Το κλίμα διεθνώς μεικτό με εμφανή μετά από μέρες τα θετικά μηνύματα σήμερα
- Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε σήμερα το πρωί -0,1% στις 113,8 μονάδες, αφού νωρίτερα άγγιξε το 114,58, το ισχυρότερο επίπεδο έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων από τον Μάιο του 2002.
- Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,3% στα 0,9634 δολάρια, αφού έφτασε στο χαμηλό 20 ετών πριν από μια ημέρα.
- Η στερλίνα, η οποία κατέρρευσε στο ρεκόρ χαμηλού των $1,0327 τη Δευτέρα, ανέκαμψε στα $1,0742.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,7%. Ο Ιαπωνικός Nikkei και η αγορά μετοχών στην Αυστραλία σημείωσαν άνοδο της τάξης του + 0,7%.
- Μια σοβαρή πληροφορία ήρθε από τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ για τον ΙΟΥΛΙΟ του 2022. Συνεχίστηκαν οι εκροές αν και μικρότερο βηματισμό από αυτόν του Ιουνίου. Η ισχυροποίηση του δολαρίου ήταν τότε στην πρώτη της φάση και αν υπολογιστεί το που βρίσκεται τώρα έναντι του ευρώ τεκμαίρονται εκροές ακόμα και τον Σεπτέμβριο.
- Μια σοβαρή εξέλιξη αφορά στο ότι ο S&P500 με χαμηλό τελευταίων 12 μηνών από τις 17 Ιουνίου στις 3636,87 βρέθηκε χθες στις 3644,76 αλλά ορίστηκε χθες κλείσιμο κατώτερο των3666,77 στις 3655,04 μονάδες. Εκτιμούμε ότι μια υποχώρηση κάτω από το χαμηλό του Ιουνίου αν διατηρηθεί σήμερα αύριο θα ανατρέψει την ψυχραιμία των διαχειριστών. Καθώς για την ώρα μείωναν τις αποτιμήσεις με βάση όσα τους δίνουν τα στατιστικά μοντέλα τους ως δίκαιη αποτίμηση σε περιβάλλον επιτοκίων της τάξης του 4,5%. Μια αντίδραση λόγω τεχνικών κινήτρων δεν αποκλείεται αλλά την τάση θα καθορίσουν οι κινήσεις μετά το τέλος αυτής της βδομάδας και του τριμήνου.
- Σε βάθος χρόνου η αβεβαιότητα προκαλεί την αναστάτωση στην αγορά και επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Καταγράφεται ήδη μια μικρή επιβράδυνση όσον αφορά την παγκόσμια ανάκαμψη. Και η συνεχής σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών θα φέρει φυσικά περισσότερο πόνο όσον αφορά την εγχώρια οικονομική ανάκαμψη οπουδήποτε.
- Το Ινστιτούτο Ifo στη Γερμανία, ανέφερε ότι ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 84,3 μονάδες, μετά από μια αναθεωρημένη ένδειξη 88,6 μονάδων τον Αύγουστο. Δημοσκόπηση του Reuters, είχε δείξει ότι η μέτρηση του Σεπτεμβρίου θα ήταν 87,0 συνεπώς τα δεδομένα ήταν χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αγοραίων.
- Στην τελευταία του ενδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, ο ΟΟΣΑ αποφάσισε να μειώσει τις προβλέψεις του για την αύξηση του Παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2023 στο 2,2% από το προηγούμενο 2,8%. Οι προβλέψεις ανάπτυξης για φέτος ανέρχονται στο 3%.
Στην Αθήνα εκτονώθηκαν οι πιέσεις στις Τράπεζες
Η δημιουργία εντυπώσεων στο ξεκίνημα των συναλλαγών είναι κατάσταση που έχει εξηγηθεί αρκετά από αυτή τη στήλη. Είναι δε σχεδόν ταυτόσημη η πορεία του μέσου όρου της Αθήνας στις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις. Εγγραφή της κορυφής στο πρώτο ημίωρο άντε στην πρώτη ώρα και μετά ξεσπούν πιέσεις που αντικαθιστούν τα κέρδη με απώλειες.
Μόλις βρεθεί πυθμένας στο μέσο της διαπραγμάτευσης ξεκινά μια πλάγια κίνηση που χθες για παράδειγμα ξεκίνησε από τις 12:45 και στις 15:45 που ο τζίρος έπιασε τα 31 εκατ. ευρώ. Περιοριζόταν ανάμεσα στις 785 μονάδες με ανώτερο τις 788,8. Στις 16:00 όταν ο τζίρος έπιασε τα 33 εκατ. ευρώ η μεταβολή του ΓΔ που στο κατώτερο έπιασε το -1,78% είχε περιοριστεί στο -1%, με τιμές κοντά στις 790 μονάδες.
