Οι εξελίξεις στη μαραθώνια διαπραγμάτευση Ελλάδας – εταίρων απασχολούν τον διεθνή Τύπο. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Η Αθήνα χρειάζεται μία μέρα επιπλέον» προκειμένου να υποβάλει το πολυαναμενόμενο «αίτημα για παράταση της χορήγησης οικονομικής βοήθειας», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Süddeutsche Zeitung.
Στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στέκεται στη δημοσίευση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης των εγγράφων από τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στο πλαίσιο των δύο Eurogroup που προηγήθηκαν. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρόκειται για μία «ασυνήθιστη κίνηση», η οποία προκάλεσε ενόχληση σε διπλωματικούς εκπροσώπους των Βρυξελλών. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι «τα έγγραφα δείχνουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με κάποια συγκεκριμένα αιτήματα και αριθμητικά δεδομένα».
Η Γερμανίδα δημοσιογράφος αναφέρει ότι ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δημοσίευσε τα εμπιστευτικά έγγραφα για εσωπολιτικούς λόγους. «Θέλει να δείξει στους πολίτες ότι “η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά” και ταυτόχρονα να τους προετοιμάσει για το ότι πρέπει να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ασκεί σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι προκαλεί με τη στάση της αβεβαιότητα στους ευρωπαίους εταίρους της. Στο σχόλιό της επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να εμπαίζει τους εταίρους της. Άλλοτε κάνει κατάχρηση της σκηνής των Βρυξελλών για θεατρικές εμφανίσεις, άλλοτε δίνει δείγματα για αλλαγή προγράμματος και μετά αρχίζουν όλα πάλι από την αρχή. Αυτό δεν είναι σοβαρό».
Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρει στις οικονομικές της σελίδες ότι η Ελλάδα «προκαλεί νευρικότητα σε κεντρικούς τραπεζίτες». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «σε κύκλους κεντρικών τραπεζών ένα Grexit θεωρείται στο μεταξύ πιθανό».
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «δεν είναι διέξοδος», εκτιμά η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit. «Το Grexit δεν θα απέφερε πολλά – εκτός από ανυπολόγιστους κινδύνους για τους υπόλοιπους (σ.σ. εταίρους της Ελλάδας). Οι μονομάχοι – η Ευρωζώνη και η Αθήνα – το γνωρίζουν», γράφει. Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα είναι η πρώτη που θα υποχωρήσει και σχολιάζει ότι ο πιο έξυπνος χειρισμός θα είναι «να συνδυαστεί η βοήθεια (σ.σ. προς την Ελλάδα) με σκληρότητα».
Για «μία χώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης» κάνει λόγο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και σε αυτό του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία «σιωπηρή έφοδος», υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες αποσύρουν καθημερινά εκατομμύρια από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς».
Άκρως επικριτικό το σχόλιο της Jyllands-Posten από τη Δανία, η οποία υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες σπάνια χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίσουν ότι η χώρα τους είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας. Ωστόσο, όπως τονίζει, «γεγονός είναι ότι σήμερα κυριαρχεί στην Ευρώπη ιδιαίτερη κόπωση, εξαιτίας του ότι 11 εκατομμύρια Έλληνες μπόρεσαν να κυριεύσουν για τόσο μεγάλο διάστημα την πολιτική ημερήσια διάταξη σε μία ένωση (σ.σ. Ε.Ε.) με περισσότερους από 500 εκατομμύρια κατοίκους. (…) Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο, αποτελεί ελπίδα ότι αυτή η μακρά πολιτική φάρσα θα λάβει σύντομα τέλος».
Η ισπανική El Pais εκτιμά ότι η γενναιοδωρία των εταίρων προς την Αθήνα μπορεί να έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές. Μεταξύ άλλων, σχολιάζει: «Αν η Ελλάδα συγκεκριμενοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια, η Ε.Ε. θα όφειλε να φανεί ελαστική. Η Αθήνα έχει κάνει ευρείες παραχωρήσεις, αλλά πρέπει ακόμη να εξηγήσει πως θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία ή να εκσυγχρονίσει τη δικαιοσύνη. Αν συμβεί αυτό, τότε το Eurogroup θα όφειλε να απαντήσει σε φιλικό τόνο».
Εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογή Παυλόπουλου;
Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει και στον νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Η Berliner Zeitung γράφει σχετικά ότι «η Αριστερά εκλέγει έναν δεξιό Πρόεδρο», σημειώνοντας ότι υπήρξε «ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Αθήνας για τον Παυλόπουλο».
Πορτρέτο του νέου Έλληνα Προέδρου δημοσιεύει η Tageszeitung. Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παυλόπουλος, «πολιτικά μάλλον μετριοπαθής και κάπως ‘άχρωμος’, θεωρείται ένας άνδρας με πίστη στις αρχές και χαμηλών τόνων».
Η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας προκαλεί εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνεται, «ο νέος έλληνας πρόεδρος είναι συντηρητικός. Έτσι το ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. (…) Πολλοί ακραιφνείς αριστεροί εντός ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν υπερβολική απαίτηση να πρέπει να ψηφίσουν έναν συντηρητικό υποψήφιο και μάλιστα έναν άνθρωπο από τη Νέα Δημοκρατία…»
Πηγή: Deutsche Welle