Skip to main content

Εμπορεύματα: Άνοδος του πετρελαίου με πτώση της παραγωγής στις ΗΠΑ

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg κινείται ανοδικά για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις εβδομάδες

  • Ο κλάδος ενέργειας δημοσιεύει αξιόλογα κέρδη παρά την αδυναμία των τιμών φυσικού αερίου
  • Η κίνηση της τιμής του χρυσού σηματοδοτεί μια πραγματική μεταβολή στις αποτιμήσεις του πολύτιμου μετάλλου

Ο κλάδος ενέργειας κατέγραψε την πρώτη εβδομάδα κερδοφορίας σε έναν μήνα, παρά την πτώση του φυσικού αερίου σε νέο χαμηλό 17 ετών. Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά, χάρη στην στήριξη από τη μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ και τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περιορισμό της παραγωγής τους.

Ο χρυσός παρουσίασε διακυμάνσεις, μετά από εβδομάδες έξαλλων αγορών, οι οποίες προκάλεσαν μεταβολή του επενδυτικού συναισθήματος. Οι φόβοι περί ύφεσης και τα χαμηλά (…χαμηλότερα) επιτόκια των κεντρικών τραπεζών δημιούργησαν μια-κάποια θετική δυναμική, η οποία προσέλκυσε έντονη εισροή κεφαλαίων στις συμμετοχές σε χρυσό με τη μορφή διαπραγματεύσιμων προϊόντων. Η αρνητική συσχέτιση με την πτώση των τιμών των μετοχών και του πετρελαίου παραμένει βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου παιχνιδιού, και οποιαδήποτε μεταβολή συναισθήματος ενδέχεται να κάμψει προσωρινά την ανοδική τάση και να εισαγάγει το πολύτιμο μέταλλο σε μια περίοδο ρευστοποιήσεων.

Τα υπόλοιπα μέταλλα δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του χρυσού, με το ασήμι να διαπραγματεύεται πλέον στη χαμηλότερη αναλογία από την ύφεση του 2009. Ο χαλκός εξακολουθεί να κινείται εντός εύρους, ωστόσο πέτυχε να επιδείξει πυγμή όταν κατάφερε να ξεπεράσει τη νέα πτώση των κινεζικών μετοχών.

Τα προαναφερθέντα κέρδη στον κλάδο ενέργειας, αλλά και στα μαλακά εμπορεύματα (soft commodities), οδήγησαν τον δείκτη εμπορευμάτων Bloomberg υψηλότερα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις εβδομάδες. Ο δείκτης κυμαίνεται πλέον στο +5% από το χαμηλό πολλών δεκαετιών που κατέγραψε τον Ιανουάριο.

Τα εμπορεύματα σημειώνουν εντυπωσιακές αποδόσεις χάρη στον συνδυασμό της φυσικής ζήτησης από τους καταναλωτές και την άυλη ζήτηση από τους επενδυτές. Η περαιτέρω βελτίωση εξαρτάται από την αμφισβητούμενη παγκόσμια οικονομική προοπτική. Όπως ήταν φυσικό, αυτή η παγκόσμια αδυναμία έχει επηρεάσει την Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και τους αποφασιστικούς παράγοντες για την πορεία βασικών εμπορευμάτων όπως η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα.

Συνολικά, ωστόσο, η σχετική ηρεμία που παρατηρείται μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη μιας υπό διαμόρφωση σταθερότητας, με τους περισσότερους από τους αρνητικούς παράγοντες, όπως τη μείωση της ζήτησης και την υπερπροσφορά, να έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Τα μαλακά εμπορεύματα κατέγραψαν άλμα, με τη ζάχαρη επικεφαλής των κερδών αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ζάχαρης αύξησε την εκτίμηση για το παγκόσμιο έλλειμμα για την περίοδο 2015-2016. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες εξαιτίας του φαινομένου EL Niño αποτελούν την κύρια αιτία για αυτή τη μεταβολή, καθώς επηρεάζουν αρνητικά τους καλλιεργητές από τη Βραζιλία έως την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν επίσης στην Αφρική, βοήθησαν το κακάο να καταγράψει το μεγαλύτερης διάρκειας ράλι των τελευταίων τριών μηνών, ενώ ο κίνδυνος ανόδου στον καφέ αυξάνεται εξαιτίας της ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής από τη Βραζιλία μέχρι το Βιετνάμ.

