Το ελληνικό ζήτημα και οι κινήσεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την συνεδρίασή της στη Λευκωσία.
Αύριο αναμένεται να ανακοινώσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λεπτομέρειες καθώς και την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για αγορά ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ με στόχο να «χτυπηθεί» ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη που θεωρείται αιτία της ύφεσης.
Την ώρα που συνεδρίαζαν οι επιτροπές του δ.σ. της ΕΚΤ στη Λευκωσία εργαζόμενοι συμμετείχαν σε συλλαλητήριο κατά της πολιτικής της λιτότητας. Το συλλαλητήριο οργάνωσαν 20 οργανώσεις της πλατφόρμας «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί» και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες. Το «παρών» του στο συλλαλητήριο έδωσε και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι διαδηλωτές ήταν «Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία μαζί ενάντια στην πλουτοκρατία». Στον χώρο του συλλαλητηρίου υπήρχαν μεγάλα πανό που έγραφαν: «Χορτάσαμε λιτότητα, διεκδικούμε αξιοπρέπεια»- «Save the people not only Profits and Banks»- «Οι φοιτητές αντιστέκονται στη λιτότητα. Διεκδικούν μόρφωση για όλους», ενώ μεταφέρθηκε φέρετρο με πλακάτ που έγραφαν «Δημόσιος πλούτος, Παιδεία, Πολιτισμός, Υγεία».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ και οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Συμμαχίας Πολιτών και ο γραμματέας των Οικολόγων δεν θα παραστούν στο επίσημο δείπνο, που θα δώσει απόψε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προς τιμήν του Μάριο Ντράγκι και των άλλων κεντρικών τραπεζιτών.
Στο μεταξύ δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Καθημερινή» της Κύπρου, η οποία έγινε από την εταιρεία «Symmetron Market Research» από τις 20-27 Φεβρουαρίου, εμπεριέχει πολλαπλά συμπεράσματα για το πώς αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία την οικονομική κρίση, ποιοι ευθύνονται και το πώς βλέπουν οι πολίτες το εργασιακό και οικονομικό τους μέλλον.
Σε ερώτηση αν τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί, να παραμείνει όπως είναι σήμερα ή να χειροτερέψει, ποσοστό 44% απάντησαν ότι θα χειροτερέψει, ενώ μόλις 10% απάντησε ότι θα βελτιωθεί. Αναφορικά με το αν μπορούν και πόσο εύκολα οι πολίτες να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και ανάγκες από τις απαντήσεις, προκύπτει ότι ποσοστό 70% δεν τα καταφέρνει, ενώ μόλις 5% δήλωσε ότι τα καταφέρνει με δυσκολία.
Πηγή: ΑΜΠΕ