«Oι βασανιστικές και ατελείωτες συζητήσεις για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα συγκαλύπτουν τα πραγματικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης» αναφέρει η Welt σε άρθρο της, σημειώνοντας πως ενώ «οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καβγαδίζουν για τη σωτηρία της Ελλάδας σπαταλούν χρόνο από μια σημαντικότερη αποστολή: την εξυγίανση των χωρών που βρίσκονται πραγματικά σε κρίση».
«Η διαμάχη γύρω από το θέμα της Ελλάδας απειλεί την Ευρωζώνη, για έναν δαφορετικό όμως λόγο, από αυτόν που νομίζουν πολλοί» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα προσθέτοντας: «Όταν συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε πρωτίστως να βρουν λύσεις για τις εστίες κρίσης, οι οποίες πραγματικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευσή της. Και τούτο διότι αυξάνονται οι φόβοι για την πιστοληπτική ικανότητα πολύ ισχυρότερων και γι’ αυτό σημαντικότερων χωρών μελών της».
Αυτό, όπως αναφέρει, προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Ευρωπαϊκή Πολιτικής (CEP) του Φράιμπουργκ, η ανάλυση του οποίου πιστοποιεί μια προϊούσα μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας του 1/3 των μελών της Ευρωζώνης, όπερ σημαίνει ότι αυτές οι χώρες αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διασωθούν. Σε αυτές, σύμφωνα με τη Welt, συμπεριλαμβάνεται και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, της οποία το χρέος ανέρχεται σε 2,35 τρισ. ευρώ. «Σε σύγκριση με τα 322 δισ. ευρώ των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων μοιάζουν σαν τα παροιμιώδη “peanuts”» παρατηρεί η εφημερίδα προσθέτοντας πως, σύμφωνα με τη μελέτη, «η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας διαβρώνεται από το 2010».
«Η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο κατά τους αναλυτές του CEP. Οι δε ιταλικές τράπεζες είναι μέρος του προβλήματος και αυτό είναι ιδιαίτερα ακανθώδες, διότι έχουν πολλά κρατικά ομόλογα γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή τους πιο δύσκολη. Και ναι μεν οι συντάκτες της μελέτης δεν προτείνουν λύση, η έξοδος όμως από τον φαύλο κύκλο περνά μόνο από ένα πρόγραμμα διάσωση της χώρας. Και το Eurogroup αντί να ασχοληθεί ευρύτερα με το θέμα του χρέους αυτών των χωρών μελών καταγίνεται ακόμα μια φορά με το άσκοπο τελετουργικό για την Ελλάδα. Η ανησυχία όμως μεγαλώνει διότι φέτος δεν είναι μια κανονική χρονιά. Στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα γίνουν εκλογές και υπάρχει ο κίνδυνος να τεθεί το θέμα του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι εν μέσω της γερμανικής προεκλογικής περιόδου», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Όπως σημειώνει η Welt, όσο το επενδυτικό κλίμα (στην Ελλάδα) παραμένει κακό, η οικονομική βοήθεια, η οποία της παρέχεται από τις άλλες χώρες -μέλη της Ευρωζώνης, δεν θα αλλάξει κάτι: «Αυτή η περίπλοκη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή φτωχοποίηση της Ελλάδας, σημειώνουν οι αναλυτές του Κέντρου Ευρωπαϊκή Πολιτικής (CEP). Για να βελτιωθεί η πιστοληπτική ικανότητα τη Ελλάδας οι εμπειρογνώμονές του προτείνουν “να βελτιωθεί το επενδυτικό πλαίσιο και ως αντάλλαγμα να εφαρμόζονται με συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις”, κάτι το οποίο γίνεται κατά το μάλλον ή ήττον έως τώρα λένε κύκλοι των πιστωτών”».
Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο δηλώνει πως «αντίθετα από αυτό που συχνά ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε η Ελλάδα τηρεί σε μεγάλο βαθμό τα συμπεφωνημένα: στον τομέα μάλιστα της εξυγίανσης του προϋπολογισμού η Αθήνα έχει ξεπεράσει τους στόχους τα τελευταία δύο χρόνια».
Όπως σημειώνει τέλος η Welt, παρά την επαπειλούμενη μη καταβολή της επόμενης δόσης το καλοκαίρι «υπάρχει μια καλή είδηση: η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) την περασμένη εβδμάδα 2 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για τη σωτηρία των τραπεζών», με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM να επαινεί την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την «αξιόπιστο εταίρο».
Πηγή: ΑΜΠΕ