Skip to main content

Οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 25% στη διάρκεια της πανδημίας

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

«Υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, καθώς οι υπερπλούσιοι του κόσμου συγκεντρώνονται από χθες στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ», γράφει με μπόλικη δόση ειρωνείας η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam. «Τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν πολύ καρποφόρα για τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο», σημειώνει η Oxfam και εξηγεί: Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 23 ετών. Και εξακολουθεί να αυξάνεται: Από το 2020, ο αριθμός των ατόμων με περιουσία τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αυξήθηκε κατά 573 και έφτασε τους 2.668-οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη αυξήθηκαν δηλαδή κατά 25%. Η περιουσία τους συνολικά έφτασε τα 12,7 τρισεκατομμύρια δολάρια-τα δύο τρίτα του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών. `Η σχεδόν το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Αυτή είναι η μία πλευρά του «λόφου». Την άλλη πλευρά, επισημαίνει έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos: Κάπου 263 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν επί του παρόντος να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια – δηλαδή να ζουν με μέγιστο ποσό 1,90 δολάρια την ημέρα.

Κάπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας. Και δεν μιλάμε μόνο για τον Τρίτο Κόσμο. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, δύο στους τρεις ανθρώπους κλείνουν τη θέρμανση για να εξοικονομήσουν κόστος. Περισσότεροι από το 25% των ερωτηθέντων είπαν ότι παραλείπουν γεύματα λόγω των περιορισμένων οικονομικών τους. «Είναι απαράδεκτο οι δισεκατομμυριούχοι να πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ ενώ εκατομμύρια άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, κλείνουν τη θέρμανση, δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και αναρωτιούνται τι να κάνουν για να επιβιώσουν», λέει ο Μάνουελ Σμιντ, αρμόδιος της Oxfam για την κοινωνική ανισότητα.

Και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: Γιατί με εξαίρεση τους υπερπλούσιους, η πανδημία ήταν μια φάση εξαθλίωσης για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σύμφωνα με την Oxfam, η πλειονότητα των ανθρώπων έχει υποστεί απώλειες εισοδήματος, με το φτωχότερο 40% να χάνει κατά μέσο όρο σχεδόν το 7% του εισοδήματός τους το 2021. Και η επιβίωσή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη,λόγω του αυξανόμενου κόστους των τροφίμων και της ενέργειας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με την Oxfam, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 33% το 2021 και αναμένεται να αυξηθούν άλλο 23%, εφέτος.

Παρεμπιπτόντως: 62 από τους νέους δισεκατομμυριούχους που εντάχθηκαν στο «κλαμπ» κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  οφείλουν τον πλούτο τους στη βιομηχανία τροφίμων