Skip to main content

Μετάλλαξη Όμικρον: Σε «κενά αέρος» αερομεταφορές και τουριστική βιομηχανία

Από την έντυπη έκδοση

Των Φάνη Ζώη και Αντώνη Τσιμπλάκη

Μεγάλη ανησυχία διακατέχει τον κλάδο της αερομεταφοράς, αλλά και της τουριστικής βιομηχανίας μετά τον παγκόσμιο συναγερμό για τη μετάλλαξη Όμικρον, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη προκειμένου να καταρτιστούν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για όλα τα ενδεχόμενα.

Ο φόβος για παράταση της πανδημίας και επιστροφή των σκληρών lockdown μεταδίδεται ταχύτατα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα αεροπορικά ταξίδια που είχαν αποκτήσει μια δυναμική να αναβάλλονται, καθώς τα νέα για τη νέα παραλλαγή έχουν αναστατώσει τους ταξιδιώτες.

Επίσης, στην Ελλάδα, φορείς και επιχειρηματίες εκδηλώνουν ανησυχία, ειδικά μετά το lockdown που αποφάσισε η Ολλανδία, αλλά και την απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε αλλοδαπούς για διάστημα 14 ημερών.

Μετάθεση αισιοδοξίας

Κάθε καλό σενάριο μοιάζει να μετατέθηκε σε δεύτερο χρόνο, αν όχι να κάηκε ολοσχερώς, μετά τον εντοπισμό ιδιαίτερα μεταδοτικών κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, με εστία μετάδοσης τη Νότια Αφρική, σημαίνοντας «γενικό συναγερμό» σε όλη την υφήλιο, με την επιβολή -σε πρώτη φάση- αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Σε μια στιγμή που αρκετοί ειδικοί άρχισαν να διαβλέπουν την αρχή του τέλους της κάπου στο καλοκαίρι του 2022, η αεροπορική αγορά απότομα αναθεωρεί τα όποια σχέδιά της, με τις διοικήσεις των αεροπορικών εταιρειών, η μια μετά την άλλη, να μην επιτρέπουν να επιβιβάζονται σε πτήσεις επιβάτες από τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε και τη Μοζαμβίκη, εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στελέχους αεροπορικής εταιρείας: «Θα συνεχίσουμε να επανεξετάζουμε την κατάσταση σε καθημερινή βάση». Σύσταση Κομισιόν Μετά την εισχώρηση του υιού στην Ευρώπη και πολύ πιθανόν και στην Ελλάδα, καθώς είναι σε καραντίνα επιβάτες προερχόμενοι από Ν. Αφρική, ελήφθησαν μέτρα, με την Κομισιόν να τρέχει να προλάβει τα χειρότερα.

Η Κομισιόν, με ανακοίνωση, την Παρασκευή, «συνιστά» σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Αυτό που επιθυμούν στελέχη της αεροπορικής αγοράς και διαμηνύουν προς την Ευρώπη είναι ότι πρέπει οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν με προσοχή, λέγοντας «ναι» στα μέτρα, αλλά όχι στις διακρίσεις. Ήδη πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για τους ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατόπιν σχετικής εισήγησης της κυβέρνησης μετά από σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αεροπορική οδηγία πτήσεων εξωτερικού (ΝΟΤΑΜ) για ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με ισχύ έως Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 αφορά τους επιβάτες πτήσεων από εννέα (9) κράτη της Αφρικής (αφορά τις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι) και προβλέπει είσοδο μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων ταξιδιωτών από τις συγκεκριμένες χώρες της Αφρικής που ταξιδεύουν μόνο για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) με την προϋπόθεση τριών (3) αρνητικών τεστ, δεκαήμερης καραντίνας και ειδικής άδειας εισόδου στην ελληνική επικράτεια από τις αρμόδιες προξενικές αρχές του υπουργείου Εξωτερικών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Διευκρινίζεται ότι η υποχρέωση των προϋποθέσεων (ΝΟΤΑΜ για επιβάτες πτήσεων από τα εννέα κράτη της Αφρικής) για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και πάνω. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού, ισχύουν όπως έχουν ανακοινωθεί με δελτίο που εκδόθηκε από την ΥΠΑ στις 26/11/2021. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η NOTAM