Ακριβώς όπως συνέβη το 2015, ο χρυσός κατέγραψε ιδιαίτερα σημαντικές αποδόσεις στις αρχές του έτους. Πέρυσι, το ελβετικό φράγκο και η εισαγωγή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενίσχυσε το κίτρινο μέταλλο.

Το ράλι που παρατηρείται μέχρι στιγμής φέτος εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το αν πρόκειται για άλλη μια βραχύβια εξέλιξη, με τον χρυσό να χάνει ξανά σύντομα τη λάμψη του. Κατά την άποψή μας, ωστόσο, οι τρέχουσες κινήσεις στην αγορά αποτελούν ένδειξη μιας ουσιώδους μεταβολής στο συναίσθημα απέναντι στα πολύτιμα μέταλλα και τη φερεγγυότητά τους ως εναλλακτική επένδυση.

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες είναι καθ’ όλα γνωστοί, με τη δραματική αλλαγή στην πρόβλεψη για τα αμερικανικά επιτόκια, καθώς και την έντονη πτώση του πετρελαίου και των παγκόσμιων μετοχών, να πυροδοτούν νέο κύμα ζήτησης για τον χρυσό. Πολλοί επενδυτές είχαν απώλειες κατά τα τελευταία στάδια του ράλι ως την τιμή των 1.920 USD/ουγγιά, τον Σεπτέμβριο του 2011, αλλά η μεταβολή που έχει σημειωθεί τις τελευταίες επτά εβδομάδες στις μελλοντικές εκτιμήσεις έχει πείσει τους τεχνικούς, αλλά και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να επιστρέψουν στο παιχνίδι.

Η ζήτηση για τον χρυσό ήταν αρκετά ισχυρή ώστε τις τελευταίες επτά εβδομάδες οι συμμετοχές να αυξηθούν σχεδόν κατά το ίδιο ποσό που είχε αποσυρθεί το 2015. Ο Φεβρουάριος μοιάζει να διαμορφώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση απόδοσης εδώ και επτά χρόνια. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ξεκίνησαν τη χρονιά με καθαρή θέση πώλησης ύψους ρεκόρ, ενώ η διαδικασία κάλυψης των θέσεων πώλησης και το εκ νέου χτίσιμο θέσεων αγοράς που ακολούθησε αποτέλεσαν επίσης σημαντικούς παράγοντες.

Την εβδομάδα που έκλεισε στις 16 Φεβρουαρίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν συγκεντρώσει ακαθάριστη θέση αγοράς μεγέθους 13,5 εκατ. ουγγιών, δηλαδή 15% χαμηλότερη από το υψηλό του περασμένου Οκτωβρίου και 30% χαμηλότερη από το υψηλό του Ιανουαρίου 2015.

Ο χρυσός έχει ξεκινήσει τον κύκλο ανάκαμψης, όμως δεδομένου ότι έφτασε σε επίπεδα που λίγοι φαντάζονταν ότι ήταν πιθανά τόσο σύντομα μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ σε εννέα χρόνια, είναι πιθανό να απαιτούνται κάποιες επιπλέον ρευστοποιήσεις και δοκιμές της στήριξης προτού το ράλι συνεχιστεί. Η βασική στήριξη παραμένει μεταξύ 1.190 USD/ουγγιά και 1.170 USD/ουγγιά, ενώ σε τιμές πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 1.263 USD/ουγγιά, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στο υψηλό του 2015, λίγο υψηλότερα από τα 1.300 USD/ουγγιά.

