Skip to main content

Θετικό σήμα Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Δύο καίριοι παράγοντες, η χαλάρωση των capital controls και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, δημιουργούν θετικό περιβάλλον για για το αξιόχρεο (credit positive) των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s. Yπογραμμίζει πάντως ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

«Οι βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επέτρεψαν τη χαλάρωση των capital controls και πιθανόν θα ενισχύσουν την προς το παρόν αδύναμη εμπιστοσύνη στις τράπεζες, βοηθώντας έτσι στην προσέλκυση περισσότερων καταθέσεων, γεγονός που είναι θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση του κλάδου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κλάδος και βλέπει σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. 

Οι καταθέσεις και ο ELA 

Μία αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες, όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος, να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), η οποία ανερχόταν σε 21,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 με ένα κόστος περίπου 1,5%. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ανερχόταν σε 0,29%, αυτό σημαίνει ότι το κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις τράπεζες θα μειωθεί τουλάχιστον 120 μονάδες βάσης.  «Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βοηθήσει το καθαρό περιθώριο επιτοκίου και την κερδοφορία των τραπεζών, κάτι που με τη σειρά τους θα ενισχύσει την πιστωτική τους ισχύ» εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου. 

Τα κόκκινα δάνεια 

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει βήματα προς την καλύτερη διαχείριση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, αλλά επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια σε αυτό το μέτωπο. Υπολογίζει δε ότι το ποσοστό τους επί του συνόλου των δανείων θα μειωθεί κοντά στο 37%  έως το Δεκέμβριο του 2019, όπως προβλέπει και ο επίσημος στόχος.