοτικό «όχημα» για τέτοιου είδους στρατηγικές, που πλέον όμως είναι λιγότερο δημοφιλείς εν μέσω συνθηκών έντονης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
«Προετοιμαστείτε για μεγαλύτερη αποδυνάμωση του δολαρίου», αναφέρει σε ανάλυση του Reuters ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων στη UBS Global Wealth Management. Η εταιρεία του συστήνει στους πελάτες να στοιχηματίσουν στη βρετανική στερλίνα έναντι του δολαρίου, με την πεποίθηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Ο δείκτης δολαρίου -που καταγράφει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι «καλαθιού» ξένων νομισμάτων- έχει απομακρυνθεί περίπου 2,5% από τα υψηλά έτους, αν και παραμένει ενισχυμένος 10% σε σύγκριση με τα χαμηλά που είχε αγγίξει στις αρχές του 2018.
Ο Στίβεν Ινές, στρατηγικός αναλυτής στην AxiCorp συστήνει στοιχήματα υπέρ του γιέν και του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς η FED θα μειώσει κι άλλο τα επιτόκια. Κάποιοι άλλοι όμως σημειώνουν ότι οι προσδοκίες πως η επιδημία του Covid-19 είναι λιγότερο επιζήμια για την αμερικανική οικονομία ίσως λειτουργήσει προς όφελος του δολαρίου.
Επιμέλεια: Αγγελική Κοτσοβού