Δηλαδή η “παραδοσιακή”συσσώρευση κοντά στο κατώτερο έσπασε ανοδικά. Απόμενε η παρέμβαση των θεσμικών του δολαρίου για να ολοκληρωθεί μια ακόμα συνεδρίαση με σχεδιασμό που ως τότε έγινε με καρμπόν όσων εφάρμοσαν στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Σήμερα η εικόνα μπορεί να αλλάξει αλλά το να κρατήσουν το ρόλο του παρατηρητή οι ιδιώτες επενδυτές προστατεύει καθώς οι πρώτες αντιδράσεις των επαγγελματιών σε γεγονότα όπως οι ιταλικές εκλογές και ο προϋπολογισμός της Μ Βρετανίας που θα φέρει αντίδρασης της Κεντρικής της Τράπεζας δεν είναι ο καλύτερος οδηγός.
Χθες για αρκετή ώρα οι δείκτες στην ευρωζώνη εμφάνιζαν εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής τους και ειδοποιούσαν πως η ως τώρα διόρθωση από τις κορυφές του Αυγούστου είναι αρκετή. Για την ώρα εδώ αυτό που η στήλη διέκρινε ως θετικό στο ταμπλό ήταν η σταθερότητα στο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ΕΕΕ ΔΕΗ ΒΙΟ ΕΛΧΑ κάτι που λειτουργεί υπέρ της εικόνας του ΧΑ, η οποία περιγράφει για αρκετούς μια απαξίωση.
Στο φινάλε στα ανοδικά blue chip προσετέθησαν ΕΤΕ ΛΑΜΔΑ ΑΡΑΙΓ ΠΕΙΡ και το κλείσιμο έγινε στις 792,73 μονάδες, από τις 794,25 που το άφησαν στις 17:00, με 9 εκατ. ευρώ επιπλέον στον τζίρο των 43,6 εκατ. Εκτός από τη σύσφιξη στη ρευστότητα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς για τους ξένους θεσμικούς υπάρχει και η στατιστική προϊστορία, που γνωρίζοντας τις “εντολές” της, επιλέγουν κινήσεις που δεν αποφέρουν σαφή μηνύματα. ΟΙ 795 ήταν επίπεδο τεχνικά αξιοσημείωτο και ενώ ήταν εύκολο να προκύψει το έκαναν δύσκολο οι εντολές τους στις δημοπρασίες.
Με τα διεθνή σε rebound απελπισίας προ του φινάλε που αποκάλυψε την επικράτηση τις τάσης για συνέχεια στις ρευστοποιήσεις στην ίδια μέρα, οι επαγγελματίες επενδυτές Αθήνα δεν καταπιάστηκαν με ξεγελάσματα των αδυνάτων. Ωστόσο στα σχόλια των εγχώριων αναλυτών διακρίναμε το αυξημένο βάρος που έδωσαν στα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ιταλία, που τελικά δεν φάνηκε να το αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο οι θεσμικοί στο Μιλάνο. Ο ΜΙΒ ήταν ο μόνος δείκτης με κέρδη άνω του +1,5% στο μέσο των συνεδριάσεων και με άνοδο +0,67% έμεινε όταν οι απώλειες στη Wall Street προκάλεσαν αρνητικές μεταβολές γενικευμένα.
Στις εκτιμήσεις της Eurobank Equities τονίστηκε: “Το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανησυχιών για Παγκόσμια ύφεση, επηρεάζουν τα ευαίσθητα Περιουσιακά Στοιχεία με ρίσκο”. “ Στο ίδιο πρίσμα η παρατήρηση της Euroxx Sec. : “Περιμένουμε αυξημένη μεταβλητότητα, καθώς οι Αγορές θα προσπαθήσουν να αφομοιώσουν το αποτέλεσμα των Ιταλικών εκλογών”. Τελικά υπήρξε αυξημένη νευρικότητα που δεν είχε σχέση με την ιταλική κατάσταση αλλά με την πίεση που ασκεί παντού η συνεχής ισχυροποίηση του δολαρίου.
