Skip to main content

Νευρικότητα και μικρές απώλειες στο Χ.Α.

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τη νευρικότητα των επενδυτών για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών, μία μέρα που ούτως ή άλλως είχε έντονη μεταβλητότητα λόγω της λήξεως της σειράς των παραγώγων. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 854,15 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,27%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε απώλειες 4,46%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 871,51 μονάδες και η χαμηλότερη στις 841,10.

Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 14,61% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 194,15 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 17,97 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Το 71% των σημερινών συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (151,35 εκατ. ευρώ), με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,75%, αλλά στην εβδομάδα σημείωσε απώλειες 7,06%.

Επίσης, από τα 393,45 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν σήμερα τα 362,3 αφορούσαν τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήτοι το 92,1%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, φθάνοντας πολύ κοντά πλέον χρονικά στην λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης από την Ε.Ε την ΕΚΤ και το ∆ΝΤ η αδρεναλίνη και το ρίσκο ανεβαίνει διατηρώντας την νευρικότητα και την μεταβλητότητα στις αγορές ελληνικών αξιογράφων. Η επενδυτική κοινότητα την εβδομάδα που πέρασε είχε σχεδόν αποκλειστικά το βλέμμα της στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις και η κίνηση των δεικτών ακολουθούσε σχεδόν κάθε φράση από επίσημες δηλώσεις. 

Η τοξική εικόνα διακυμάνσεων φαίνεται ότι έχει «ποτίσει» πλέον την ελληνική αγορά και η αποδέσμευση των εμπλεκομένων από τον εθισμό των ακραίων κινήσεων θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα και αν υποτεθεί ότι άμεσα θα διευθετηθεί με ευνοϊκό τρόπο το ζήτημα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Είναι επίσης μια ένδειξη για την ταυτότητα των επενδυτών που κινούν τα νήματα της ελληνικής αγοράς οι οποίοι σαφώς και έχουν πολύ βραχυπρόθεσμη αντίληψη τοποθετήσεων ή απαισιόδοξη αίσθηση των πραγμάτων. Τα δεδομένα των υψηλών διακυμάνσεων δεν συνιστούν πεδίο δραστηριοποίησης επενδυτικών κεφαλαίων μακράς πνοής και αυτό ίσως προβληματίζει για το κατά πόσο η επόμενη ημέρα της ελληνικής αγοράς έχει την δυνατότητα ή την ελκυστικότητα προσέλκυσης τέτοιων επενδυτών καθώς το μεταβατικό διάστημα των επόμενων τεσσάρων ή έξι μηνών ενδέχεται να διατηρήσει το μακροοικονομικό ρίσκο σε χαμηλότερα μεν σημαντικά δε επίπεδα.

Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης διόρθωσε μετά από δύο εβδομάδες ισχυρών θετικών αποδόσεων που συμπτωματικά κινήθηκαν στο ίδιο ακριβώς ποσοστό (+11,28%) Τα διαγραμματικά δεδομένα δεν διατάραξαν την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα και παρά τον αυξημένο βαθμό ημερήσιας και ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας ο Γενικός ∆είκτης έμεινε εντός του ανοδικού καναλιού που ξεκινάει από το τέλος Ιανουαρίου. Οι χρονοσειρές των 30 και 50 ημερών είναι πλέον ανοδικά προσανατολισμένες όπως και ο MACD. H επόμενη αντίσταση βρίσκεται στα επίπεδα των 910 μονάδων ενώ καθοδικά το κανάλι διατηρεί την κλίση του μέχρι τις 820 μονάδες.

Όσο κοινότυπο και αν φαίνεται το σημερινό Eurogroup θα είναι καθοριστικό για την συνέχεια. Η επίτευξη συμφωνίας απόψε ή σε μια κοντινή χρονικά σύνοδο κορυφής θα φέρει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης στις αγορές με έντονη έμφαση στις τραπεζικές μετοχές. Αντίθετα η μη συμφωνία θα επιτείνει τις διακυμάνσεις θα αυξήσει το ρίσκο και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών. Η μη συμφωνία λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στον τραπεζικό κλάδο από πλευράς ρευστότητας θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25, με κίνηση μεταξύ των 259,63 μονάδων (+2,19%) και 249,21 (-1,91%), ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στο -0,16% και στις 253,66 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 206,4 εκατ. ευρώ και στο 96,4% του συνολικού. Στο -6,48% στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα. 

Από τις 25 μετοχές του θετικά έκλεισαν οι εννέα και στο μείον οι υπόλοιπες 16. Ξεχώρισε η ΕΤΕ με άνοδο 6,67% στα 1,4400 ευρώ στην κεφαλαιοποίηση των 5,09 δισ. ευρώ.  Η μετοχή έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 5,11%.

Επίσης, εξαιρετικά κινήθηκε στην εβδομάδα ο ΟΛΠ με άνοδο 8,08% και ικανοποιητικές συναλλαγές σήμερα. Μάλιστα, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, οδήγησαν σήμερα τη μετοχή στο +4,21% και στα 14,84 ευρώ. 

Πολύ καλή η αντίδραση των μετοχών του ΟΤΕ σήμερα, που έκλεισε στο +3,47% και στα 7,7600 ευρώ, αλλά για τέταρτη φορά απέτυχε στην διάσπαση της αντίστασης των 7,9000 ευρώ. Εξαιρετική συνεχίζεται η πορεία της Viohalco στο +3% σήμερα, στο +14,20% στο 5ήμερο και στο +111,2% από το χαμηλό της στις 7.1.2015.

Στον αντίποδα, μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (6,25%), Jumbo (4,34%), Folli Follie (3,98% και -10,25% στην εβδομάδα με πέντε σερί αρνητικά πρόσημα) και ΕΥΔΑΠ (3,43%).

Πτώση 0,41% σήμερα και 1,13% για την εβδομάδα στον MidCap20, ο οποίος έκλεισε στις 884,34,70 μονάδες (στο +14,40% από την αρχή του έτους). Από τις 20 μετοχές του θετικές βρέθηκαν έξι, αμετάβλητες οι δύο και 12 με αρνητικό πρόσημο. Ξεχώρισε ιδιαίτερα η μετοχή των Πλαστικών  Θράκης με άνοδο 3,85% αλλά κυρίως για το φετινό της +50%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου   (-3,97%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+10,00%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 58 κινήθηκαν ανοδικά, 67 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.