Το δολάριο, οι μετοχές και το πετρέλαιο (ειδικά μετά την επίδραση του τελευταίου στις παγκόσμιες μετοχές) εξακολουθούν να αποτελούν τους τρεις κύριους παράγοντες επιρροής για τον χρυσό τις επόμενες εβδομάδες. Οι επενδυτές σε Options προτιμούν τα δικαιώματα πώλησης (calls) έναντι των δικαιωμάτων αγοράς (puts) με τη μεγαλύτερη αναλογία από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο χρυσός κατευθυνόταν προς το υψηλό εκείνης της περιόδου. Ένα τόσο έντονο ανοδικό συναίσθημα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εν μία νυκτί, και με βάση αυτή την πεποίθηση προτιμάμε τις αγορές σε σύντομες πτώσεις αντί να αναζητάμε κάποια κορύφωση της τιμής στο άμεσο μέλλον.

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο με αφορμή την επιβράδυνση της παραγωγής στις ΗΠΑ

Το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να σταθεροποιείται – το Brent κινήθηκε ανοδικά καθώς η απουσία υπερβολικών πωλήσεων προκάλεσε την κάλυψη θέσεων πώλησης ενόψει της λήξης των Futures Απριλίου, σήμερα Δευτέρα. Το γεγονός αυτό συνέβαλε ώστε η έκπτωση μεταξύ των Futures Απριλίου και Μαΐου να μειωθεί κάτω από τα 0,30 $ και το αντίτιμο του Brent έναντι του WTI να αυξηθεί στα 2,5 $/βαρέλι, το μεγαλύτερο ποσό από τον Δεκέμβριο.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που προσδοκούν ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου συγκεντρώνουν την προσοχή τους ολοένα και περισσότερο στο αργό Brent, κάτι το οποίο οδήγησε στην αύξηση των καθαρών θέσεων αγοράς σε ύψος που πλησιάζει ρεκόρ, στις 285.000 συναλλαγές. Παράλληλα, το αργό WTI είναι αντιμέτωπο με τα υψηλότερα αποθέματα από το 1930 και την προοπτική περαιτέρω αύξησής τους για τον επόμενο έναν μήνα τουλάχιστον. Οι εξελίξεις αυτές έχουν καταστήσει το WTI το πλέον δημοφιλές συμβόλαιο προς πώληση.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων διατηρούν θέση αγοράς που πλησιάζει ρεκόρ στο Brent (διακεκομμένη μπλε γραμμή), ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των θέσεων αγοράς ύψους-ρεκόρ και της σχετικά μικρής θέσης πώλησης. Όσοι προσδοκούν πτώση επικεντρώνονται στο αργό πετρέλαιο WTI, όπου οι θέσεις πώλησης (κόκκινη γραμμή) πλησιάζει ύψη-ρεκόρ, αφήνοντας την καθαρή θέση αγοράς μόλις στις 97.000 συναλλαγές:

Η θετικότερη από το αναμενόμενο δημοσίευση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, την περασμένη Παρασκευή, συνέβαλε ώστε τα WTI και Brent να οδηγηθούν στα επίπεδα βασικής αντίστασης, στα 34,80 USD/βαρέλι και 36,75 USD/βαρέλι, αντίστοιχα. Μια διάσπαση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα επαναφέρει στο επίκεντρο την τιμή των 40 USD/βαρέλι.

Με το παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς να μην αναμένεται να εξαλειφθεί πριν από το 2017, σε αυτό το στάδιο τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία δεν στηρίζουν την προοπτική για κάποιο σημαντικό ράλι. Ωστόσο, με την τεράστια έμφαση που συγκεντρώνει το πετρέλαιο, τόσο στο άκρο της πώλησης όσο και της αγοράς, οποιαδήποτε διάσπαση του τρέχοντος εύρους θα προκαλέσει αντίδραση και ενδεχόμενη υπέρβασή του.

Η διάσπαση πάνω από τα 36,75 USD που σημειώθηκε την Παρασκευή στο αργό πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να σηματοδοτεί μια κίνηση προς τα 40 USD:

— επιμέλεια από τον Michael McKenna