Skip to main content

Κούρεμα πλεονάσματος – υπόσχεση για το χρέος κέρδισε η κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση

Η δημοσιονομική ευελιξία, με το «κούρεμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αλλά και η διατήρηση «ζωντανής» της δέσμευσης των εταίρων του Νοεμβρίου του 2012, για την απομείωση του δημόσιου χρέους, είναι τα βασικά «κέρδη» της ελληνικής πλευράς από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των τελευταίων 20 ημερών.

Επιτεύχθηκε «πάγωμα» των μνημονικών μέτρων για αύξηση του ΦΠΑ και μείωση των συντάξεων, αλλά ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην ακυρώσει νόμους που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος ή θα επιβαρύνουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, ενώ η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης οι δόσεις των 7,2 δισ. που εκκρεμούν θα αποδεσμευτούν ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων και έπειτα από γνωμοδότηση των «θεσμών», δηλαδή της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Πρώτη και βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η υποβολή μέχρι τη Δευτέρα του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει.

Ο κατάλογος θα υποβληθεί στους εταίρους, οι οποίοι θα κρίνουν εάν ανταποκρίνονται στην απόφαση του Eurogroup και εφόσον εγκριθεί η λίστα, τότε αμέσως ξεκινά η διαβούλευση κυβέρνησης και εταίρων για την εξειδίκευση και την εφαρμογή τους.

Στην περίπτωση που ο κατάλογος απορριφθεί, «θα έχουμε μπελάδες», όπως απάντησε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Εάν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους ομολόγους τη Δευτέρα δεν γίνει αποδεκτή, τότε αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με κυβερνητικούς κύκλους, οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα υποβληθεί τη Δευτέρα θα αφορούν:

* Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

* Την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

* Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, όπως είναι π.χ. το κτηματολόγιο, που δεν έχουν πολιτικό κόστος.

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν σαφής, πάντως, δηλώνοντας πως ο κατάλογος της Δευτέρας, δεν θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως:

* Ασφαλιστικό.

* Εργασιακές σχέσεις.

Χρέος: Εξυπνη λύση

Ο κ. Βαρουφάκης, εμφανώς ικανοποιημένος, δήλωσε ότι χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε πως «σήμερα δείξαμε ότι οι προσπάθειες εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα απέτυχαν».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε πως οι εταίροι έχουν συμφωνήσει για μια διευθέτηση και «εμείς έχουμε προτείνει έναν έξυπνο τρόπο απομείωσης», με swaps κ.λπ., που έχει αποδοχή στους κόλπους των εταίρων, αλλά είναι κάτι που θα εξειδικευτεί σε συνεργασία μαζί τους.

Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία, είπε, για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι «δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω, είναι ένα μικρό βήμα. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς».

Σχολιάζοντας τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως με αυτή «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, όπως τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».

Για τις συντάξεις διευκρίνισε μετά ότι αποτράπηκε η μείωσή τους για το προσεχές τετράμηνο, που διαρκεί η συμφωνία.

Επίσης, τόνισε πως απετράπη η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, εξηγώντας πως το ποσοστό θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους εταίρους ανάλογα με τις συνθήκες της οικονομίας.

Ανέφερε επίσης πως θα ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης από τον Ιούλιο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως δεν έχουμε ιδεοληψίες, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών ανέφερε ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω τους Ελληνες καταθέτες ότι τα ΑΤΜ θα έχουν χρήματα», ενώ αναμένει και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα 10,9 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στο ΤΧΣ, είπε πως θα παραμείνουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διευκρινίζοντας πως ποτέ δεν ζητήσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλο σκοπό.

Τόνισε επίσης πως υποστήκαμε τεράστιες πιέσεις από διαρροές και κύκλους που  δημιούργησαν πιέσεις στις τράπεζες και στους πολίτες, τόσο τις τελευταίες μέρες όσο και πριν από τις εκλογές, όταν η πρώην κυβέρνηση τρομοκρατούσε τους πολίτες για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε την εκλογική αναμέτρηση.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, κάνοντας λόγο για μια πρώτη επιτυχία της διαπραγμάτευσης.

Προανήγγειλαν, μάλιστα, ότι οι πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι αποτράπηκαν τα νέα υφεσιακά μέτρα που είχε δεσμευτεί να αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» τόνισαν κυβερνητικές πηγές μετά τη θετική κατάληξη του χθεσινού έκτακτου Eurogroup και υπογράμμισαν ότι οι εκβιασμοί των τελευταίων εικοσιτετράωρων έπεσαν στο κενό.

«Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων, καθώς και των επόμενων εξελίξεων» συμπλήρωσαν και τόνισαν: «Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή».

Σημείωσαν, μάλιστα, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι επιτεύχθηκε ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για παροχή περισσότερου χρόνου (4 μήνες), στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσαν και διαβεβαίωσαν:

Οι κυβερνητικοί κύκλοι άσκησαν, όμως, και σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καταλογίζοντάς της ότι απεργάστηκε τον εγκλωβισμό της Ελλάδας σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

«Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αποτράπηκαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.λπ.), καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας, που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».

Λαγκάρντ: Λεπτομέρειες

Την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δηλώσεις της η κα Λαγκάρντ τόνισε ότι οι λεπτομέρειες που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά τη Δευτέρα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη προόδου.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «εξετάζουμε την ελληνική συμφωνία ως μια σειρά από στάδια».

