Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και πιθανότατα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία είναι προγραμματισμένη για αύριο, 27 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, υπάρχει μια εξαιρετικά μικρή πιθανότητα, αντί για αυτοτελές νομοσχέδιο, οι σχετικές διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας να ενσωματωθούν υπό τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα από την Ολομέλεια της Βουλής. Εάν επιλεγεί η τροπολογία, σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας ψήφισης και μπορεί να κατατεθεί ακόμη και σήμερα.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε σπάσιμο του νομοσχεδίου για τους αδύναμους δανειολήπτες, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν καθόλου οι τράπεζες και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις ούτε οι θεσμοί. Έτσι, το πλέον πιθανόν είναι αυτή η λύση – εκδοχή να μην υπερισχύσει. Εφόσον λοιπόν υπάρξει κανονική κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι να γίνει στο τέλος της εβδομάδας, δηλαδή την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Από την άλλη πλευρά, η έκθεση της Κομισιόν -μολονότι οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για το νομοθέτημα βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο- δεν αναμένεται να είναι καλή, αφού ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν πως αυτός είναι ένας τρόπος η κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκτέλεση των προαπαιτούμενων μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup. Και εφόσον τελικώς τα προαπαιτούμενα εκπληρωθούν, η χώρα θα μπορέσει να λάβει την επιστροφή των 640 εκατ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στα οποία έχουν επενδύσει οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο χρονικός ορίζοντας ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου θα είναι για ένα έτος, προκειμένου να επανεκτιμηθεί τόσο η κατάσταση των δανειοληπτών όσο και αυτή της οικονομίας. Ας σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας ήταν μία εκ των απαιτήσεων των θεσμών. Όμως, για τις ευπαθείς ομάδες η περίοδος ισχύος του νόμου θα είναι τριετής.Υπενθυμίζεται πως ο νέος νόμος Κατσέλη θα παρέχει προστασία στους δανειολήπτες με δύο βασικά κριτήρια: το ύψος του συνολικού δανεισμού τους και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που συνιστά την πρώτη κατοικία.
Το ύψος του δανεισμού δεν μπορεί να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των λογιστικοποιημένων τόκων του τελευταίου εξαμήνου μαζί με τους τόκους υπερημερίας. Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος περιορισμός σε ό,τι αφορά την ένταξη ενός υπερήμερου δανειολήπτη στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ η αξία της πρώτης κατοικίας -αντικειμενική- υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ. Ο νόμος δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής περιουσιακούς περιορισμούς. Εκτιμάται ωστόσο πως αυτοί θα συμπληρωθούν μέχρι την κατάθεσή του, αφού ίσχυαν και στα προηγούμενα θεσμικά πλαίσια. Αντιθέτως υπάρχουν εισοδηματικοί περιορισμοί, με πλαφόν τα 40.800 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.
Το νέο πλαίσιο θα ισχύσει για όλους όσοι υποβάλλουν αίτηση μετά την 1η Μαρτίου του 2019. Όσων οι αιτήσεις έχουν προηγηθεί, θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατσέλη μέσα από τη δικαστική οδό. Παράλληλα σημειώνεται πως, ακόμα και όταν ισχύσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, όσοι δανειολήπτες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν με τις τράπεζες θα έχουν πάντα τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δικαστική προσφυγή και να επιλύσουν το θέμα τους μέσα από τη δικαστική οδό. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως τυχόν αλλαγές στο νομοσχέδιο αναμένεται να γίνουν γνωστές πολύ σύντομα.