Από την Leon Depolas Sec. από το πρωί υπογράμμισαν:: Σημαντική υποχώρηση τιμών είχαμε την Παρασκευή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Στις ΗΠΑ ο S&P 500 προσέγγισε τα χαμηλά της περιόδου, ενώ νέα χαμηλά είδαν οι περισσότεροι Ευρωπαϊκοί δείκτες. Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε το κάτω εύρος τιμών, ήτοι την περιοχή των 780-790 μονάδων. Η έλλειψη αγοραστών είναι ενδεχομένως αυτό που οδηγεί τις αποτιμήσεις νότια. Ο ΓΔΧΑ φυσικά δεν θα μείνει ανεπηρέαστος, αλλά δεν θα προχωρήσουμε σε ουσιαστική πτωτική αναθεώρηση των ορίων μας, τα οποία τοποθετούμε μεταξύ των 840-770 μονάδων για το επόμενο διάστημαΣημειώνουμε ότι πολλές αποτιμήσεις δεικτοβαρών εισηγμένων εμφανίζουν σταδιακά ελκυστικές αποτιμήσεις, υπό προϋποθέσεις, ωστόσο, που πιθανότατα να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν σε ανοδική τροχιά, την ώρα που συνεχίζεται η “αναστάτωση” στην αγορά συναλλάγματος με την βρετανική λίρα να βυθίζεται σε νέα χαμηλά σε σχέση με το δολάριο.
Ο Dow Jones υποχώρησε 1,11% ή 329,60 μονάδες στις 29.260,81, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,03% στις 3.655,04 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στις 10.802,92 μονάδες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Dow Jones πλέον βρίσκεται σε επίπεδα «bear market» καθώς υποχώρησε περισσότερο από 20% από τα πρόσφατα υψηλά και ο S&P 500 έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους, καθώς έκλεισε κάτω από τις 3.666 μονάδες (χαμηλό κλείσιμο έτους από τις 17 Ιουνίου).
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (-3,1%) και Boeing (-2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (+1,3%) και Apple (+0,5%).
Παράλληλα, «άλμα» σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 20 μονάδα βάσης στο 3,89% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,33%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9620. Επιπλέον σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με την στερλίνα στα 1,0698 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 1,4%. Ο Michel Wilson της Morgan Stanley ανέφερε : «Ιστορικά, ένα τόσο ισχυρό δολάριο οδηγεί σε κάποια χρηματοοικονομική ή οικονομική κρίση».
ΕΥΡΩΠΗ
Πτώση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,42% στις 388,75 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο +0,03% στις 7.020,95 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,46% στις 12.227,92 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,24% στις 5.769,39 μονάδες. Αντίθετα στην Ιταλία, ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,67% και διαμορφώθηκε στις 21.207 μονάδες.
Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε το ηθικό των επιχειρηματιών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας εξακολουθούν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Παράλληλα, το ευρώ βρισκόταν χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε νέο χαμηλό 20 ετών και συγκεκριμένα στο 0,9625 δολάρια. Αντίστοιχα, η βρετανική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στο 1,0705, καταγράφοντας πτώση 1,3.
ΧΑ
Σε μέρα με προσωρινή αντίδραση από τη σκληρή κάθοδο, η Αθήνα “ισορρόπησε” στο -0,67%
Οι επενδυτές την πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του γ τριμήνου με ικανοποιητικό σχετικά για την εποχή τζίρο και συγκριτικά μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο 794,25 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 9 εκατ. ευρώ και ψαλίδισαν τις αποτιμήσεις οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 792,73 από 798,11 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,67% ή 5,38 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.
Εμφανίστηκαν 8 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 49,2 εκατ.) που συγκέντρωσαν ικανό αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη πάνω από +1% έξη και άνοδο πάνω από +1,5% είχαν οι ΔΕΗ +2,52%, ΕΕΕ +1,96%, ΒΙΟ +1,64% ΑΡΑΙΓ +1,63%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 17 με απώλειες αλλά πτώση πάνω από -2,5% εμφάνισαν ΜΟΗ -4,21%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -3,54%, ΚΟΥΕΣ -3,23%, ΤΕΝΕΡΓ -2,59% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,51% με τον ΟΛΠ να ακολουθεί στο -2,34% και καμία στις αμετάβλητες.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,650 από 61,014 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,943 από 3,553 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 1,458 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ τα 945.000 ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 5410.000 ευρώ.
Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σταθερή εικόνα με συντονισμό των κερδών και μεγάλη απόσταση από τα επίπεδα που εμφάνιζαν στο ξεκίνημα, καθώς σχεδόν όλα είχαν μεταβολές της τάξης του +0,5% και πάνω ως +1,36% ο ιταλικός ΜΙΒ.
Στατιστικά
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 29 από 12 την Παρασκευή 23/9 και 68 από 87 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 25. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 57,883 από 58,225 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,460% την προηγούμενη πέρασε στο 4,683% έχοντας φθάσει στο 4,752% ενδοσυνεδριακά.
