Τις σημαντικές δυσκολίες της επίτευξης συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και εταίρων υπογραμμίζει σήμερα ο γερμανικός Τύπος, καλώντας τις δύο πλευρές να μην σπαταλήσουν την ίσως «τελευταία ευκαιρία» για συμφωνία.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει σήμερα να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και να ποντάρουν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα δεν δικαιούται κι άλλη ευκαιρία. Ωστόσο, θα έπρεπε να της δοθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να διαπραγματευθούν σκληρά με τον Έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη, να του αποσπάσουν μία-δύο παραχωρήσεις ακόμη. Και στο τέλος να συμφωνήσουν μαζί του για παράταση του προγράμματος».
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Γερμανία «δεν έχει να χάσει σχεδόν τίποτα, αλλά έχει να κερδίσει πολλά». Όπως σχολιάζει, «έστω κι αν υπάρχει μόλις 10% πιθανότητα ο δρόμος της υποχώρησης να οδηγήσει σε επιτυχία, αξίζει τον κόπο να τον διαβεί κανείς. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε σε μερικά χρόνια ένα ελληνικό κράτος όπου τα πράγματα θα ήταν κάπως πιο δίκαια συγκριτικά με την περίοδο διακυβέρνησης των διεφθαρμένων κυβερνήσεων των περασμένων δεκαετιών».
«Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» χαρακτηρίζει η Deutsche Welle, σε σχετικό της σχόλιο, τη σημερινή κρίσιμη διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Ο αρθρογράφος εκτιμά πως «η ριζοσπαστική ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα έχει αυτήν την Παρασκευή πιθανόν την τελευταία ευκαιρία να συνετιστεί. Και οι αδιάλλακτοι του Eurogroup έχουν πιθανόν την τελευταία ευκαιρία να προβούν σε ορισμένες υποχωρήσεις απέναντι στους Έλληνες και να διαφυλάξουν τη συνοχή της νομισματικής κοινότητας, η οποία είναι όντως η καρδιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
«Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά απέκλεισε να κάνει βελτιώσεις στο αίτημά της, επιτρέπει την υπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και χρονοβόρες. Ένα τελικό αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένο. Η στάση πληρωμών της Ελλάδας πλησιάζει αμείλικτα», γράφει η DW.
Σχολιάζοντας την επιθυμία της ελληνικής πλευράς να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της μετά από έξι μήνες μία «νέα συμφωνία», επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο φαντάζει με τα σημερινά δεδομένα «σχεδόν αδύνατο. Πιθανότερο είναι προηγουμένως η Ελλάδα να χρεοκοπήσει οριστικά.
Ο αρθρογράφος θεωρεί προτιμότερο ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «να απομυθοποιηθεί και να απορριφθεί δημοκρατικά». Μια εξέλιξη που θα ήταν επίσης σκληρή για την Ελλάδα, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι προτιμότερη από το να οδηγηθεί εξαιτίας των σημερινών κυβερνώντων εκτός Ε.Ε.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρατηρεί ότι «το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους ευρωπαίους εταίρους είναι στο μεταξύ τόσο βαθύ, ώστε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την επίτευξη συμβιβασμού». Ωστόσο, όπως τονίζει ο αρθρογράφος, «θα ήταν θλιβερό παιχνίδι για την Ευρώπη να μην βρεθεί (σ.σ. συμβιβαστική λύση). Και οι δύο πλευρές έκαναν λάθη».
Παρότι πολλοί οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη, ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι αυτοί παραγνωρίζουν ότι ένα Grexit «θα άλλαζε ριζικά τον χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης», καθιστώντας την ξαφνικά «ένα προσωρινό κλαμπ».
Για πόλεμο νεύρων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο πρωτοσέλιδο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «η Ελλάδα απατάται» αν θεώρησε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα αποδεχόταν τόσο εύκολα τις προτάσεις της για υπέρβαση του αδιεξόδου.
Σχολιάζοντας την ταχύτατη απόρριψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, επισημαίνει ότι η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών «κατέστησε σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους (…) ότι για τον ίδιο σε κάθε περίπτωση έχει παρέλθει η περίοδος των τρικ στις διατυπώσεις αλλά και της (αυτα-) απάτης». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Αθήνα ποντάρει προφανώς μέχρι την τελευταία ώρα στο ενδεχόμενο να φοβηθούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ενδεχόμενο Grexit περισσότερο από τους ίδιους τους Έλληνες. Όπως σχολιάζει μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης «βρήκε τον δάσκαλό του» στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ελάχιστη σαφήνεια στις ελληνικές προτάσεις και σχεδόν παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων διακρίνει η Süddeutsche Zeitung, επιρρίπτοντας στην ελληνική κυβέρνηση ότι φέρει καθοριστική ευθύνη για την κλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Το παιχνίδι με τα κρυφά χαρτιά, η έμμεση χειραγώγηση μέσω της δημοσίευσης πρωτοκόλλων από τις συνομιλίες, η ανειλικρίνεια – αυτό το στιλ διαπραγμάτευσης καταστρέφει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης». Πάντως, ο αρθρογράφος της εφημερίδας του Μονάχου στέκεται και στην αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρασύρθηκε πάνω στην οργή του. Το γράμμα από την Αθήνα θα μπορούσε να έχει απορριφθεί με λιγότερο απότομο τρόπο».
H εκτίμηση της SZ είναι ότι «οι υπουργοί Οικονομικών, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν θα βρουν πλέον λύση. Η Ελλάδα απαιτεί στο μεταξύ τόσο υψηλό τίμημα, ώστε μία απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων. (…)»
Σκληρή κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ασκεί η Tageszeitung (TAZ). Όπως σχολιάζει, «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ώστε να γίνει ο μπαμπούλας της Ευρωζώνης. Με το σκληρό του ‘όχι’ στο αίτημα βοήθειας της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ο Σόιμπλε σπαταλά ίσως την τελευταία ευκαιρία για μία συμφωνία στο δράμα του ελληνικού χρέους».
Αναζητώντας τα κίνητρα της γερμανικής αντίδρασης, η εφημερίδα του Βερολίνου εκτιμά ότι προφανώς το ζήτημα «δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και η εξουσία στην Ευρώπη – και η συνέχιση της νεοφιλελεύθερης πορείας σε άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία».
Πηγή: Deutsche Welle