Από την έντυπη έκδοση
Των Βάσως Βεγίρη και Φάνη Ζώη
Σήμερα ή το αργότερο την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου -τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμία – και από κοινού με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κατατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ την Τετάρτη ελήφθη και τυπικά η απόφαση ανάθεσης της προσφυγής από τη ΓΣΕΒΕΕ στη δικηγόρο-καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, όπως αναμενόταν και όπως έχει ήδη δημοσιεύσει αποκλειστικά η «Ν». Όπως αναφέρει δε στη «Ν» η κα. Παπαρρηγοπούλου, θα κατατεθούν συγκεκριμένα στο ΣτΕ αιτήσεις ακυρώσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, λόγω αντισυνταγματικότητας, τόσο για τη βάση υπολογισμού της επιβολής των εισφορών των αυτοτελώς απασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών όσο και για την ίδια την υπαγωγή του ΟΑΕΕ στον ΕΦΚΑ.
Οι εν λόγω αιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν σήμερα ή το αργότερο την Τρίτη -τελευταία ημέρα της προθεσμίας προσφυγής κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για φορείς- και όπως επιβεβαίωσε στη «Ν» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, θα κατατεθούν από κοινού με την ΕΣΕΕ και ενδεχομένως και με άλλους φορείς.
Περαιτέρω, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Κορκίδη, ως φυσικά πρόσωπα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής για το ίδιο θέμα απευθείας από εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.ο.κ. για άλλο ένα δίμηνο μετά την 28η Φεβρουαρίου στα κατά τόπους Πρωτοδικεία, προθεσμία την οποία επίσης θα αξιοποιήσει η ΕΣΕΕ και άλλοι φορείς και οι προσφυγές αυτές αναμένεται να εξεταστούν τελικά συνολικά στο ΣτΕ.
Παρατάσεις
Στο μεταξύ, παράταση έως τις 15/3 για την πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων για τις επιχειρήσεις κατά ένα μήνα, δηλαδή έως 31/3/2017, ζητεί με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου η ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει: «Εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στο σύστημα υποβολής ΑΠΔ, της πολυήμερης διακοπής του συστήματος, της μη έκδοσης όλων των απαιτούμενων εγκυκλίων καθώς και των ελάχιστων εργάσιμων ημερών που απομένουν για τη διεκπεραίωση αυτής της υποχρέωσης, αιτούμαστε από την προϊστάμενη πολιτική αρχή της λήψης απόφασης για παράταση του χρόνου υποβολής ΑΠΔ για τις επιχειρήσεις κατά ένα μήνα, δηλ. μέχρι 31/3/2017.
Παράλληλα, καλούμε το υπουργείο ειδικά στην παρούσα συγκυρία να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής ολιγοήμερης παράτασης έως 15/3/2017 για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση της πρώτης δόσης ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες».
Και η ΕΣΕΕ από την πλευρά της, με χθεσινή επιστολή της προς τον υφυπουργό Εργασίας, Αναστάσιο Πετρόπουλο, ζητεί παράταση της προθεσμίας καταβολής των τρεχουσών εισφορών των ασφαλισμένων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ μέχρι τα τέλη Μαρτίου για τις εισφορές του Ιανουαρίου, δεδομένου -όπως τονίζεται- ότι «κατά την πρόοδο της διαδικασίας λειτουργίας του νέου ΕΦΚΑ έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ορθή συμπλήρωση και λειτουργία του μητρώου του Φορέα, τη σύνδεσή του με το ΤΑΧΙS, την ηλεκτρονική ανίχνευση των εκκαθαριστικών από τους ενδιαφερόμενους και την καθυστέρηση αποστολής και παραλαβής των ταχυπληρωμών των ασφαλισμένων», που έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί υπόχρεοι χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να μην έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς με την καταβολή της τρέχουσας δόσης τους και να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με αχρείαστους τόκους και να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες συμμετέχουν και την ασφαλιστική τους ενημερότητα.
«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων πρέπει μεν να στηρίζει το εθνικό σύστημα ασφάλισης, αλλά ταυτόχρονα πρέπει και το σύστημα να προσαρμόζεται αντίστοιχα και να στηρίζει τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα όταν οι ανάγκες των καιρών δεν συνεπάγονται οικονομικές απώλειες γι’ αυτό» επισημαίνει ο κ. Κορκίδης. «Έχουμε πλήθος αναφορών από μέλη μας ότι μετά από πολύωρη αναμονή στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό για τον ΕΦΚΑ, το 1555, τελικά ειδοποιούνται ότι δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια».
