Skip to main content

«Πράσινο» στη λίστα μεταρρυθμίσεων, αλλά και συστάσεις

Να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης καλεί τις ελληνικές αρχές το Eurogroup, που ενέκρινε σε τηλεδιάσκεψή του τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Παρασκευής με τους εταίρους.

Στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε μεν ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, σημείωσε όμως πως το σχετικό κείμενο δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις.

«Είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο», αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ  σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και προσθέτει: «Στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».

«Σε κάποιους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ, «είναι ενθαρρυντική η μεγαλύτερη αποφασιστικότητα που δείχνουν οι νέες αρχές στην Αθήνα».

Ωστόσο, σε αρκετούς άλλους τομείς, «συμπεριλαμβανομένων ίσως των πιο σημαντικών», η επικεφαλής του ΔΝΤ διαπιστώνει πως η επιστολή δεν περιέχει σαφείς δεσμεύσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ των περιοχών αυτών για τις οποίες η κ. Λαγκάρντ εκφράζει προβληματισμό είναι το συνταξιοδοτικό, η πολιτική για τον ΦΠΑ και τα εργασιακά.

«Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης συνιστούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας» ανέφερε σε επιστολή του προς το Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε πως οι ελληνικές προτάσεις απομακρύνονται από ορισμένες δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί στο παρελθόν.

«Η πρώτη εντύπωσή μας είναι ότι το έγγραφο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς ολοκληρωμένο ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης», έγραψε ο Μάριο Ντράγκι στην επιστολή του προς τον Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Οι δεσμεύσεις οι οποίες αναφέρονται από τις αρχές (της Ελλάδας) διαφέρουν από τις ήδη αναληφθείσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος σε έναν ορισμένο αριθμό πεδίων», επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι και πρόσθεσε: «Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εκτιμήσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης εάν τα μέτρα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από τα αρχές αντικαθίστανται από ισοδύναμα μέτρα, ή μέτρα καλύτερης ποιότητας».

Ο Ντράγκι εμφανίστηκε να πιέζει ταυτόχρονα την Ελλάδα να προωθήσει μια «σταθεροποίηση της νοοτροπίας των πληρωμών και να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ακόμη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, παρότι εμφανίστηκε να διάκειται ευνοϊκά έναντι των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, στην επιστολή του έδειξε ξεκάθαρα πως επιθυμεί από την Ελλάδα να τηρήσει τις πρότερες δεσμεύσεις της.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».