Skip to main content

Προϋπολογισμός Ε.Ε.: Επιβάρυνση 224 εκατ. για την Ελλάδα φέρνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα σήμαινε ότι οι συνεισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα διολισθήσουν στο μηδέν από τις 30 Μαρτίου 2019, αναφέρει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Bruegel.

Στην ανάλυση, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel Ζολτ Ντάρβας, τονίζεται ότι η χρηματοδοτική συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια λιγότερο σημαντική πτυχή του Brexit, καθώς τα ποσά που διακυβεύονται είναι μικρά σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά σημαντικά θέματα.

Για παράδειγμα, όπως τονίζεται στην ανάλυση, οι μελλοντικές εμπορικές συνεργασίες και τα ζητήματα μετανάστευσης θεωρούνται σημαντικότερα από το «τέλος αποχώρησης», καθώς θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη. Ομοίως, μη οικονομικά ζητήματα όπως η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, τα ταξίδια χωρίς βίζα, η αεροπορική συνεργασία, η πυρηνική ασφάλεια και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελούν επίσης ζωτικής σημασίας πτυχές του Brexit.

Ωστόσο, θεωρείται χρήσιμο να ποσοτικοποιηθεί το χάσμα που αφήνει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. – ειδικά αν αυτή γίνει χωρίς συμφωνία.

Εστιάζοντας στο τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να εκτιμήσει τη βραχυπρόθεσμη (2019 και το 2020) απαραίτητη επιπλέον συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. σε περίπτωση μηδενικής συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, ο συγγραφέας εκτιμά ότι η «τρύπα» έως τον Δεκέμβριο 2020 θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 16,5 δισ. ευρώ ή 0,066% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των 27 κρατών μελών.

Αφαιρώντας το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει η Ε.Ε. από δασμούς 20% σε βρετανικά προϊόντα και το οποίο εκτιμάται στα 0,8 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2020, η οικονομική επιβάρυνση για τους προϋπολογισμούς των «27» υπολογίζεται στα 15,7 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κράτη μέλη, η επιβάρυνση της Γερμανίας αναμένεται να ανέλθει την ίδια περίοδο στα 4,2 δισ. ευρώ, αυτή της Γαλλίας στα 2,9 δισ. και της Ιταλίας στα 2,1 δισ. ευρώ.

Για  την Ελλάδα, η επιβάρυνση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., υπολογίζεται στα 224 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2020.

Τη μικρότερη επιβάρυνση σε αυτόν τον τομέα θα έχουν η Μάλτα (14 εκατ. ευρώ) και η Κύπρος (25 εκατ. ευρώ).