Ο FTSE25 έκλεισε -0,63% χαμηλότερα στις 1904,20 από 1916,25 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 12,05 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο Παρασκευής 23/9, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,96%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η ελεγχόμενη πτώση μείωσε τις πτωτικές προσδοκίες
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σε θετικό πεδίο τα περισσότερα από τα 25 πρώτα λεπτά και κατόπιν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και δεν του επέτρεψαν να σημειώσει τιμή άνω των 1914 μονάδων. Οι traders των παραγώγων ωστόσο μείωσαν πολύ την απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς από αυτό του υποκείμενου δείκτη.
Μια εξήγηση μπορεί να κρύβεται στην τοποθέτηση της Αθήνας έναντι της πορείας των υπολοίπων αγορών μετοχών σε βάθος χρόνων του Ηλία Ζαχαράκη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance: “Ο S&P 500 χάνει το 23% της αξίας του, ενώ αν δούμε τα στατιστικά μας για τον δείκτη τα τελευταία 20 χρόνια, μόνο 2 χρονιές κατέγραψαν απώλειες, το 2008 και το 2018. Σε αντίθεση με τον S&P 500, ο ΓΔ βρίσκεται σε μία 10ετη συσσώρευση σε μεγάλη εικόνα, πάντα θυμίζοντας πως η Οικονομία μας παίρνει μπρος μετά από μία μακρόχρονη ύφεση. Μπορεί να είναι ετεροχρονισμένη με τους Ξένους παρόλα αυτά θα πρέπει να την βλέπουμε αυτόνομα και όχι συγκρίνοντάς τη με την κίνηση των Ξένων Αγορών.
Είναι δεδομένο ότι θα βρεθεί η ευκαιρία να αλλάξει επίπεδα και να δείξει το τι μπορεί να πετύχει. Από την άλλη, ίσως είναι και η πρώτη φορά που η πραγματική Οικονομία, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, προηγείται του Χρηματιστηρίου. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν η Οικονομία συνεχίσει με δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης”
Το άνοιγμα στις 1908,19 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 8,06 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,05 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:36 και ήταν οι 1927,38 μονάδες (+0,58%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:16 και ήταν οι 1881,06 μονάδες (-1,84%). Το κλείσιμο στις 1904,20 από 1916,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,63% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,967 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1211 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1914,00 κατώτερο 1868,00 με τελευταίες τιμές στις 1902,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1900,00 από 1899,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 455 από 4223. Άλλαξαν χέρια επίσης 150 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1896,00 από 1894,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 80 από 64 στη σειρά αυτή.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό στα calls. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1975 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1900 και τις 2100 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 μονάδες.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής 23/9 έκλεισε στις 525,17 μονάδες με μεταβολή -3,76%. Χθες Δευτέρα 26/9 κινούμενος μεταξύ 510,67 μονάδων (-2,76%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 521,17 μονάδες (-0,76%), και ανώτερο τις 531,04 (+1,12%), έκλεισε στις 524,76 μονάδες με μεταβολή -0,08%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 11,278 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,35% απασχόλησε 3,377 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,13% απασχόλησε 3,282 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +1,42% απασχόλησε 1,764 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,53% απασχόλησε 2,856 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν και δεν άλλαξαν αισθητά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου παρά μόνο στα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 5152 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,847 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 83.040 από 83.753.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3071 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,04 ευρώ και έγιναν 14.362 από 14.428 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 1674 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,856 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 18.911 από 18.847.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7789 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ και έγιναν 33.160 από 35.856 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1012 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 605 ΣΜΕ της ΜΙΓ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διατηρήθηκε ψηλά και αφορούσε τα 25.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 5.000 για ΕΧΑΕ, τα 1.400 για ΤΙΤC, τα 1.100 για ΕΥΡΩΒ, τα 1.000 συμβόλαια για ΕΛΧΑ, τα 536 για ΜΠΕΛΑ, τα 438 για ΜΟΗ, τα 200 για ΕΛΠΕ και τα 50 συμβόλαια για ΒΙΟ
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές προσπάθησαν να σταθεροποιηθούν σήμερα Τρίτη μετά από αρκετές μέρες άγριας πτώσης των μετοχών, κατάρρευσης ομολόγων, πτώσης της λίρας και άνοδο του δολαρίου, με το δολάριο να υποχωρεί λίγο και τις μετοχές να παραμένουν σταθερές.
Στις 7:20 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με άνοδο +0,59%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +0,20%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -0,70%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι απώλειες -1,06%
Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης ήταν στο +0,26%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή -0,30% και ήταν στις 461,01 μονάδες.