Skip to main content

Η Ελλάδα ουραγός στην περιφερειακή ανταγωνιστικότητα

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Η Ελλάδα είναι ουραγός, στην Ε.Ε., στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειών, με την κατάσταση να επιδεινώνεται το 2016 σε σχέση με το 2013, προφανώς εξαιτίας της κρίσης.

Καλύτερη ελληνική περιφέρεια σε επιδόσεις η Αττική και χειρότερη η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες μεταξύ των 10 με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την τρίτη έκδοση του Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας (RCI) για 263 περιφέρειες της Ε.Ε., που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν.

Η περιφερειακή ανταγωνιστικότητα είναι η ικανότητα της περιφέρειας να προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους ένα ελκυστικό και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα αποτελέσματα του 2016 είναι ευθυγραμμισμένα με τα αποτελέσματα του 2013. Για άλλη μια φορά παρατηρείται ένα πολυκεντρικό μοντέλο στο οποίο οι ισχυρές πρωτεύουσες και οι μητροπολιτικές περιοχές αποτελούν τους κύριους μοχλούς της ανταγωνιστικότητας.

Παρατηρούνται υψηλά επίπεδα διακυμάνσεων εντός της κάθε χώρας σε πολλές περιπτώσεις που οφείλονται στη σαφή υπεροχή της περιφέρειας της πρωτεύουσας έναντι των άλλων περιφερειών της χώρας.

Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, που δημοσιεύτηκαν το 2010 και το 2013, η Μάλτα και πολλές περιφέρειες στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, ενώ οι επιδόσεις επιδεινώθηκαν στην Κύπρο και σε περιφέρειες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και πιο πρόσφατα στην Ολλανδία.

Στις περιφέρειες της Ανατολικής Ευρώπης η ανταγωνιστικότητα παρέμεινε γενικά σταθερή. Ο RCI, ο οποίος ξεκίνησε το 2010 και δημοσιεύεται ανά τριετία, επιτρέπει στις περιφέρειες να παρακολουθούν και να αξιολογούν την ανάπτυξή τους μέσα στον χρόνο και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.

Ο RCI αποτελείται από 11 πυλώνες που περιγράφουν τις διαφορετικές πτυχές της ανταγωνιστικότητας. Μέσω αυτών των πυλώνων αξιολογούνται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας περιφέρειας.

Η βασική ομάδα που καθορίζει τον δείκτη αναλύει τη λειτουργία 5 πυλώνων:

1) θεσμοί,

2) μακροοικονομική σταθερότητα,

3) υποδομές,

4) υγεία και

5) πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Εργαλείο χάραξης πολιτικής

«Ο παρών δείκτης αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την καλύτερη χάραξη πολιτικής, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή για την υποστήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την τόνωση των ικανοτήτων καινοτομίας των περιφερειών της Ε.Ε. μέσω των επενδύσεων της πολιτικής συνοχής», δήλωσε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου (φωτογραφία).

Σύμφωνα με την επίτροπο, δεδομένου ότι κάθε περιοχή είναι μοναδική, η Κομισιόν παρέχει εξατομικευμένη στήριξη για να τις ενισχύσει και να τις βοηθήσει να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία και τα πλεονεκτήματά τους, ιδίως μέσω των περιφερειακών στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης.

Οι χειρότερες επιδόσεις

Αναφορικά με τις ελληνικές περιφέρειες, από τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν προκύπτει ότι τέσσερις, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ιουνίου, συγκαταλέγονται μεταξύ των 10 περιφερειών της Ε.Ε. με τις χειρότερες επιδόσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, η κατάταξη των ελληνικών περιφερειών σε σχέση με τον Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι η εξής:

* Αττική: Με βάση την κλίμακα 0-100 από πλευράς επιδόσεων η περιφέρεια της Αττικής συγκεντρώνει 34,4 μονάδες και κατατάσσεται στην 193η θέση μεταξύ 263 περιφερειών, ενώ είναι μακράν η ελληνική περιφέρεια με τον καλύτερο Δείκτη Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας (RCI). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ (ενιαίος τρόπος υπολογισμού του βιοτικού επιπέδου) φτάνει τις 99 μονάδες με μέσο όρο στην Ε.Ε.:100, ενώ η εν λόγω περιφέρεια κατατάσσεται σε σχέση με τον συγκεκριμένο δείκτη στην 101η θέση επί 263 περιφερειών.

* Κεντρική Μακεδονία: Ο βασικός RCI ανέρχεται σε 11,7 μονάδες, που κατατάσσουν την περιφέρεια στην 242η θέση στην Ε.Ε. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ήταν 57 μονάδες και στη γενική βαθμολογία η περιφέρεια αυτή ήταν 233η επί συνόλου 263.

* Νότιο Αιγαίο: Ο βασικός RCI ανέρχεται σε 9 μονάδες και η περιφέρεια κατατάσσεται στην 244η θέση επί συνόλου 263 ευρωπαϊκών περιφερειών. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ήταν 79 μονάδες και η θέση στη γενική κατάταξη 173η επί 263.

* Θεσσαλία: Ο βασικός RCI ήταν 7,8 μονάδες και η περιφέρεια κατατάχθηκε στην 247η θέση επί συνόλου 263. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ στις 55 μονάδες και η κατάταξη της περιφέρειας στην 237η θέση.

* Ήπειρος: Ο RCI ήταν 7,6 μονάδες, ενώ η περιφέρεια κατατάσσεται στην 248η θέση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ήταν 51 μονάδες και η γενική κατάταξη 242η επί συνόλου 263.

* Βόρειο Αιγαίο: Ο βασικός RCI του 2016 ανέρχεται σε 7,4 μονάδες και η περιφέρεια κατατάσσεται στην 249η θέση επί συνόλου 263 περιφερειών. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ φτάνει τις 57 μονάδες και η περιφέρεια κατατάσσεται στην 230ή θέση.

* Κρήτη: Ο βασικός RCI ανέρχεται σε 6,6 μονάδες και η περιφέρεια κατατάσσεται στην 250ή θέση επί συνόλου 263. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ανέρχεται σε 62 μονάδες και η θέση της Κρήτης στη γενική κατάταξη είναι η 223η επί συνόλου 263.

* Δυτική Μακεδονία: Ο βασικός RCI ήταν 6,2 μονάδες και η κατάταξη της περιφέρειας στην 252η θέση. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ στις 69 μονάδες και στην 203η θέση.

* Νησιά Ιονίου: Ο βασικός RCI ήταν 4,9 μονάδες και η κατάταξη της περιφέρειας στην 256η θέση επί συνόλου 263. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ στις 66 μονάδες και η κατάταξη στη 212η θέση.

* Στερεά Ελλάδα: Ο βασικός RCI ήταν 1,8 μονάδα και η περιφέρεια κατατάσσεται στην 258η θέση επί συνόλου 263. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ ήταν 65 μονάδες και η κατάταξη της περιφέρειας στη 213η θέση.

* Πελοπόννησος: Ο βασικός RCI ήταν 2 μονάδες και η περιφέρεια στην 258η θέση επί συνόλου 263.Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ στις 59 μονάδες και η κατάταξη 227η επί συνόλου 263.

* Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ο βασικός RCI μόλις 0,2 μονάδα και η θέση στην κατάταξη 261η επί συνόλου 263 περιφερειών στην Ε.Ε. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ 51 μονάδες και η θέση στην κατάταξη 243η.