Skip to main content

Στόχος η υλοποίηση του προϋπολογισμού

Από την έντυπη έκδοση

Στην αποκατάσταση των βαριών συνεπειών στην οικονομία της αβεβαιότητας του τελευταίου τριμήνου στρέφει τις προσπάθειές του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός μετρά υστέρηση των εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ στο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, η αγορά παραμένει παγωμένη, με την κατανάλωση να περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα, το τραπεζικό σύστημα κλονίστηκε από τη σημαντική φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και όσο υπάρχει η αβεβαιότητα για το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους εταίρους επικρατεί αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους επόμενους μήνες.

Προϋπολογισμός

Ζήτημα προτεραιότητας για το υπουργείο Οικονομικών είναι η εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος ξεκίνησε με υστέρηση των εσόδων τον περασμένο Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ και τα μηνύματα για τον Φεβρουάριο δεν είναι ικανοποιητικά μέχρι τα μέσα του μήνα, ενώ είχε προηγηθεί και υστέρηση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι οι περισσότερες πληρωμές είναι προγραμματισμένες την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή. Η εικόνα θα είναι καλύτερη, καθώς θα καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΦΠΑ του Δεκεμβρίου ή του τελευταίου τριμήνου του 2014, η πληρωμή της οποίας, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιανουαρίου, παρατάθηκε για το τέλος Φεβρουαρίου και κατά ένα μέρος εξηγεί την υστέρηση των εσόδων του Ιανουαρίου. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να μην παρουσιάσει νέα υστέρηση εσόδων ο προϋπολογισμός, ώστε να μη χρειαστεί στη συνέχεια να καλύψει περισσότερο χαμένο έδαφος.

Πάντως, το έργο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών καθίσταται δύσκολο, με την εξαγγελία της νέας καλύτερης ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Ειδικότερα, πρόβλημα δημιουργεί η προαναγγελία για τη διαγραφή του 50% των χρεών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οφειλέτες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή να μην πληρώσουν τις επόμενες δόσεις μέχρι να ανακοινωθεί η ρύθμιση. Η αρμόδια αναπλ. υπουργός Νάντια Βαλαβάνη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με τη νέα ρύθμιση τα έσοδα θα αυξηθούν αισθητά και θα υπερκαλύψουν τις απώλειες των πρώτων μηνών.

Εφόσον συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κλείσει τη στρόφιγγα των δαπανών. Πρόκειται για τη δυνατότητα που έχει το ΥΠΟΙΚ να ελέγχει τις ροές της εκταμίευσης των κονδυλίων του προϋπολογισμού και να παρακρατεί το 10% των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό κονδυλίων. Εφόσον η υστέρηση των εσόδων καταστεί οριστική, τότε οριστικοποιείται και το «κούρεμα» των κονδυλίων. Για όσο διάστημα, όμως, η υστέρηση των εσόδων είναι απειλητική, το ΥΠΟΙΚ παρακρατεί κονδύλια και άνω του 10%, από κατηγορίες δαπανών στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων, μισθολογικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΠΔΕ.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.489 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου.

Εντός του έτους θα γίνει και αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2015, ώστε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να προσαρμοστεί σε εκείνο που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών. Υπενθυμίζεται πως το ισχύον πρόγραμμα προβλέπει πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του 2015 θα ενταχθεί στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που ούτως ή άλλως η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει την επικαιροποιημένη του εκδοχή μέχρι το τέλος Απριλίου.                     

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ [email protected]