«Να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο»
Στην άμεση έκδοση όλων των αναγκαίων διευκρινιστικών εγκυκλίων καλεί το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τις νέες υποχρεώσεις προς αυτόν που διαμορφώθηκαν με την εφαρμογή από 1η/1/2017 του νέου ασφαλιστικού συστήματος.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει ήδη δύο ολόκληροι μήνες, υπάρχει μεγάλη ασάφεια και πολλά ερωτηματικά ως προς το ύψος των εισφορών που καλούνται να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικότερα οι επιχειρηματίες αλλά και τον τρόπο καταβολής τους, ιδιαίτερα δε στις περιπτώσεις που πρέπει να κατατεθούν ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις για τους συνεργάτες τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα, τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διορθωθούν άμεσα τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί στη βεβαίωση των νέων ασφαλιστικών εισφορών και να μην επαναληφθούν ίδια φαινόμενα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ζητεί επίσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επανεξετάσει το ύψος των υπερβολικά υψηλών εισφορών που καλείται να πληρώσει σήμερα με το νέο σύστημα ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων.
Ο κ. Μίχαλος προτείνει να μειωθεί η ανώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που σήμερα ανέρχεται στις 5.860,80 ευρώ σε ένα ποσό που δε θα ξεπερνά τις 4.000 ευρώ, προκειμένου να εξορθολογιστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα και να κυμανθεί και πάλι στα υψηλότερα επίπεδα που προβλέπονταν μέχρι το τέλος του 2016. Παράλληλα, σημειώνει θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη για προαιρετική καταβολή υψηλότερων εισφορών που θα διασφαλίζουν υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές σε όσους το επιθυμούν.
Δεν θα λάβουν ειδοποιητήρια εισφορών όσοι αμείβονταν με δελτίο δαπάνης
«Όσοι αμείβονταν για περιστασιακή απασχόληση με δελτίο δαπανών (τίτλο κτήσης υπό τη σημερινή έννοια) δεν θα λάβουν ειδοποιητήριο εισφορών και δεν θα αναγράφονται στην ΑΠΔ» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου.
«Υπόχρεοι καταβολής εισφορών είναι όσοι ήταν και πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος και ανέφερε ότι τα ειδοποιητήρια εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση θα αναρτηθούν, αν όχι αυτήν την εβδομάδα, το αργότερο την επόμενη. Ο κ. Πετρόπουλος απέδωσε την καθυστέρηση στην αποστολή των ειδοποιητηρίων στη διαδικασία εκκαθάρισης των μητρών των ασφαλιστικών ταμείων μετά την ενοποίησή τους στον ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ περίπου 30 εκατ. εγγραφών επέβαλε η ενοποίηση των μητρώων των ενταχθέντων φορέων, ανάμεσα στα οποία υπήρξαν πολλές περιπτώσεις διπλοεγγραφών, συνωνυμιών, διπλών και τριπλών ΑΜΑ και ΑΜΚΑ, λατινικών ή άλλων στοιχείων απογραφής κ.α.
Αναφερόμενος στους δικηγόρους, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι «οι δικηγόροι δεν εμπίπτουν στη διάταξη για τα μπλοκάκια διότι είναι δημόσιοι λειτουργοί». Επίσης, είπε ότι σε περίπτωση που κάποιος ασφαλίζεται βάσει του άρθρου 39 του ν.4387/16 (π.χ. ιατρός) και παράλληλα ο ίδιος έχει και εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, τότε για την αγροτική δραστηριότητα δεν θα εφαρμόζεται το κατώτατο όριο, αλλά οι ασφαλιστικές του εισφορές θα υπολογίζονται βάσει του πιθανού κέρδους που προκύπτει από την αγροτική δραστηριότητα. Τέλος, για το θέμα των μερισμάτων τόνισε ότι μερίσματα που αφορούν σε κεφαλαιουχική απόδοση δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ΕΦΚΑ και συνεπώς δεν έχουν εισφορές, ενώ αν αποτελούν μερίδιο από τα κέρδη της δραστηριότητας, τότε εμπίπτουν στον ΕΦΚΑ.
50.000 ασφαλισμένοι δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν
Τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και σύμφωνα με εκτίμηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, που βασίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), περίπου 50.000 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια ασφαλισμένων, από το σύνολο του 1,4 εκατ. ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων, δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη στη διαδικτυακή πύλη του ΕΦΚΑ.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 13,5% των ασφαλισμένων που καλούνται να καταβάλουν εισφορές δεν γνωρίζουν ακόμη ποιο είναι το ποσό των εισφορών που θα πρέπει να πληρώσουν. Τα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια που θα περιέχουν τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2015 αφορούν ασφαλισμένους των ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ καθώς και σε μικρότερο βαθμό του ΟΓΑ. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση, σε δύο ή 3 ταμεία, για τους οποίους δεν έχει γίνει ακόμη η απαραίτητη διασταύρωση των στοιχείων μέσω της ΓΓΔΕ. Εκτιμάται ότι όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να εξετάζεται, από τον ΕΦΚΑ, το ενδεχόμενο νέας παράτασης για την πληρωμή των ασφαλιστικών οφειλών.