Skip to main content

Kλίμα αισιοδοξίας μεταφέρουν οι τράπεζες

Από την έντυπη έκδοση

Της Αννας Δόγα
[email protected]

Τον προβληματισμό επενδυτών και αναλυτών αναφορικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, την πορεία της αξιολόγησης και την πολιτική σταθερότητα της χώρας θα επιχειρήσουν να καθησυχάσουν τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου και τα τραπεζικά συνέδρια ξένων οίκων που γίνονται τις επόμενες εβδομάδες στις επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα συζητηθούν οι επιδόσεις των τραπεζικών ομίλων, αλλά στο επίκεντρο των ερωτημάτων θα βρεθεί η γενική οικονομική κατάσταση.

Με αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, οι ανησυχίες των ξένων επενδυτών εντείνονται και εντοπίζονται στον κίνδυνο επανάληψης του 2015. Παρότι τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών περιέχουν θετικά στοιχεία, όπως η θωράκιση με υψηλές επισφάλειες έναντι οποιουδήποτε ρίσκου που μπορεί να προκύψει φέτος, το ενδιαφέρον τόσο στις τηλεδιασκέψεις που ακολουθούν τις ανακοινώσεις των τραπεζών όσο και στα τρία conference σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη που θα γίνουν εντός του Μαρτίου και θα είναι τραπεζοκεντρικά, είναι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Οι τραπεζίτες προσδοκούν κάποιες θετικές ενδείξεις τις επόμενες ημέρες, με τις οποίες θα επιχειρήσουν να «πείσουν» τους επενδυτές ότι η αξιολόγηση και οι εξελίξεις που συνδέονται με αυτήν -επαναφορά του waiver, συμμετοχή στο QE, εμπέδωση εμπιστοσύνης- δεν θα αργήσουν.

Οι αβεβαιότητες, όμως, που επιτείνονται από το προσφυγικό δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο, ενώ η μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις των τραπεζών δεν συμβάλλει στη βελτίωση του κλίματος.

Ηδη, οι απώλειες των επενδυτών από την ανακεφαλαιοποίηση, που έγινε σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, ως σήμερα είναι της τάξης του 38% για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το κόστος για την οικονομία κάθε μέρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα, μέσα σε συνθήκες διεθνούς αναταραχής, είναι εξαιρετικά μεγάλο, επισημαίνουν οι τραπεζίτες.

Οι εγχώριες τράπεζες από σήμερα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της χρήσης 2015, αρχής γενομένης από τη Eurobank. Ακολουθεί αύριο η Alpha Bank, στις 9 Μαρτίου η Τράπεζα Πειραιώς και στις 10 Μαρτίου η Εθνική.

Τηλεδιασκέψεις με αναλυτές συνοδεύουν τις ανακοινώσεις, ενώ επαφές με την επενδυτική κοινότητα θα γίνουν στο πλαίσιο του conference της JP Morgan την Παρασκευή στο Λονδίνο, στις 9 και 10 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη σε αντίστοιχη εκδήλωση της HSBC και στις 15 Μαρτίου στο Λονδίνο από τη Morgan Stanley.

Η ατζέντα

Τα καυτά θέματα στην ατζέντα των ερωτήσεων είναι η αξιολόγηση, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η πολιτική σταθερότητα, ενώ σε επιχειρηματικό επίπεδο το κρίσιμο ζήτημα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και δευτερευόντως η ρευστότητα.

Οι ερωτήσεις των εκπροσώπων από τα μεγάλα επενδυτικά funds επικεντρώνονται σταθερά, από τα τέλη του 2014, στην πολιτική κατάσταση και ενώ η υπογραφή της νέας συμφωνίας τον Αύγουστο του 2015 δημιούργησε προσδοκίες κανονικότητας, η επαναφορά της αβεβαιότητας, με την αξιολόγηση να εκκρεμεί, φέρνει τους τραπεζίτες στην ίδια θέση: να δικαιολογούνται για το πολιτικό θέμα.

Οι τραπεζίτες θα αναφερθούν στο στόρι της διαχείρισης των καθυστερήσεων, το οποίο έπεισε τους επενδυτές να μπουν στις δύο τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου.

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν τόσο στην εσωτερική οργάνωση των τραπεζών όσο και στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ αναγκαίες είναι οι βελτιώσεις για την επιτάχυνση της δημιουργίας αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Και σε αυτό το σημείο το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι καίριο για την ανακοπή των νέων καθυστερήσεων και την υλοποίηση αποτελεσματικών αναδιαρθρώσεων.

Υψηλές προβλέψεις

Στο τέταρτο τρίμηνο οι τράπεζες προχωρούν σε υψηλές προβλέψεις, οι οποίες πιέζουν μεν τα αποτελέσματα της χρήσης, αλλά δημιουργούν «μαξιλάρια» για να χρησιμοποιηθούν εν όψει των δυσκολιών του 2016, ενισχύοντας τον σχεδιασμό για επάνοδο σε κερδοφορία το 2016.

Εκτιμάται ότι οι συνολικές προβλέψεις του 2015 για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα διαμορφωθούν σε περίπου 12 δισ. ευρώ και στο τέταρτο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων από το AQR.

Εφόσον υλοποιηθούν οι εκτιμήσεις για βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος το 2016, η αποκλιμάκωση των επισφαλειών θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση των προβλέψεων που θα ληφθούν στο τρέχον έτος.