Μοσκοβισί: Ισορροπίες

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να βρούμε συμφωνία. Επρεπε να γίνει για να σταματήσει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Υπήρξε λογική και η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και την Ευρώπη. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που επιτρέπει στη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει μέρος των σχεδίων της».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσουμε θετικά. Εχουμε χρόνο να συζητήσουμε για αλλαγές και μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι θα συζητηθεί με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά και μεταρρυθμίσεις με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παντοάν: Κέρδισαν όλοι

«Κέρδισαν όλοι, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η διαδικασία αρχίζει αμέσως, θα υπάρξει μια πρώτη επαλήθευση τη Δευτέρα. Αν όλα πάνε καλά, θα πάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, που θα επεκταθεί για λίγους μήνες.

Στη συνέχεια θα υπάρξει συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα είπε ναι στη διαδικασία αυτή, η οποία αποτελείται από διάφορες φάσεις. Υπάρχει η δέσμευση της Αθήνας για έλεγχο από μέρους των διάφορων θεσμών.

Δεν είναι μια συμφωνία-γέφυρα, αλλά μια επέκταση του προγράμματος. Περιμένουμε ένα νέο πρόγραμμα μέσα στο καλοκαίρι» πρόσθεσε ο κ. Παντοάν.

Σόιμπλε: Να εξηγήσουν

Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέμεινε σε σκληρή γραμμή, καθιστώντας σαφές ότι «εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα, δεν θα υπάρξει εκταμίευση χρημάτων».

Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ακόμη ότι «οι Ελληνες θα δυσκολευθούν να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους τους».

Ελληνικό μήνυμα και στήριξη από Γαλλία – Ιταλία

Μήνυμα συμβιβασμού έστειλε πριν από το Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα «έκανε ό,τι ήταν δυνατό από την πλευρά της» και πλέον απομένει να πράξουν το ίδιο και οι εταίροι.

«Η ελληνική επιστολή για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις δεσμεύσεις που τη συνοδεύουν θα γίνει αποδεκτή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Εξήγησε μάλιστα ότι στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρξει λύση με βάση την αρχή του σεβασμού τόσο των κανόνων της Ε.Ε. όσο και της λαϊκής ετυμηγορίας στα κράτη μέλη.

«Η ώρα των ιστορικών πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης, έφτασε» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του.

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαβουλεύονταν στις Βρυξέλλες, από το Παρίσι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωναν για τη βούληση όλων των κρατών μελών να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στη νομισματική ένωση.

«Η πολιτική της Γερμανίας αλλά και όλων των χωρών, από τότε που υπάρχουν ελληνικά προγράμματα, στοχεύει στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε η κα Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει τα σενάρια περί grexit, που είχαν φροντίσει να επαναφέρουν στο προσκήνιο δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι  δηλώσεις Ολάντ.

«Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ. Δεν γνωρίζω κανένα σενάριο που να μιλά για έξοδο» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως θέση του Παρισιού είναι ότι πρέπει να γίνει το παν από όλες τις πλευρές προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή στη νομισματική ένωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε παράλληλα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, η οποία επισήμως ήταν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη.

Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο πως συζητήθηκε και το ελληνικό ζήτημα.

Σε παρέμβασή του σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, ο κ. Ρέντσι προσέφερε στήριγμα στην Αθήνα, παρατηρώντας με νόημα ότι «δεν μπορεί να φέρονται ορισμένοι σαν να μην κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές».

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε, μαζί με τους θεσμούς, εμπλακεί σε έντονο και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε κοινό έδαφος σήμερα.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από ένα σύνολο δεσμεύσεων.

Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης.

Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για τη διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και τη μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από το EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA.

Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από EKT/SSM.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει τον ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF.

Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Μικτές οι αντιδράσεις των κομμάτων

Τη δυσαρέσκειά της για το περιεχόμενο της επιτευχθείσας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους εξέφρασε η Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ισοδυναμεί με συνέχιση του μνημονίου.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι αν είχε παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η χώρα θα έδινε οριστικό τέλος στο μνημόνιο στις 28 Φεβρουαρίου.

«Η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες. Με παράταση του ίδιου μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια τρόικα και οδηγώντας στη συνέχεια σε νέο μνημόνιο.

Κι όλα αυτά την ώρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θα έβγαινε οριστικά από τα μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης.

Υποστήριξε, πάντως, ότι «το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό».

Σε διαφορετικό πνεύμα από όλη την υπόλοιπη αντιπολίτευση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι πλέον η οικονομία μπορεί να πάρει μια ανάσα.

Κάλεσε, όμως, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας ότι όλα θα κριθούν στο επίπεδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

«Το Ποτάμι θεωρεί θετικό γεγονός την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας στο έκτακτο Eurogroup. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε από ό,τι φαίνεται τελικά τον δρόμο της λογικής, δρόμο που από την αρχή το Ποτάμι στήριξε».  

«Πισωγύρισμα» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την επιτευχθείσα συμφωνία και ισχυρίστηκε, στο ίδιο πνεύμα με τη Ν.Δ., ότι αν είχε παραμείνει η προηγούμενη κυβέρνηση τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα.

«Ενα μήνα μετά τις εκλογές και μετά από θεατρινισμούς εσωτερικής κατανάλωσης, η χώρα, με την ψυχή στο στόμα, πάει χιλιόμετρα πίσω» σημείωσε το ΠΑΣΟK.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ – ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