Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Tην ώρα που αρχίζουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί νέους κανόνες, οι οποίοι προσδίδουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην υποβολή των στοιχείων για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των χωρών-μελών με τα κονδύλια που έχουν λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθιστώντας έτσι πιο αποτελεσματική την εποπτική διαδικασία και την υλοποίηση των σχεδίων και συμβάλλοντας πιο γρήγορα στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ήδη, τον τελευταίο καιρό είχαν αυξηθεί οι φωνές που ζητούσαν μεγαλύτερη διαφάνεια στη μεθοδολογία του τρόπου υποβολής των στοιχείων για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και οι επενδύσεις να έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα στην κάθε χώρα ξεχωριστά. Με το νέο πλαίσιο της Κομισιόν τίθενται πλέον οι κεντρικοί άξονες για την αξιοποίηση, την πιστοποίηση, τον ποιοτικό έλεγχο και τη διαφάνεια των αποτελεσμάτων.
Το θέμα της ανάκαμψης βρέθηκε επί τάπητος στις συζητήσεις του συνεδρίου του Reuters, Reuters Next, μαζί με τις συζητήσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας που έχουν ήδη ξεκινήσει και οι οποίες θα διαμορφώσουν το επόμενο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διατηρηθεί η σημερινή ανάκαμψη, καθότι τα χρέη και τα ελλείμματα έχουν ξεφύγει σε ολόκληρη την Ε.Ε. στη μάχη κατά της πανδημίας.
Διατήρηση της ανάκαμψης
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανάκαμψη της γηραιάς ηπείρου μπορεί να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, ακόμα κι αν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού απαιτήσει νέα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως δήλωσε ο ίδιος στο συνέδριο Reuters Next. «Είναι πολύ νωρίς σε ό,τι αφορά τον υγειονομικό αντίκτυπο αυτής της νέας παραλλαγής σε όλους εμάς. Είμαι βέβαιος για την ικανότητά μας να διατηρήσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Ντόναχιου. «Ελπίζω ότι μπορούμε να αποφύγουμε αυτά τα ευρέα υγειονομικά μέτρα. Είμαι εξίσου πεπεισμένος ότι θα καταφέρουμε να επιτρέψουμε να υπάρξουν κατανάλωση και επενδύσεις παράλληλα με αυτά, στην περίπτωση που ληφθούν», συμπλήρωσε.
O Ντόναχιου στηρίζει την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν δείξει την ικανότητά τους να περιορίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο από τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν κατά διαστήματα σε ισχύ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. «Τους τελευταίους 18 μήνες έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να θέσουμε σε ισχύ μέτρα τα οποία απέδωσαν καρπούς, έχουμε διασφαλίσει θέσεις εργασίας… μπορούμε να το κάνουμε ξανά», είπε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως ανέφερε, το Ταμείο Ανάκαμψης θα «προσφέρει μία πολύ μεγάλη ένεση κεφαλαίου» στην Ε.Ε. το επόμενο έτος, παρέχοντας έξτρα προστασία απέναντι στους κινδύνους που εμφανίζονται.
Τη διαδικασία της ανάκαμψης θα βοηθήσουν αναμφισβήτητα οι νέοι κανόνες για τη διαφανή υποβολή στοιχείων σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις για την ανάκαμψη, καθώς και τις κοινωνικές δαπάνες στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) που έχουν τεθεί σε ισχύ. Οι κανόνες καθορίζουν κοινούς δείκτες, βάσει των οποίων τα κράτη θα υποβάλλουν στοιχεία σχετικά με τις συνολικές επιδόσεις των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ένας νέος πίνακας αποτελεσμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του έτους, για τη διαφανή καταγραφή της προόδου της υλοποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Κοινωνικές δαπάνες
Οι νέοι κανόνες καθορίζουν επίσης τη μεθοδολογία του τρόπου υποβολής εκθέσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες των κρατών -μελών για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που περιλαμβάνονται στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η υποβολή στοιχείων θα καλύπτει ιδίως τα μέτρα πολιτικής που σχετίζονται με την απασχόληση, τις δεξιότητες, την εκπαίδευση, τη φροντίδα των παιδιών, την υγεία, τη μακροχρόνια φροντίδα και τις κοινωνικές πολιτικές. Όλα τα κοινωνικά μέτρα που εστιάζουν στα παιδιά και τους νέους και/ή στην ισότητα των φύλων θα φέρουν ειδική επισήμανση στον πίνακα αποτελεσμάτων. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές καταρτίστηκαν σε στενή διαβούλευση με τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.